Dr. Boris Onišak: Cilji estetske kirurgije je narediti pacienta srečnejšega!

30. 6. 2019 | Vir: Lady
Deli
Boris Onišak pravi, da svojim pacientom nikoli ne vsiljuje svojega občutka lepote. (foto: Osebni Arhiv)
Osebni Arhiv

Kot otrok si ni predstavljal, da bo kdaj opravljal poklic lepotnega kirurga. Čeprav se je odločil za študij medicine in nato specializacijo za otorinolaringologa, se je premik k estetski kirurgiji zgodil spontano. "Pacienti so bili zadovoljni z rezultati in so svojo izkušnjo zaupali svojim prijateljem in znancem. In ta krog se le še širi," pravi dr. Boris Onišak, priznan slovenski lepotni strokovnjak.

Vrniva se najprej na vaše začetke. Kako ste sploh zajadrali v področje estetske – lepotne medicine?

Za študij medicine sem se odločil z občutkom, da je najbolj humano pomagati sočloveku. Med študijem sem spoznaval samega sebe ter ugotovil, da sem najbolj srečen pri ustvarjanju nečesa novega, lepšega.

Kaj vas je pri tem tako pritegnilo in kakšno je bilo vaše prvo spoznavanje lepotnega področja?

Z lepotnimi posegi na obrazu sem se začel ukvarjati takoj po končanem študiju. Privlačile so me predvsem lepotne operacije nosu, saj so zelo zahtevne in občutljive, natančne in psihofizično naporne, zahtevajo veliko truda in izkušenj, kar mi je bil velik izziv.

družina

Kaj vas pri tej lepotni sferi najbolj navdušuje?

Osnovni cilj slehernega estetskega posega pa je seveda zadovoljen pacient, ki lahko šele takrat navzven izžareva tisto lepoto in srečo, ki je mogoče prej nihče ni opazil. Vsak od nas ima pravico do svojega zadovoljstva in sreče. Zadovoljstvo z zunanjostjo je eden od glavnih dejavnikov dobrega počutja. Če je to končni rezultat mojega dela, je to seveda tisto, zaradi česar me moj poklic osrečuje.

Za kakšne posege se najpogosteje odločajo ženske? Kaj je trenutna modna muha?

Trenutno je v Evropi in pri nas trend ambulantnih posegov pomlajevanja, to so razne terapije za povrnitev volumna in gladkosti obraza (polnila, botoks, terapije stimulacije kolagena, različni pilingi …). To so krasne terapije. Z njimi resnično lahko omilimo hitrosti procesov staranja, in sicer na naraven način in brez pretiravanja. Glede kirurških posegov je trend na manj invazivnih posegih: korekcija vek, nosu, prsi.

Kaj so najtežji posegi, pri katerih se lahko stvari tudi zakomplicirajo?

V estetski kirurgiji velja lepotna operacija nosu za eno najbolj prefinjenih in najzahtevnejših operacij, pri kateri kirurgi estetska merila in cilje kombiniramo skladno z zapleteno nosno strukturo. Čeprav operacija za bolnika ne predstavlja posebnega tveganja s stališča zapletov med posegom in po njem, pa je predpriprava nanj zelo pomembna. Ker gre za poseg na obrazu, ki je najbolj in nenehno izpostavljen del telesa, mora vsak, ki se zanj odloča, imeti dovolj časa, predvsem pa pravilne informacije, na temelju katerih se nato odloči, ali želi poseg izvesti ali ne.

Kaj vse se lahko popravi z operacijami?

V Estetiki Onišak opravljamo, poleg rinoplastike, ki je na prvem mestu, vse estetske posege na obrazu in telesu, bolj natančno to pomeni, da se ukvarjamo tudi s popravki ušes, vek, povečavo prsi, dvigom prsi, liposukcijo, korekcijo trebuha … in drugimi manjšimi kirurškimi posegi, kot so odstranjevanje poraščenosti, pigmentnih kožnih sprememb, tetovaž, vidnih kapilar kože ter rdečine kože. Odlične uspehe imamo pri povečevanju ustnic ter glajenju gubic in vrstah sodobnih pomlajevalnih metod.

Lahko bi rekli, da se lepotna medicina razvija iz dneva v dan. Kako vi kot strokovnjaki spremljate nove metode in koliko se te uporabljajo tudi pri nas?

Pri pomlajevanju je inštruktor podjetja Allergan, ki velja za vodilno in največje podjetje v estetski panogi. Allergan ponudi mesto inštruktorja tistim, za katere oceni, da so najboljši v določeni regiji ali državi. Inštruktorji izobražujemo preostale zdravnike v regiji ali državi, hkrati pa smo sami deležni dodatnih naprednih izobraževanj v okviru medicinskega inštituta Allergan. Stalno izobraževanje in izpopolnjevanje ter izmenjava izkušenj s kirurgi iz različnih držav mu tudi sicer veliko pomenijo. S tega vidika sem imel veliko srečo, ker sem se mi je po zanimivem sosledju dogodkov uspelo izobraževati pri največjih mojstrih svojega poklica na svetu. Nova znanja je pridobival po vsem svetu, med drugim tudi v ZDA. Tudi sam predava na številnih strokovno-znanstvenih kongresih in konferencah, poleg tega pa je tudi član Evropske akademije za obrazno plastično kirurgijo (EAFPS).

Lepota je vedno subjektivna, čeprav neke smernice danes narekujejo predvsem znani obrazi iz sveta slavnih. Do kakšne meje greste pri lepotnih popravkih? (Pridejo tudi kdaj trenutki, ko rečete, tega pa ne bomo naredili?)

Lepota je subjektivni občutek, vsak nanjo gleda s svojimi očmi. Je hrepenenje vsakega posameznika po tem, da bi bili skladni z okolico ter v skladju z estetskimi ideali in pričakovanji družbe, časa in okolja, v katerem živimo. Svojim pacientom nikoli ne vsiljujem svojega občutka lepote. Pacient se mora za določeno želeno obliko lepote odločiti po svojih kriterijih. Cilji estetske kirurgije so preprosti: izboljšati videz obraza ali telesa in tako narediti pacienta srečnejšega, zadovoljnejšega in samozavestnejšega. Vsekakor sem tudi že odklonil posege, čeprav ne prav pogosto. Zelo je pomembno, da se z vsakim pacientom predhodno dobro spoznam, pogovorim in skupaj načrtujeva doseganje želenih ciljev. Na podlagi kliničnega pregleda in pacientovih pričakovanj predstavim dejanske možnosti ter načrtovane posege in predvidene rezultate. Zgodilo se je že, da posameznik s tem ni bil zadovoljen, da je imel drugačno predstavo in zato posega nisem opravili.

Zaupajo vam tudi številni znani obrazi. Kakšne tretmaje še izvajate?

Trenutno je v Evropi in pri nas trend pomlajevanja, to so razne terapije za povrnitev volumna in gladkosti obraza (polnila, botoks, terapije stimulacije kolagena, različni pilingi …). To so krasne terapije. Z njimi resnično lahko omilimo hitrosti procesov staranja, in sicer na naraven način in brez pretiravanja. MIMA

Besedilo: Mihaela Margan Kocbek

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord