Dominika Šjtegel: Želela sem se vreči pod vlak!

9. 12. 2015

Dominika Šajtegel se je na Kmetijo: Nov začetek prijavila iz radovednosti in zaradi spodbujanja prijateljev. Med sotekmovalci je zdržala skoraj dobra dva meseca in se tako kot zadnja ženska poslovila od glavne nagrade. Kljub vsemu ni razočarana nad izidom, prej nasprotno. Odšla je z dvignjeno glavo in za sabo pustila nekaj grenkega priokusa med gledalci in sotekmovalci.

Kaj se je dogajalo na Kmetiji: Nov začetek, so si gledalci lahko ogledali na malih zaslonih. Dominika pa nam je razkrila nekaj podrobnosti.

"Pristnih medsebojnih odnosov na kmetiji nikoli ni bilo, in to sem pogrešala. Razmere so bile takšne, da so te pripravili do določenih reakcij. Zato sem bila večino časa raje tiho. Prvi mesec me sploh niso opazili. Izpostavili so me zdaj, ko je bilo treba spet nekoga izločiti." V zadnjih tednih si zagotovo ni pridobila priljubljenosti, a Dominika se s tem ne obremenjuje. Ljudje jo obsojajo in tudi sotekmovalci nimajo dobrega mnenja.

"Obsojajo že, ampak ne tako zelo," meni Dominika in doda: "Zdaj mogoče za te koline. Ampak vsem povem, da je pač to del šova."

Boks

Po prihodu domov se je Dominika že ujela v vsakdanji ritem. "Najbolj sem pogrešala vadbo. Karate in boks," prizna. Dominika je bila na Ptuju prva ženska, ki je profesionalno zajadrala v boks. Danes se rada pohvali z osvojenimi zlatimi rokavicami in številnimi medaljami, ki jo spominjajo na njeno kariero. "Še danes boksam, občasno pa vodim tudi boksarske treninge na Ptuju," doda. Dominika je bila kot najstnica velikokrat povezana z nasiljem, a to ni bil razlog, da je začela boksati.

"Zgodbe o nasilju so mi pustile počeno arkado, zbite zobe in ureznino na licu. Ampak nisem ponosna na to. Nasilje je bilo prisotno v krogih, v katerih sem se vrtela. Danes nasilja ne odobravam in mladim pogosto dajem nasvete, naj se ne pretepajo. Če pa se že zapleteš v pretep zaradi samoobrambe, se le brani. Ampak nikoli ne udari v glavo. Najhujši so pretepi zaradi alkohola. Lahko vam priznam, da sem pri 17 letih želela narediti samomor. Spila sem liter džina na eks, se zastrupila z alkoholom in spala več kot 24 ur skupaj. Ne vem, kaj mi je bilo. Danes težko govorim o tem. Želela sem se vreči pod vlak, saj sem se vsak dan vozila z vlakom v Maribor v šolo. Niti ne vem več, kako sem prišla domov. Nisem več videla izhoda. Ampak očitno Bog ni tako želel. Zbudila sem se naslednji dan ... Brez pomoči. Dva moška sta me prinesla domov v nezavestnem stanju. Menda sta me našla na tirnicah. Moja mama se ni niti odzvala na to. Ne vem, mogoče sem samo iskala pozornost. Ampak se ni izšlo. Potem me je pred vsem tem rešila neka znanka, prijateljica, ki je danes medicinska sestra, saj me je potegnila iz tega začaranega kroga."

Vzgoja

Divje najstniško obdobje je Dominika, ko je postala mati, pustila za sabo. "Bila sem super mama. (smeh) Dvajset let sem bila stara, ko sem rodila prvega sina."

Iz prvega zakona ima dva sinova. Starejšega Jureta in mlajšega Urbana. "Kot mama sem bila zelo neobremenjujoča. Nisem skakala za otroki in jih čuvala na vsakem koraku. Če je otrok padel, sem rekla: Saj se bo pobral! Vse tri otroke sem s svojo vzgojo navajala na samostojnost. Nikoli se nisem agresivno znašala nad njimi, ampak premišljeno. Bilo je obdobje, ko sta sinova bila malo starejša in sta iz šole prihajala pred mano. V razmetani sobi sta se igrala. Pa tudi naloga ni bila opravljena. Dobro, sem rekla. Načrtno sem naslednji dan izpraznila hladilnik in ju pustila. Prišla sem domov, pa sta me napadla, da je hladilnik prazen. Vprašala sem ju, ali je soba pospravljena. In ni bila. Rekla sem jima, da tudi jaz nisem nič delala, da bi kaj zaslužila, in zato je hladilnik prazen. Naslednji dan, ko sem prišla domov, je bilo vse pospravljeno in naloga je bila narejena." To vzgojo je Dominika nadaljevala po tistem, ko se je ločila od moža. Razlogov za ločitev je bilo veliko, a najhujši je bil prav alkohol.

"S prvim možem sva imela trosobno stanovanje in po tistem, ko sva se razšla, mi je zabrusil, da mi ne bo iz te zveze materialno ostalo prav nič. Rekla sem mu, da ničesar ne potrebujem, ker nisem materialistka. Imam otroka in svoje življenje, vse drugo lahko obdrži. Odšla sem in mu vse pustila, razen otrok. Otroka sta moja, in ko se bo streznil, ju bo lahko imel. Nikoli mu nisem prepovedala stika z otrokoma, edino pogoj je bil, da je prišel tako, kot to pričakujem. Torej trezen. Takrat sem ga spravila k sebi in otroka sta ga normalno obiskovala." Dominika je po ločitvi ostala sama in kmalu spoznala drugega moškega, s katerim ima hčerko. Po osmih letih se je tudi z njim razšla. In potem se je odločila, da bo z žensko.

Ljubezen do žensk

"Že v osnovni šoli in srednji šoli sem vedela, da imam rada ženske. Ampak takrat je bil drugačen sistem in tega nisi mogel tako pokazati, kot lahko danes. Enako je bilo z mojo partnerico. Tudi ona je to vedela, čutila, ampak tega nisi mogel takrat izživeti. Zaradi staršev in okolice. Vedeti morate, da smo vsi hodili v cerkev in živeli po pričakovanju družbe. Vsi smo bili 'pobožni'. Nisi mogel izraziti svojih čustev, zato si jih zatiral. Čeprav sem se sama vedno oblačila kot moški, imela sem moško družbo in veliko žensk, s katerimi sem prijateljevala. Se tudi poljubljala. Kaj več pa ne," doda. "Potem sem naenkrat rekla: Stop! Po razočaranju z moške strani sem se odločila, da bom sama. In potem srečam njo! Tisto poletje sem jo zagledala v toplicah. Nekajkrat sva se dobili in potem se je zgodilo," doda.

"To pride nenadoma in potem vidiš, kako je, ko si z žensko," doda. Nekaj časa sta bili skupaj, a zaradi ljubosumja je njuna zveza razpadla. "Sicer imam dobre živce, a to, da sem jo morala zapustiti, je bil zame velik korak. V najini zvezi je bilo veliko ljubosumja in tega nisem mogla prenesti. Ne maram, da me nekdo duši, samo zato, ker imam rada družbo, ker se rada zabavam ... Tudi če se, to ne pomeni, da imam s kom kaj." Po prihodu iz šova se je Dominika sestala s svojo nekdanjo ljubeznijo. "Dobili sva se. Ampak če gledam zdaj, ko ve, da me vsi kličejo, se zelo dobro drži. Morda mi noče nič reči. Je pa res, da sem ji priznala, da bo ona vedno moja prva ljubezen, ne glede na vse. Lahko imam rada koga drugega, ampak če ga ne ljubim, to ne pomeni nič. Moje misli bodo šle drugam."