Domna Kumerja skrbi zaradi nasilja v Mariboru

Domna Kumerja skrbi zaradi nasilja v Mariboru (foto: MMK) MMK
Vir: Nova
19. 2. 2018

Glasbenik Domen Kumer se je pred kratkim zgrozil nad nasiljem, ki se dogaja v njegovem rodnem mestu. Kaj se dogaja in zakaj je postalo nasilje že del našega vsakdana, se prestrašeno sprašuje.

Nasilje je v Mariboru, ki je pevčevo rodno mesto, postalo skoraj že nekakšna rutina vsakdana. "Če pogledamo dnevne novice, ki zaokrožijo, me kar zmrazi. Ali pretepejo 62-letnika ali zabodejo 25-letnega mladeniča, ki je za posledicami napada preminil. Da ne govorim o nedavnem umoru ženske, ki jo je zločinec še nekaj dni skrival v stanovanju. In vse to v Mariboru. Kraju, ker sem odraščal in živel," pove Domen. "Nazadnje sem prebral, da se v Mariboru zgodi več umorov na prebivalca kot v New Yorku. Lani bi naj bilo pet umorov, kar je na sto tisoč prebivalcev več kot v Ljubljani in New Yorku. Meni se ti podatki zdijo grozljivi."

Napad s sekiro

Domen je sicer živel v enem od najbolj razvpitih delov Maribora, ki je slovel po kriminalu, a ne v takšnem obsegu, kot se dogaja to prav danes. "Odraščal sem v Novi vasi, ki je včasih slovela kot nekoliko bolj divje okrožje Maribora, a tovrstni zločini se niso dogajali. Bili so manjši pretepi, kraje in vlomi. O umorih ni bilo slišati. Spomnim se edino hujšega napada s sekiro leta 1996, ki je takrat precej odmeval v javnosti. Ta se je zgodil v OŠ Tabor, ko je učiteljico poskušal umoriti kar 15-letni učenec. Vsi so govorili o tem grozljivem napadu, ki je učiteljico travmatiziral," se spominja Domen.

"To, kar se danes dogaja, pa človeka pripelje do tega, da začne razmišljati, kako bi se zavaroval. Ali bomo res prisiljeni nositi orožje za lastno zaščito? Ali si bomo sploh še upali stopiti na ulice brez strahu?" Domna je nedavno tako kot večino pretresla zgodba umorjenega fanta, ki so ga zabodli v bližini Mariborske tržnice. "Najbolj me straši to, da je storilec še na prostosti. Da policija po družabnih omrežjih, kot je Facebook, poziva očividce in išče priče. Ljudi pa je strah. Saj se ne bodo javili. Včeraj je bil ta fant, danes si lahko žrtev ti."

Skrbi ga za Maribor

Pomoč žrtvam nasilja

Za žrtve nasilja obstajajo številne institucije, ki pomagajo. Tudi Domen meni, da bi bilo treba nekaj spremeniti glede ozaveščanja mladine. "Ko smo mi bili mlajši, smo se zaposlili. Iskali smo si drugačne hobije. Danes pa se mi zdi, da mladina tava. Da so izgubljeni in prepuščeni samim sebi v tem svetu. Ne vem, kaj bi lahko naredili, da bi bilo bolje. Vem pa, da nekaj bomo morali. Ker obeti za naše otroke niso najboljši," še meni Domen.

"V Mariboru imajo svetovalnico za žrtve nasilja in zlorab. Program sofinancira Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Deluje pa ob podpori MOM in nekaterih občin podravske regije. Prav je, da imamo tudi to urejeno, ampak najhuje je, da se veliko žrtev zapre vase, ker se bojijo. Zato pa je pomembno, da najdejo moč in zaupanje v prijatelje, ki jim ob takšnih trenutkih lahko pomagajo in stojijo ob strani," še meni Domen.

Besedilo: MMK // Foto: MMK

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri