Domen Kumer uvedel spremembe na svojem jedilniku!

Domen Kumer uvedel spremembe na svojem jedilniku! (foto: MIMA) MIMA
Vir: Lady
16. 11. 2018

Pevec Domen Kumer ne skriva svoje ljubezni do kulinarike, zaradi česar še posebej pazi na kilograme in se redno rekreira v fitnesu ali na prostem. 

A v zadnjem času postavni pevec vse bolj in bolj skrbi za uravnoteženo prehrano, ki jo ima na zdravem jedilniku. Voditelja resničnostnega šova Bar je že mnogokrat zaneslo, da ga je stresno življenje prisililo v nezdravo prehranjevanje. “Takrat šele vidiš, kakšno škodo povzročaš svojemu telesu. Seveda sem tudi jaz užival hitro prehrano, ocvrtega piščanca, pražen krompir in vse 'svinjarije', ki telo samo zamastijo,” prizna Domen.

“Prav tista hrana, ki je prvi trenutek najbolj okusna, je lahko najbolj nevarna. Človeško telo ne potrebuje dolgotrajno pripravljenih jedi in živil, ki se pečejo cele ure pri visokih temperaturah, dolgo kuhajo v velikih količinah vode ali pa se industrijsko pripravljajo, da se s tem podaljša njihova trajnost. Vse te jedi so namreč skoraj brez vsake biološke vrednosti. Ne vsebujejo več tistih nujnih učinkovin, ki telesni presnovi omogočajo nahraniti celice,” doda Domen, ki teh stvari ni vedel, dokler se ni malo bolj poglobil v drugačen življenjski slog.

Veliko bolj premišljen

Ob nezdravem življenju se je Domen začel pri pripravi hrane zgledovati po nasvetih zdravih priročnikov. “Zadnje čase pri pripravi hrane upoštevam splošno pravilo, da čas kuhanja in pečenja skrajšam na minimum. Znižam pa tudi samo temperaturo kuhanja. Še več lahko naredimo, če damo prednost živilom, ki jih zlahka in z užitkom uživamo surova. Tako zaužijemo zadostne količine vitaminov, encimov in mineralnih snovi. Hkrati pa tudi dovolj kakovostnih beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob.

” Sploh ogljikovim hidratom Domen pred leti ni posvečal velike pozornosti. “Jedel sem najbolj nezdravo, kar sem lahko. Recimo testenine v poznih večernih urah, pice, hamburgerje, kebabe, ocvrto hrano in podobno. Zdaj pazim, da so ogljikovi hidrati uravnoteženi v moji prehrani. Da so polnovredni OH v nasprotju z manjvrednimi. Sem spadajo npr. beli sladkor, sladoled, sladkarije, bela moka ... Ti telo obremenijo s kalorijami, ne poskrbijo pa mu nobenih drugih aktivnih snovi, kot so minerali, vitamini, encimi ipd.” Domen pozornost posveča tudi maščobam.

“Včasih smo piščanca pekli v fritezi. Najbolj nevarno zauživanje hrane,” doda. “In še to smo vse skupaj pekli v rafiniranem rastlinskem olju. Kaj slabšega si za kuho danes ne moremo izbrati. Vsak, ki se malo spozna na to, bo vedel, da so rafinirana olja zaradi kemične obdelave najslabša olja, oropana vseh dobrih lastnosti. Če že kuhate, potem kuhajte z nerafiniranimi olji. Sam uporabljam izključno hladno stiskana olja. Sončnično, repično, tudi bučno, ki je zelo zdravo. Še posebej za moške, saj že od nekdaj velja, da uspešno pomaga pri težavah s prostato.”

Domen je v prehrano uvedel tudi velike količine vode. “Voda v sadju in zelenjavi je za telo najprimernejša, saj je najbolj čista, hkrati pa vsebuje največ mineralnih snovi in njihovih soli. S povečano količino zaužitega sadja in zelenjave lahko naše celice tako nahranimo kot napojimo. Uravnotežena prehrana na osnovi sadja in zelenjave, stročnic, polnovrednih žitaric ter mleka in mlečnih izdelkov z dodatkom semen in hladno stiskanih olj zagotavlja optimalno oskrbo telesa z vsemi potrebnimi snovmi. Tu so rastlinske vlaknine, beljakovine, maščobe z nasičenimi maščobnimi kislinami, vitamini, minerali, solmi pa tudi zdravilnimi mlečnimi kislinami.”

Besedilo: MIMA // Fotografije: MIMA, osebni arhiv