O barmanki Dragi Kepeš je bilo v preteklem mesecu povedanega že veliko. Zahvala gre seveda njenim velikim uspehom na področju mešanja pijač, še posebej pa njenemu zadnjemu 'velikemu metu' v Tokiu, ko je na svetovnem prvenstvu v kategoriji after diner koktejl osvojila tretje mesto.
Čeprav za njenimi uspehi stojijo leta in leta dela – kot nam je povedala, je od njenega prvega tekmovanja minilo že kar četrt stoletja –, je svoj prvi veliki uspeh zabeležila že na svojem prvem tekmovanju. Leta 1996, le nekaj mesecev za tem, ko je zaključila tečaj za barmane, je namreč sodelovala na državnem prvenstvu in osvojila tretje mesto.
Kljub uspehu in veselju, ki ga je ob tem občutila, pa je z njim postavila visok kriterij za vsa nadaljnja tekmovanja, a kot kaže, upravičeno.
"V letih tekmovanj se je pokazalo, da le nisem muha enodnevnica. Vedno sem bila nekje pri vrhu. Včasih prva, včasih četrta, včasih tretja ... in zdaj lahko rečem, da imam s svojimi koktajli kar dobro popotnico za naprej," pojasnjuje Draga, ki v Ljubljani sicer vodi kar tri lokale, med drugim tudi lokal Lolita.
"Ker že pet let vodim Lolito, je bila zgodba lokala vpletena tudi v moj koktajl iz Tokia. Koncept lokala je bil narejen po navdihu zgodbe Vladimirja Nabukova, kjer je mlada 12-letna punčka zapeljala starejšega gospoda s svojimi čar. Tudi pri Loliti smo sledili temu konceptu, saj smo želeli s sladicami in čokoladami ter aromami zapeljati svoje goste. Ker mi je bila zgodba všeč, sem jo nadaljevala tudi v koktajlu in jo okrasila z okusom čokolade, kokosa, karamele in vanilje, z njim pa ne želim zapeljati le starejših moških, ampak vse tiste, ki imajo radi nove izzive in nove okuse," je zgodbo za koktajlom pojasnila Draga in dodala, da so se pravila v barmanstvu komaj pred kratkim spremenila in določila, da mora imeti vsak predstavljeni koktajl svojo dodelano idejo.
Kljub temu da je Draga na tem področju dosegla že resnično veliko, se simpatična temnolaska še ne misli ustaviti, kot pravi, pa ji je v veliko veselje, da na svoje mlajše sodelavke z voljo do učenja barmenskih veščin prenaša znanje in prijeme, ki jih je sama osvojila v letih svojega dela.
KAJA MILANIČ