Dr. Nikica Gabrić: Vrača vid znanim Slovenkam in Slovencem

4. 7. 2017 | Vir: Nova
Deli
Dr. Nikica Gabrić: Vrača vid znanim Slovenkam in Slovencem (foto: Barbara Reya)
Barbara Reya

Karizmatičen in vedno nasmejan doktor znanosti, profesor in specialist oftalmologije Nikica Gabrić, je tisti človek, ki je vrnil vid številnim znanim Slovencem in Slovenkam, med drugim tudi Zvezdani Mlakar, Franciju Keku, Ladu Leskovarju in Črtu Banku. Vsi so bili navdušeni nad tem, kako se jim je življenje popolnoma spremenilo, odkar ponovno vidijo dobro. Mlakarjevi so popravili starostno daljnovidnost, Kek in Banko sta uspešno prestala lasersko odpravo dioptrije, medtem ko so Leskovarju v enem operativnem posegu odpravili kar dve stvari, sivo mreno in dioptrijo.

Dr. Gabrića odlikuje vrhunska strokovna usposobljenost in sledenje najnovejšim trendom in tehnologijam, prav tako pa tudi odnos do pacientov. Sam pravi, da je vsak bolnik zanj kralj. Skozi življenje ga vodi ljubezen do dela, ki ga opravlja. Pred 19 leti je ustanovil Kliniko Svjetlost, največjo in najmodernejšo specialistično oftalmološko kliniko v jugozahodni Evropi. Do zdaj so opravili že več kot 60 tisoč operativnih laserskih korekcij vida in več kot 40 tisoč operacij sive mrene. Do sebe je že od samega začetka nepopustljiv, vedno znova si postavlja visoke cilje in za svoje delo visoke standarde.

Enako pričakuje od svojih zaposlenih na kliniki. Vseh njegovih 43 vrhunskih oftalmologov se nenehno izobražuje in dopolnjuje znanje. Tudi po več kot četrt stoletja dolgi in nadvse uspešni karieri, o svojem delu govori z žarom v očeh. Prvo kliniko je ustanovil v Zagrebu, sledile so ji še klinika v Splitu, Sarajevu in Banjaluki. K njim prihajajo ljudje iz vseh sosednjih držav, Italije, Avstrije in Slovenije. Prav tako iz Velike Britanije, Španije, celo iz Norveške in Danske. Zdaj ga vodi želja, da bi ustanovil verigo klinik na območju nekdanje Jugoslavije in s tem širil vrhunsko oftalmološko prakso v tej regiji.

Tako njegova Klinika Svjetlost kot on sam sta dobila že številne nagrade in priznanja, med drugimi je dobil priznanje združenja oftalmologov jugovzhodne Evrope in Ministrstva za zdravje Republike Hrvaške, klinika pa nagrado za najkakovostnejšo kliniko v regiji, zasedli so drugo mesto v kategoriji Mednarodna klinika leta in dobili oskarja za izvedeno operacijo v živo. Operiral je v kar 17 državah na svetu in opravil že več kot 40 tisoč operacij. Med drugim je izvedel prvo presaditev matičnih celic roženice v jugovzhodni Evropi. Gre za edino metodo, s katero se lahko povrne vid osebam, ki so ga izgubile zaradi poškodb na površini očesa. 

Maja Muhič

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan