Družina Maje Štamol Droljc: Iz Afrike na morje in v hribe

Družina Maje Štamol Droljc: Iz Afrike na morje in v hribe (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Lady
30. 6. 2017

V družini modne oblikovalke Maje Štamol Droljc je zadnje mesece zelo pestro, saj se jim ves čas nekaj dogaja. Najprej so Majo pospremili na dolgo pot v Afriko, nato jih je razveselil nov družinski član po imenu Chat, za piko na i pa že odštevajo dneve do zasluženega dopusta na hrvaškem otoku Šolta. Po vročem dalmatinskem soncu pride na vrsto Kranjska Gora, kjer jih čaka prijetna ohladitev v jezeru in hribih.

Družini Štamol Droljc se je pred kratkim pridružil ljubek bel psiček pasme kraljevi pudelj. "Krivec za to odločitev je mož, ki je v svoji prvi družini kužka že imel, pravzaprav kar dva. Prvi dve sta bili mali pudljici, drugi par sta bila pudlja srednje velikosti," je zaupala Maja in dodala, da je pudelj zelo primerna pasma zanje, saj je ves čas v hiši, nima vonja in ne pušča dlak.

"Sicer pa gre za izjemno družini prijazno pasmo in hkrati za zelo učljivega ter pametnega kužka. Vso organizacijo je tako prevzel mož Stane, Žani in Dilsi sta ga z velikim navdušenjem spremljali, meni pa je pripadla čast izbire imena," je razkrila oblikovalka.

posvojenki Maje Štamol

Psiček je bil na začetku precej plašen in miren, po enem mesecu pa je že povsem udomačen in veselo zganja vragolije. "Dnevno nam odnaša čevlje, vztrajno puli moje rože na vrtu ter grizlja vse, kar mu pride pod roke. V osnovi pa je zelo prijazen kužek, ki se v mali pasji šoli že uči osnovnih veščin," je navdušeno povedala Žalčanka in dodala, da se je Chat najbolj navezal na Žani. "Ona je njegova ljubica, saj jo vsak dan spremlja v šolo in potem noče domov, saj kar sedi pred šolo in čaka, da se bo vrnila. Dilsi se je živali zelo bala, zdaj pa je že precej umirjena. Chat najbolj uživa, ko je z njima na kavču ali vrtu, kjer se crkljajo, igrajo in norijo vsak dan," je veselo dejala Maja.

V morju po ves dan

Uspešna oblikovalka že komaj čaka, da spakirajo kovčke in se odpravijo na težko pričakovane počitnice. "Gremo na Šolto, ki je že nekaj let naša priljubljena destinacija, saj ni pretirane gneče, morje je lepo, pa še prijazni ljudje so tam. Obe deklici neznansko uživata v morju, že nekaj let sta plavalki, ki bi bili v vodi ves dan," je zaupala Maja in dodala, da bodo drugi del počitnic preživeli v Kranjski Gori, kjer bodo kolesarili, se kopali na Jasni in se podali v hribe.

"Dilsi letos zaključuje obdobje vrtca in gre jeseni v prvi razred, zato bo poletje skupaj z Žani preživela na raznih aktivnostih, ki jih ponujajo v Žalcu: Hiša sadežev, Eko muzej, kjer zanje skrbijo različni animatorji, kuhajo, spoznavajo naravo, hodijo na izlete, se igrajo in rišejo. Žani pa zaključuje drugi razred Waldorfske šole Savinja v Žalcu in smo presrečni, saj je to šola, prijazna do otrok in staršev," je navdušeno dejala temnolaska, ki je izjemno vesela, da Žani rada hodi v šolo, kjer se je že ogromno naučila.

"Meni so zelo ljubi njeno pridobivanje ročnih spretnosti, kreativnost ter ustvarjanje. Dilsi pa že komaj čaka, da gre v šolo, zdaj je že zelo blizu, saj je pogosto tam in se počuti domače. Zelo se veseli tudi nakupa šolske torbe," je dejala ponosna mamica.

Prvi stik z biološko mamo

Sicer pa Maja še danes obuja spomine na nedavno pot v Gvinejo Bissau, kamor je odpotovala skupaj s prijateljico Katjo Gaspari Leben, ki je prav tako mamica posvojene deklice Iamare. "Katja in njen mož Jure Leben sta zelo aktivna člana naše Ustanove Toka Toka Žani, ki spodbuja razvoj šolstva v Gvineji Bissau in po svojih najboljših močeh pomaga tudi pediatrični kliniki. Najina pot, ki se je začela s poletom iz Bologne prek Casablance v glavno mesto Bissau, je bila namenjena predvsem obisku šole v Jugudulu in pediatrične klinike Hospital Pediatrico Sao Jose em Bor, ki smo jima v preteklih letih že pomagali. V zadnjih dveh letih smo tja poslali tudi dva zabojnika pomoči: šolske klopi, sončne celice, oblačila, kolesa, šolske potrebščine, semena Semenarne ter precej sanitetnega materiala, ki ga je darovala Tosama," je povedala Maja in dodala, da bodo šoli pomagali s plačili šolnin finančno šibkim, saj starši šolnine 1,5 evra na mesec ne zmorejo.

Maja Štamol Droljc

"Za začetek smo izdelali seznam 50 otrok, ki v zadnjih dneh intenzivno dobivajo botre, ki jim bodo šolanje omogočili. Gre za 20 evrov na leto, v to so vključene šolnina in šolske potrebščine. Treba je poudariti, da gre za eno najrevnejših držav na svetu, kjer je več kot 50 odstotkov prebivalstva nepismenega," je resno dejala mamica deklic, ki sta bili rojeni v že omenjeni državi.

"Žani in Dilsi sta mojo pot tja z veseljem spremljali ter pripravili darila za svoji biološki mamici. Prvič pa sta letos z njima tudi spregovorili nekaj besed, kar je bilo prav posebno doživetje tako za mamici kot za njiju. Po moji vrnitvi sta postali botri vsaka svojemu otroku in se bosta za njuno šolnino odrekli enemu sladoledu na mesec," je ponosno sklenila Maja.

Barbara Majič

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri