Dominik Kozarič: Potencialno kandidatko ima

Vir: Govori.se
5. 11. 2009

Teče že četrto leto, odkar se je glasbenik Dominik Kozarič preselil na Tenerife, natančneje v mesto Los Cristianos na južnem delu otoka. Kako mu 'laufa' življenje?

Kaj vidite, ko pogledate skozi okno v dnevni sobi?
Na svoji levi vidim hrib Chica Montaña, na desni pa manjše pristanišče, plažo in neskončen Atlantski ocean.

Zakaj ste pravzaprav sploh zapustili Trzin in odšli na Kanarske otoke? Ali kdaj obžalujete to odločitev?
Svoje odločitve, da zapustim Slovenijo, nikakor ne obžalujem, saj me je ustvarjanje glasbe v slovenskem prostoru pripeljalo do skoraj popolnega propada. Ni me sram priznati, da sem preživljal zelo težke čase, in to celo v obdobju, ko je bila moja glasba na višku priljubljenosti. Ko se spominjam tistih časov, se mi zdi najbolj absurdno to, da bolj se je moja glasba predvajala, manj sem imel koncertov. Zanimivo, kajne? Običajno je ravno nasprotno. Nekako mi je bilo pravzaprav preprečeno, da bi prišel v stik s svojimi oboževalci in oboževalkami. Neka skupina ljudi iz glasbenih voda se je pač močno trudila, da me onemogoči na glasbeni sceni.

Vse skupaj naj bi se še bolj zapletlo pri izdaji vašega zadnjega albuma z naslovom Manuela. Za skladbo s tem naslovom ste posnel tudi videospot, in sicer z Janijem Pavcem in Primožem Ogrizkom …
Ja, zgodba se je nadaljevala tako, da sem Vepriju oziroma Primožu Ogrizku za izdelavo videospota ostal dolžan 176 tisoč SIT, zato smo se dogovorili, da dolg poplačam tako, da zanj glasbeno opremim 20 desetsekundnih do največ dvominutnih reklam. Nekega dne pa me pokliče Jani Pavec in mi predlaga posel. Prosil me je za tri skladbe, ki bi jih uporabil v polurni reklami Dormeo, z obljubo, da če bosta s Primožem dobila naročilo za izdelavo reklame in če bo moja glasba uporabljena, bom za to prav gotovo dobro plačan. Posel mi je ponudil, ker sem bil menda 'fer', ker sem poplačal dolg in ker vesta, da se lahko zaneseta name. Seveda sem glasbo izdelal in mu jo izročil brez kakršnihkoli pomislekov, vedoč, da brez mojega pisnega dovoljenja oziroma avtorske pogodbe moje glasbe tako ali tako ne moreta uporabiti oziroma javno objaviti. Brez vnaprejšnjega plačila. No, glasbo sta uporabila, brez pogodbe, brez plačila, na sodišču pa sta trdila, da spada uporaba moje glasbe v dogovor, s katerim sem se strinjal poplačati dolg. Na sodišču sem izgubil, čeprav pogodba ne obstaja, češ da je to v nasprotju z zakoni, da gre za huda kazniva dejanja itd. Sodišče je odločilo, da glasbena dela, uporabljena v 30-minutnem filmu Dormeo, spadajo v dogovor, ki omenja največ dvominutne reklame. Kako gre to skupaj?! Ne gre ... Mogoče v Sloveniji, ki je očitno in absolutno nepravna država. Vsaj trenutno in vsaj zame. Zato sem odšel iz Slovenije, ker mi je bilo dovolj laži, goljufije itn.

Kolikokrat in zakaj največkrat še pridete v domovino?
V domovino se vračam približno enkrat na leto, da obiščem svoje najbližje in na žalost tudi da opravim, kar moram opraviti v zvezi s sodišči in tožilstvom. Pri tem bom vztrajal, dokler ne pridem do konca, ker tudi nimam druge izbire. Za kazniva dejanja v zvezi s kršenjem avtorskih pravic, ki so jih zagrešile nekatere osebe, poleg goljufije in še nekaterih drugih dejanj, so zagrožene zaporne kazni do osem let.

Ali kaj pogrešate slovenska dekleta?
Hmmm ... Misliš, da one kaj pogrešajo mene? Hecam se. Prav gotovo pogrešam svoje prijatelje, prijateljice, družino in vse, ki so mi bili blizu. Pravzaprav vse dobre ljudi.

Kako kaj ljubezensko življenje?
Ljubezensko življenje … O tem nikoli nisem rad razlagal javnosti. Detajli so bili in so skrivnost.

Vas je v zadnjih letih kdaj oplazila želja po očetovski vlogi?
Je, je. Pa ne samo v zadnjih letih. Tudi to je eden od razlogov, zaradi katerih moram razčistiti zadeve v Sloveniji. Potem pa gremo naprej. Vse lepo po vrsti.

Potencialna kandidatka za mamo je?
Je, je …

Priporočamo