Dr. Marjan Fabjan: "Ključno je brezpogojno sprejemanje"

Dr. Marjan Fabjan: "Ključno je brezpogojno sprejemanje" (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Story
20. 6. 2015

Na lep pomladni dan smo se odpravili za Bežigrad, kjer je ordinacija priznanega lepotnega kirurga dr. Marjana Fabjana. Ob sprejemu opazimo, da ima doktor obilico dela, kar nam pozneje tudi potrdi. Pojasni nam tudi in nas preseneti s filozofijo, ki je v nasprotju z delom, ki ga opravlja. In prav zaradi tega se razlikuje od drugih.

Story: Imate poklicno deformacijo, da že po prvem vtisu presodite, kaj bi lahko na nekom ‘popravili’?

Imel sem jo na začetku, čeprav tudi danes, ko vidim kakšno mlado dekle, ki ima izrazito velik nos, še morda pomislim na to, sicer pa ne hodim med ljudmi in ocenjujem, kaj bi kdo lahko popravil. Pred 20 leti sem naredil hudo napako, ko je prišlo k meni dekle z izrazito grdim nosom, in ko se je usedlo, sem začel razlagati, kako se popravlja nos, pa me je čez nekaj trenutkov prekinila in rekla, da ni prišla k meni zaradi tega. Takrat sem se zaklel, da nobene, ki pride v ordinacijo, ne ‘napadem’, kaj šele kje zunaj …

Story: Se kdaj zgodi, da pri prvem obisku vprašajo za nasvet in kaj bi se po vašem mnenju lahko popravilo?

To se mi zdi pametno, ker tudi sam, ko pridem k frizerki, rečem, vi imate oči in vi veste, pa naredite. A ponavadi se najprej pogovorimo, zakaj se je nekdo odločil priti k meni. Primer, pacientka pride zaradi majhne gube na obrazu, vidim pa, da bi morala urediti bistveno bolj pomembne stvari iz estetskega vidika. Velikokrat se tudi iz finančnega vidika bolje izplača urediti več stvari hkrati, ker ko investiramo, hočemo dobiti več za isti denar. Govorimo o neinvazivnih, nekirurških posegih.

Story: Kje se opazijo prvi znaki staranja?

Odvisno od človeka. Imate ljudi, ki imajo podočnjake že pri 30 letih, in ko me včasih vprašajo, pri katerih letih operiram, rečem, zakaj bi ženska čakala s tem do 40. leta, če je to genetsko. Treba je začeti vlagati, a tega današnja zavest ne pozna, ker dokler se ne opazijo gube in niso vidni znaki staranja, rečemo, da tega ne potrebujemo. Kako bomo videti pri petdesetih, je odvisno od tega, kaj smo počeli pri tridesetih.

Story: Potem ste zagovornik tega, da se z majhnimi popravki začne že pri tridesetih? Pravijo, da si s tem pri petdesetih videti, kot da ničesar nisi popravil … Je to res?

Ja, z majhnimi koraki in dovolj zgodaj. V bistvu je vse, kar mi delamo proti staranju, stimulacija kolagena na tisoč načinov - od kemičnega pilinga, mikrokristalov, plazme do matičnih celic, maščobnih grahkov itd. Od kolagena je odvisna kvaliteta kože, to je osnovna stvar. Hialuronska kislina, ki jo mi damo, je gradbeni element kolagena. Se pravi, da niste naredili nič narobe, samo pomagali ste, da je koža lahko naredila več kolagena iz hialuronske kisline.

Story: Koliko moraš biti priden, prihajati na obiske in zadevo vzdrževati?

To je spet odvisno od genetske zasnove, kajenja, redukcije telesne teže, ki je katastrofalna za obraz. Veliko takšnih dejavnikov je.

Story: Kateri pa so najbolj popularni operativni posegi v Sloveniji?

Največ je dojk ... Povečanje, pomanjšanje, dvig dojk, a je v ospredju prvo. To so punce, ki nimajo nič, in pri njih mi praktično še kreiramo dojke, saj so hendikepirane, ker niso kompletne ženske. Nesporazum je v javnem mnenju, ko slišijo za povečanje dojk in si predstavljajo, da iz normalne velikosti naredimo seks bombe.

Story: Vi jim torej svetujete, kaj bi bilo najlepše glede na njihovo telesno zgradbo. Pa so kakšne tudi razočarane?

V glavnem kar sprejmejo, sem ter tja kakšna tudi pove, da so premajhne, ampak mi imamo takšen sistem, da damo proteze že prej v nedrček, da preizkusi. Majhen odstotek jih je, ki ne razumejo, kakšne bodo. Največ delamo štirico, ki je še tista, ki je videti naravno glede na žensko telo.

Story: Tako imenovane plastične dojke so danes torej videti zelo naravno. Kaj je vzrok za to: dejstvo, da so vstavljene pod mišico, ali kaj drugega?

Ja, pa tudi vsadki kapljičaste oblike so izredno popularni. Odvisno je, ker gre za dokaj tehnične stvari. Če želi imeti pacientka poudarjen dekolte in zgoraj bolj izrazito, vstavimo tudi okrogle vsadke. Oblika je odvisna tudi od lastnega tkiva.

Story: Pridejo tudi mlada dekleta, ki se še razvijajo in bi želela imeti dojke?

Redko, ampak pridejo. Ravno zadnjič je prišla 16-letnica in potem je naša naloga, da ugotovimo, koliko časa je že spolno zrela, torej kdaj je dobila menstruacijo, koliko je zrasla v zadnjih dveh letih, in če je to zaključeno, ni treba več čakati. Jaz imam druge zadržke pri najstnicah, in sicer to, da če lahko zdržijo in če ni prehudo, obremenjujoče, naj počakajo in se same odločijo. Tako tudi v primeru komplikacij ne morejo kriviti staršev. Tudi če sama za njih zasluži, je povsem drugače cenjeno.

Story: Ali kdaj kakšno stranko tudi odslovite?

Ja, velikokrat.

Story: Se dogaja, da prihajajo že ‘popačeni’ in bi želeli preveč operacij? Je tega veliko v Sloveniji?

Imamo tudi to, ampak tega ni veliko. Pridejo tudi ljudje, ki ne sprejemajo svoje podobe. Pri dojkah stranke recimo že vedo, da ko pridejo k Fabjanu, da ne bomo ustvarjali seks bomb. Enako je z liposukcijo, ker res debele pacientke ne bom sprejel. Najprej ji svetujem, da prej shujša.

Story: Je v tej branži veliko novosti na trgu in novih operacijskih posegov, za katere se ljudje odločajo zaradi trenda?

Laserska liposukcija recimo, pa ultrazvočna, ki je sicer že stara zadeva. Drugače pa revolucionarnega ni veliko, morda zgolj matične celice. To bo spremenilo svet in s tem tudi plastično kirurgijo obraza in najverjetneje v prihodnosti tudi dojk. Po drugi strani je druga filozofija pri anti-agingu. Spomnim se, da sem pred 20 leti 40 let stari ženski rekel, da ne potrebuje faceliftinga, da ga priporočam čez deset let - napaka! Posledica operativnega posega je, da se spodaj naredijo brazgotine, ki fiksirajo kožo in vse na podlago, da se ženska bistveno počasneje stara, to pa je že anti-aging, ne zgolj operativa.

Story: Svetujete pacientom, da po posegu izvajajo na primer obrazno jogo ali kaj podobnega?

Tudi, ampak nad obrazno jogo nisem najbolj navdušen, ker je kar nekaj najopaznejših gub na obrazu posledica delovanja mišic. Je pa res, da te mišice, ko jih natrenirate, malo dvignejo določen del obraza.

Story: Bi bilo bolje, če bi se smejali z odprtimi usti?

Bog ne daj. (smeh)

Story: Pridejo k vam tudi ljudje, ki niso bili zadovoljni z delom drugega kirurga, pa bi želeli popravek?

Seveda. Ordinacijo imamo tudi 500 m stran od italijanske meje, kjer je 55-milijonski trg, ki se težko primerja z dvamilijonskim. Drugič pa, zavest Italijank je čisto drugačna kot pri nas, saj Slovenke še vse skrivajo. Tam dobimo recimo paciente iz vse Italije, ki so že bili operirani, in s tem je odstotek tega bistveno višji.

Story: Ste že kdaj morali popravljati za sabo?

Tudi, ja. Ni vse delo kirurga, za končni rezultat sta pomembni zdravstveno stanje pacienta in to, kaj počne s svojim telesom. Imeli smo že kup neumnosti, za katere so bili krivi pacienti. Recimo, kapljičasti vsadek, ki se zasuče … Gre za zelo vidno stvar, ker ni okrogle oblike. Zakaj, mislite, se je to zgodilo?

Story: Ne vem … Slabo okrevanje?

Seks.

Story: Pregrob seks?

Ja. Predstavljajte si dekle, ki ni imelo dojk. Njen seks je pred operacijo potekal tako, da so bile dojke izključene. Njen seksualni akt je bil samo od popka navzdol, ko pa dobi dojke, postanejo prva točka seksa.

Story: Torej moraš biti zelo pozoren na vsadke?

Na začetku vsekakor. Pri takšni pridobitvi nihče ne razmišlja o tem. Zgodilo pa se je že tudi, da se je po štirih letih proteza obrnila, in za to ni kriv kirurg. Proteze so monitor našega zdravstvenega stanja; torej se je nekaj v telesu spremenilo, kar ne prenaša več protez. Lahko so tudi granulom, vnet palec, hormonske spremembe …

Story: Veliko se govori tudi o popravilu sramnih ustnic pri ženskah. Gre za popularen poseg?

To je že kar dolgo popularno pri nas. Gre za ženske, ki imajo tako velike male sramne ustnice, da gledajo ven iz kopalk, ali pa se ženske težko usedejo na kolo in tako naprej; so pa tudi ženske, ki bi želele, da je to videti bolj estetsko. To je naša najpogostejša operacija na spolovilu.

Story: Pa kdaj pridejo tudi zato, ker bi se želeli ‘tam spodaj’ malo pomladiti in kaj ‘zategniti’?

Tega ne delamo, sicer pa je to velik posel na Siciliji recimo.

Story: Kaj pa velike sramne ustnice? Se lahko popravijo, če na primer z leti nanje deluje ‘gravitacija’?

Za to pa pacientke kvečjemu želijo, da ustnice napolnimo z maščobo ali hialuronsko kislino, da so bolj ‘sočne’.

Story: Imeli ste tudi prvo botoks zabavo za osvežitev obraza. Je bila uspešna?

Zelo. Ideja je, da se ženskam ponudi brezplačno svetovanje in nekaterim tudi botoks. Sicer smo imeli tudi bokse, da je bilo malo bolj diskretno.

Story: Ampak kaj ni namen te zabave ravno to, da bi ženske podrle ta tabu in se med seboj spoznale, pogovorile?

Takšen dogodek je za to, da bi malo spremenili zavest in javno mnenje, ja.

Story: Kaj pa moški? Pridejo s kakšnimi težavami?

Poznate ginekomastijo? Gre za preveč izražene dojke pri bodibilderjih, ki jemljejo hormone in druge stvari, pa se jim povečajo. Mi jih nato z operacijo pomanjšamo.

Vsak dan berem Sai Babo in danes je ravno pisalo: “Blagor nelepim ljudem oziroma ljudem, ki niso toliko atraktivni, ki v nasprotju z lepotci ne funkcionirajo s svojo zunanjostjo.” Ljudje, ki imajo medčloveške odnose na osnovi svojega zunanjega videza, so prazni. Ko se njihova valuta postara, ostanejo osamljeni in sami. Tisti, ki je manj atraktiven, pa bo s svojim značajem, karakterjem in človeškimi kvalitetami dosegel kontakt, zvezo, relacijo, in to je tisto, kar ostane. Tudi sam ne delam nobenih lepotcev ali lepotic, mi samo odpravljamo tisto, kar človeka tako moti, da jemlje bistveni del življenjske energije, zaradi česar ne more ali težko funkcionira. Operacija je samo sredstvo za doseganje tega, poslanstvo je pa to. Problem je še, da ljudje vse sprejemamo pogojno, tudi sebe. “Če bi imela dojke, bi bila popolna,” ipd. Stremeti je treba k temu, da se brezpogojno sprejemamo.

Story: Potem bi bili vi brez dela …

Nič hudega. Ko bo človeštvo na tej stopnji zavesti, nam ne bo več treba delati.

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story24/2015

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 24/2015

Story 24/2015, od 11. 06. 2015