Draga Kepeš: “Med nami ni skrivnosti”

1. 12. 2016 | Vir: Story
Deli
Draga Kepeš: “Med nami ni skrivnosti” (foto: Goran Antley)
Goran Antley

O njej se je v preteklem mesecu toliko govorilo, da sem jo morala spoznati. Sestali sva se v kavarnici Lolita, ki jo vodi zadnjih pet let, in prav nič ne bom zgrešila, če bom razkrila, da se je ambient popolnoma uskladil s koktajlom, s katerim je Draga Kepeš pred kratkim v Tokiu osvojila komisijo.

In ja, govorili sva prav o tem. O njenem zmagovalnem koktajlu, s katerim je osvojila tretje mesto na svetovnem prvenstvu v kategoriji 'After dinner' koktajlov. O njeni strasti, ki je, kot pravi, za žensko še vedno precej nenavadna. In še preden sva utegnili zmešati koktajl, sva pristali na zgodbi za njim, ki je sicer tesno povezana z njenim vsakdanjim delom. Ne tako dolgo nazaj so se pravila v svetu barmanstva namreč spremenila. Vse do tedaj so bili pomembni le okusi, kot nam je pojasnila Draga, pa se v zadnjem času v ospredje postavlja tudi zgodba. Ideja. Miselnost in povezanost koncepta s tistim, kar začutimo v ustih. In kot se za ženske z vizijo spodobi, je svoj koktajl postavila ob bok ene izmed najvznemirljivejših zgodb 20. stoletja.

Zgodbo o Loliti, o prepovedani strasti med 37-letnim Humbertom in 12-letno Dolores, le da s koktajlom ne želi očarati le gospodov v srednjih letih, temveč vse tiste, ki si želijo novih izzivov in okusov. Čeprav sva imeli na jeziku najpogosteje prav njen zadnji uspeh v Tokiu, je Draga svojo pot kot barmanka začela že pred leti. V resnici kar četrt stoletja nazaj, ko je na svojem prvem tekmovanju - mimogrede državnem - predstavila svojo pijačo Moja jesenska pripoved in z njo osvojila tretje mesto.

"Mislim, da so tekmovanja največja šola. Tam vidiš, kaj se dogaja v tem svetu, dobiš izkušnje, nove stvari, vidiš, da delaš v pravi smeri. O pravih okusih se sicer ne razpravlja, je pa pomembno, kakšne nianse koktajlov delaš," nas je s pojasnilom pospremila v svet tekmovalnega barmanstva in dodala, da je v resnici zanimivo, kako različni ljudje iz podobnih sestavin ustvarijo popolnoma drugačen končni izdelek. "Med nami barmani ni nekih skrivnosti, kaj bomo pripravili. Zanimivo je, da imamo na prvenstvih vsi možnost uporabiti eno pijačo, pa se niti en koktajl ne ponovi. V resnici ni niti približno enak drugemu. Tu ni skrivnosti, tu so le novi pogledi," nam je povedala in dodala, da je prav zaradi velike ponudbe iz leta v leto težje narediti dober koktajl.

In če smo začeli z zgodbo, je verjetno v tistih iz preteklosti še kako pogosto, da se za barskim šankom - kot barman - pojavlja moški. A to je stvar preteklosti. Vsaj tako pravi Draga, ki je bila zaradi tega, da je v svoji kategoriji nastopila kot edina ženska, kar malce presenečena.

"Žensk v tem poslu je tretjina ali pa manj. Na tekmovanju me je sicer najbolj presenetilo to, da so ženske veliko bolj tekmovale v kategoriji 'Before dinner', torej v pripravi žganih pijač za pred obrokom. Ena je tekmovala celo v kategoriji 'Flair', kjer je mešanje koktajlov najbolj atraktivno. Zanimivo je torej, da je moja kategorija namenjena slajšim pijačam, ki jih imamo ženske navadno rade, ampak očitno so ženske v zadnjem času postale malce bolj odločne," je namreč pojasnila in dodala, da smo Slovenci glede tega v samem vrhu.

"V resnici smo bili Slovenci med prvimi, ki smo sprejeli ženske med barmanke. Veliko poklicev je moških, gostinstvo in barmanstvo sta brez dvoma dolgo spadali pod moško domeno, smo pa ženske, predvsem v zadnjih letih, tudi na tem področju čedalje boljše," pojasnjuje Draga in dodaja, da imajo zdaj ženske tekmovalke na neki način kar malce 'prednosti'.

"Ženske nismo nič prikrajšane. V tem se svetu dobro počutimo. Če ne drugače, že zaradi tega, da mi ni treba nikoli skrbeti za to, kdo mi bo nesel steklenice na oder, ko gremo tekmovat," še pove Draga in obenem priznava, da ima s svojimi stvaritvami poseben odnos.

"Mislim, da nisem edina, ki ima svoje koktajle za svoje novorojenčke. Vsak ima namreč svoj namen, ime, zgodbo, uro, datum rojstva in vse drugo. Vsi moji recepti so napisani v posebnem zvezku, spravljene imam odrezke iz časopisa ... In ravno zadnjič sem rekla sinu, da bom, ko bom malce starejša gospa, sestavila knjigo z vsemi svojimi začetki in opisi. Da bo imel zgodovino svoje mame in tega, kako je bila pridna pri mešanju pijač," še zaključi.

Napisala Kaja Milanič
Fotografije Goran Antley

Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču

Nova Story že v prodaji

Story 48/2016

Story 48/2016, od 24. 11. 2016