Dr. Danilo Türk: “Vsako leto se odpravim na temeljit pregled”

Dr. Danilo Türk: “Vsako leto se odpravim na  temeljit pregled” (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Story
4. 2. 2017

Nekdanji predsednik Republike Slovenije, dr. Danilo Türk, ambasador preventivnega presejalnega programa Svit, poziva k skrbi za zdravje, saj za rakom debelega črevesa in danke vsako leto zboli okoli 1600 ljudi.

Zdravje namreč ni le pravica, ampak predvsem odgovornost vsakega posameznika. Na vprašanje, zakaj smo ženske bolj odzivne, ko gre za presejalne programe, pa dr. Türk odgovarja: "Moški se zanašamo na to, da bodo stvari minile, ali spijemo kaj krepkega, kar naj bi pomagalo ... to ni prav. Ženske ste načeloma bolj resne in odgovorne, ko gre za zdravje nasploh. Vendar mislim, da se stvari počasi izboljšujejo tudi na strani moških."

Pretekli teden je Slovensko združenje za gastroenterologijo s strokovnim simpozijem zaznamovalo 50 let delovanja in predstavilo nove možnosti za zgodnje odkrivanje raka prebavil. Častni gost je bil tudi dr. Danilo Türk, ki je ambasador Svita postal še kot predsednik republike. "Za sabo imam tri kolonoskopije, preiskava ni prijetna, je pa koristna in nujna, zato jo priporočam vsakomur. Vedno sem skrbel za svoje zdravje. Vsako leto se odpravim na temeljit samoplačniški zdravniški pregled. Pri mojih letih se mi zdi to vredno, komu drugemu pa se zdi vreden na primer nov avto. Na ta način so mi pravočasno odkrili tudi raka prostate in sem v nadaljevanju zdravljenje prav tako sam plačal. Imel sem kar nekaj situacij, pri katerih je bila lastna skrb zelo pomembna, tako pri hitrosti odkrivanja bolezni kot tudi pri zdravljenju. So pa tudi bolj vsakdanje stvari, s katerimi skrbim zase, kot sta gibanje, predvsem hoja, in zdrava prehrana." Na pripombo, da si vsi državljani samoplačniških pregledov ne morejo plačati, dostopnost do zdravstvenih storitev pa je slaba, dr. Türk odgovarja: "Zavedam se, da spadam v privilegiran del slovenske družbe, ker imam, ne bom rekel, bleščeče prihodke, ampak dovolj, da lahko namenim za zdravje ... Zavzemam se za to, da se naša razprava o zdravstvenem sistemu zaključi z enim pametnim ravnotežjem, da bo dostopnost za vse dovolj dobra, hkrati pa, da bo vsak, ki bo želel ali potreboval nadstandard, tega imel tudi na razpolago."

Svitov ambasador opozarja še, da so gibanje, denimo hoja, in zdrava, preprosta prehrana ter presejalni pregledi praktično brezplačni. A najpomembnejša je odločitev, da bomo odgovornost za svoje zdravje prevzeli sami. "Opažam spremembo na področju prehranjevalnih navad in zdi se mi izjemno pomembno, da otrokom v šolah zagotavljamo zdravo in redno prehrano. To je bistven pogoj zdravja. Ko je bila leta 2008 na obisku britanska kraljica, se spomnim, kako zelo jo je zanimalo, kako se v šolah prehranjujejo naši otroci. Takrat je dejala, da jo skrbi, ker se britanski otroci preveč zanašajo na hitro prehrano in so premalo pozorni na zdrava živila." Tudi pri nas moramo glede prehranjevalnih navad postoriti še marsikaj, najprej vsak pri sebi. Ali kot pravi dr. Türk: "Zdrava hrana ni kaprica, to je neka razvojna stopnja. Kot je bila nekoč osebna higiena stvar, za katero se je bilo treba potruditi, je danes zdrava prehrana nekaj, za kar se je resnično vredno truditi in na kar moramo misliti."

Slavka Brajović Hajdenkumer

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story05/2017

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 05/2017

Story 05/2017, od 26. 01. 2017