Domen Trobiš: Znano ime v tujini, novo v Sloveniji

Domen Trobiš: Znano ime v tujini, novo v Sloveniji (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Lady
12. 8. 2017

Domen Trobiš, 24-letni pianist in skladatelj, prihaja s svojim delom v rojstno Slovenijo. V tujino so ga nastopi prvič ponesli pred 12 leti, s harmoniko. Danes igra s klavirjem skoraj povsod: v ZDA, na Kitajskem, v Angliji, Rusiji, Avstriji, Nemčiji, Italiji, na Madžarskem, Hrvaškem, Slovaškem in še bi lahko naštevali.

"Ne ustvarjam po načrtu, vedno po navdihu. Prepuščam se glasbi, da me nove skladbe poiščejo same," pove Domen, ki ga je glasba našla že pri šestih letih. Harmoniko in klavir igra že 17 let, obvlada pa tudi bobne in klaviature. "Ne predstavljam si, da bi počel karkoli drugega, glasba je moja ljubezen, ko te prevzame, si njen!"

Domna zavzema glasbena strast v polnem pomenu besede, pri skladanju pa prisega na minimalizem in odprtost. Preprostost in tišina v glasbi imata vsekakor svojo moč, a mlad pianist ostaja zvest odprtosti, ne samo v smislu interpretacije glasbene vsebine, ampak tudi do zvrsti in glasbenih stilov, kjer nenehno išče novo in drugačno. Znanje s pedagoškim delom prenaša naprej, na mlajše in starejše generacije, na tiste od šestih let naprej in tudi starejše od 50 let.

Bogate izkušnje si je nabiral tudi na tekmovanjih, saj je prejemnik številnih domačih in mednarodnih glasbenih nagrad, pokalov in priznanj za harmoniko. "Vsekakor so nagrade potrditev, na katere je ponosen vsak glasbenik. A pomembnejši od ponosa mi je navdih, ki je zame pri klavirju najmočnejši. Ob njegovem zvoku pozabim na čas in verjamem, da se to kaže v glasbi."

Tekmovalno obdobje s harmoniko, ki se jo je učil tako v Sloveniji kot v tujini, je zaključil s prvim mestom na Kraškem oktoberfestu v Italiji. Vrhunski glasbenik je za Domna nekdo, ki svoje področje obvlada do potankosti: "Da v glasbi letiš kot ptica ter pustiš svoj pečat." Pri ustvarjanju ga navdihujejo narava, ljubezen in občutenje sveta. "Ustvarjanje v tujini ni lahko, večina ima precej iluzorno predstavo o tem. Ako spraviš publiko na noge ali že samo začutiš, da so te posvojili z glasbo, je to največje darilo. Da lahko glasbeno izkušnjo, to doživetje v njej, deliš in imaš na drugi strani sprejemnike, ki to čutijo in glasbo plemenitijo naprej v sebi."

V tujini sodeluje s številnimi glasbeniki, na Hrvaškem z glasbeno zvezdo Zdravkom Škenderjem, čigar albumi so dosegli zlate, srebrne in platinaste naklade. Nastopov v tujini mlademu pianistu ne manjka: "Tujina je že dalj časa primarni prostor prezentiranja mojega dela. Kot glasbenik sem seveda vesel številnih ponudb in sodelovanj, še toliko bolj, ker se je tujina vedno odpirala naravno. Ne bi bilo res, če bi rekel, da nenehni nastopi na številnih koncih sveta niso naporni. A komunikacija s publiko je zame ne glede na kraj izvedbe ista, enako močna. Sloveniji moram še marsikaj dati. To mi pravi moja glasba."

Anja Kontrec