Na najdaljšo noč v letu ter še prej na božične praznike se že pripravljajo tudi doma pri Damjanu Murku.
Za lep spomin je poskrbel s profesionalnim fotografiranjem po vzoru svetovnih zvezdnikov. Te dni ima pevec zelo zaseden urnik, a za praznike ni dileme, takrat se čas ustavi. Kljub trenutni veliki gneči bo zato toliko lepše na božični večer, kjer se bodo vsi skupaj zbrali ob smrečici: “Najprej zapojemo Sveto noč, nato pa sledita tradicionalna večerja in postavitev jaslic, pozneje pa se odpravim k polnočnici, kar je za nas posebno doživetje.”
Damjan prisega na tradicionalne vrednote: “V času, v katerem živimo, se trudimo, da bi živeli drug z drugim, in ne drug mimo drugega. Mi gre pa izjemno na živce to, da je mesto v prazničnem duhu že toliko prej, preden se prazniki dejansko začnejo. To po mojem mnenju izgubi ves čar prazničnih dni. Sicer pa naš dom že diši po cimetu, svečkah in ljubezni. Želim, da bi skrivnost božiča ohranili v srcu za zmeraj, vsako leto znova pa sledili čudežu, ki se imenuje mir, upanje in ljubezen za vse ljudi sveta,” pove Damjan, ki smo ga še povprašali, ali tudi kaj speče, glede na to, da je po poklicu slaščičar.
“Po poklicu sem res slaščičar, a tega poklica nisem nikoli opravljal, saj sem po srednji šoli takoj stopil na oder. Je pa res, da je v naši kuhinji tudi pri peki slaščic glavni sin Tiar. Hodi v prvi razred in je poln presenečenj. Kaj vse bi rad pripravil in kaj vse že zna, je težko tukaj strniti. Je pa nekaj najlepšega, ko vidiš svojega otroka ustvarjalnega in zvedavega. Sicer pa so pri nas bolj dejavne babice, ki zmeraj poskrbijo, da se z dobro mero slabe vesti ob praznikih sladkamo,” je še razložil.
Besedilo: Alesh Maatko // Fotografije: Klavdija Vnuk
Novo na Metroplay: "Dezinformacije so povsod" | N1 podkast s Suzano Lovec