Družina Puklavec 80 let vinarstva praznuje z novimi linijami vin

Družina Puklavec 80 let vinarstva praznuje z novimi linijami vin (foto: Igor Zaplatil, Matjaž Tavčar) Igor Zaplatil, Matjaž Tavčar
Vir: Lady
31. 8. 2017

Podjetje, ki je svoje začetke zapisalo že pred 80 leti, je na dogodku v restavraciji Strelec predstavilo novo krovno ime kleti Puklavec Family Wines. Temu v čast so na trg poslali tri nove linije vin, s katerimi začenjajo novo poglavje, obenem pa nadaljujejo zgodbo, ki jo je leta 1934 v okrožju Jeruzalemskih goric začel Martin Puklavec.

Tokrat so se nam predstavili njegov nasledniki. Vladimir Puklavec in njegovi dve hčeri, Tatjana in Kristina. Gre za družinsko podjetje, ki se vsega, česar se loti, loti z ljubeznijo. Ne le do vina, ampak tudi do pokrajine, čeprav v Sloveniji že vrsto let nimajo svojega domačega naslova.

"Ponosni smo na naša vina in na pokrajino Prlekijo, in to bi radi predstavili tudi drugim. Našo vinsko klet želimo pripeljati na vrhunsko raven in uporabiti metode, ki nam bodo omogočile proizvodnjo odličnega naravnega vina. Od drugih nas razlikuje, da prihajamo iz Prlekije, ki je malo odrezana od Ljubljane, ampak nad tem nismo še obupali, saj smo ji vsako leto bližje. Za nas je pomembno, da smo slovensko podjetje, z majceno mešanico v družini, saj živimo v Nemčiji, ampak se sem redno vračamo zaradi vina in pokrajine. Vse od naše vrnitve pred osmimi leti pa nam je uspelo obnoviti vinogradniško dejavnost v naši pokrajini, kar je eden glavnih ciljev, zaradi katerega smo se želeli s tem ukvarjati. Po drugi strani pa smo v tem času izredno izboljšali tudi kakovost, kar potrjujejo številna mednarodna priznanja. Naš glavni cilj tako še vedno ostaja, da družina Puklavec – kamor se štejejo tudi vsi naši sodelavci – garantira za vsako kapljico, ki jo pripeljemo v steklenico. Da je to pošteno vino, slovensko vino in da stojimo za našim razvojem," je ob tej priložnosti povedal Vladimir Puklavec in dodaja, da pri kreiranju novih vin nič ni bilo prepuščeno naključju.

Iz najboljših trsov, z najboljšo lego vinogradov, od ročne trgatve in skrbnega nadzora vina v kleti do vin: sivi pinot, sauvignon in sladki duet traminec in rumeni muškat, ki se bodo pod novo zlato etiketo predstavljala kupcem doma in po svetu v omejeni količini 10 tisoč steklenic.

Najboljše zadnjih sedmih trgatev

Kar nekaj časa je bilo treba počakati, da so iz njihove kleti prišle steklenice vrhunskega vina, med drugim tudi sauvignona, ki je za šiponom druga najbolj pogosta sorta tega dela. "Številni so spraševali, zakaj v naši kleti nimamo posebnih zgodb, ampak mi smo potrebovali veliko časa, da smo lahko zdaj predstavili tista vina, ki so zares avtentična. Ki so le najboljše iz Prlekije in za katera jaz in sodelavci verjamemo, da resnično kažejo trud, ki smo ga vložili v zadnjih sedmih trgatvah. Ta sauvignon je rezultat spoznanja, da naše stranke od nas pričakujejo nekaj več. Kot enologu mi je bilo v veliko zadovoljstvo, da sem imel odprte roke in da smo lahko stvari naredili nekoliko drugače. Grozdje v tem vinu namreč prihaja iz vinograda s posebno lego, prav tako pa je bil prilagojen tudi enološki postopek, v katerem smo se bolj kot na aromo osredotočili na vsebino," je namreč povedal enolog iz njihove vinske kleti, Mitja Herga.

"Posebna zgodba je tudi linija vin Seven numbers, ki ima posebno obravnavo že vse, odkar grozdje začne dozorevati v vinogradih, pa vse do trgatve. Petindvajset ljudi se v vinogradih namreč ukvarja z grozdjem, kot bi se s svojimi otroki vse od rojstva do njihove polnoletnosti, ko jih pošljejo v svet," nam je povedala Tatjana Puklavec, hišni enolog pa je dodal, da se v omenjeni liniji združuje tradicija s tehnologijo. "V zadnjih letih smo veliko vlagali v tehnologijo, pozabili pa nismo niti na našo preteklost. Vsako vino iz te linije ima torej svojo posebno formo," je še dodal strokovnjak, ki bedi tudi na posebno ekipo sodelavcev, ki se ukvarja samo z vinom iz te linije.

Prestižna nagrada za šipon

V ormoški kleti Puklavec Family Wines se lahko tudi letos pohvalijo z lepo zbirko medalj z enega najuglednejših in največjih mednarodnih vinskih ocenjevanj Decanter World Wine Awards 2017. Vina so letos kleti prinesla osem žlahtnih priznanj, med njimi pa je seveda pomembna platinasta medalja za Seven Numbers Furmint oziroma šipon letnik 2015, ki je bil ocenjen s 95 točkami. Gre za vino iz nove ekskluzivne linije, ki je bila na trgu predstavljena pred kratkim in je namenjena vrhunskim gastronomskim užitkom.

Kaja Milanič

Priporočamo