Družina Steyer je v vinskem svetu znana po svoji hiši dišečega traminca

10. 5. 2019 | Vir: Lady
Deli
Danilo Steyer je znan po svojem dišečem tramincu! (foto: Mediaspeed)
Mediaspeed

Družina Steyer je v vinskem svetu znana po svoji hiši dišečega traminca, ki je njihova glavna sorta. 

Vinar Danilo Steyer je prevzel družinsko vinarstvo, ki sega vse v leto 1938. Pred petimi leti je družina Steyer v Plitvicah odprla prenovljen in dograjen proizvodno-poslovni vinogradniški objekt, ki se razteza na kar 1.550 kvadratnih metrih. Celotno posestvo Steyer je veliko 30 hektarjev, od tega je 20 hektarjev vinogradniških površin (16 hektarjev vinogradov) z 80 tisoč trsi. Letno pri Steyerjevih pridelajo okoli 80 tisoč litrov vina, največ seveda njihove hišne sorte – dišečega traminca.

“Dišeči traminec se predstavlja v vseh kombinacijah, od suhega vina do sladkega, predelanega po tehnologiji barik, do oranžnega vina Steyer Mark exstrem. Seveda ne manjka dišeča penina, ki se lepo prileže v teh vročih dnevih,” doda Danilo. Kot predstavnik tretje generacije nadaljuje zgodbo, ki jo je leta 1938 začel njegov ded Jožef Steyer. “Z ženo je postavil temelje domačije in kovaške delavnice ter svoje življenje posvetil kovaški obrti,” začne pripovedovati Danilo.

“Iz tega časa na domačiji še stoji kovaški dimnik. Moj oče, prav tako Jožef, je kmetijsko dejavnost preusmeril v poljedelstvo in živinorejo. S trdim delom v avstrijskih vinogradih in kleti je prisluženi denar vlagal v posest.” Tretja generacija, ki jo je prevzel Danilo, pa je stvari spet obrnila v čisto svojo smer, saj se popolnoma preobrazila v vinogradniško-vinarsko posestvo. Z mešanico poguma, vznesenosti in mladostnega zagona ter ljubezni do žlahtne trte je začel uresničevati svoje sanje. “Posadil sem prve trte, postavil novo klet in seveda vstopil na vinski trg. Z jasno vizijo, voljo in zaupanjem vase in v svoja vina sem si utiral pot v oblikovanju blagovne znamke.”

Danilo je prepoznal potencial, ki ga je skrival traminec, in izkoristil prednosti vinogradniškega okoliša, ki daje odlične pogoje za vrhunsko kakovost te sorte (od podnebja do sestave tal). “Traminec zahteva natančnega, doslednega vinarja, ki ve, kaj sorta lahko doseže in ponuja. Traminec je pravzaprav tudi sorta, ki ni razširjena po svetu, kakovost doseže samo v nekaterih vinorodnih okoliših in zato smo ponosni, da lahko to sorto uspešno pridelujemo prav tukaj pri nas.”

Vpeta vsa družina

Pri razvoju vinogradništva je pomembno vlogo odigrala vsa družina, kjer vsak posameznik prispeva svoj nezamenljivo in enkratno vlogo. “Trti z ljubeznijo in spoštovanjem daješ vse, kar potrebuje, da lahko daje najboljše. S spoštovanjem se oziraš v nebo, da ji prizanese s hudim in da jo grejejo topli sončni žarki in moči blagodejen dež. In potem se veseliš tistih čarobnih jesenskih trenutkov, ko trgaš njen žlahtni sad. Srce se ti smeje, ko poskušaš sladke jagode in v mislih že vidiš kozarec in v njem zlate kapljice.

Trenutno obdelujemo 16 hektarjev vinogradov. S posluhom sledimo naravnemu ritmu trte, ne izvajamo grobih posegov v naravo, ampak se držimo načela, da je trta sama sposobna, da si iz zemlje in zraka vzame vse, kar potrebuje. Ker verjamemo v inteligenco narave.” Posebnost na Steyerjevem posestvu je tudi ampelografski vrt. Tam je posajenih več kot sto različnih vrst vinskih trt iz Slovenije in tujine. Ponosni botri številnih trt so znani Slovenci, med katerimi najdemo zanimiva imena, kot so: Milan Kučan, Matjaž Kek, Alenka Gotar in drugi. Iz grozdja, ki ga rodijo te trte, pripravijo posebno vino prijateljstva, ki ni naprodaj in se ga razveselijo številni prijatelji in poslovni partnerji družine Steyer.

Družina na prenovljenem posestvu, ki obsega turistično kmetijo, vinsko klet, arhivsko klet z vinsko banko, sušilnico za grozdje, prostor za žganjekuho, prostor za predelavo oljnic ter skladišče, razveseljuje številne goste. “V vinski kleti je prostora za 110 tisoč litrov vina v nerjavečih sodih ter 20 tisoč litrov vina v lesenih sodih. Nova klet se ponaša z moderno tehnologijo za predelavo grozdja in pridelavo vina, še posebej so ponosni na novo, klimatizirano zorilnico penin. Uredili smo degustacijske prostore s sodobno opremljeno kuhinjo, ki so primerni za skupine do 48 ljudi,” še pove Danilo.

“Obiskovalci si bodo lahko ob svojem obisku ogledali celotno posestvo, se seznanili z zgodovino, si ogledali kovačnico ter seveda uživali ob vodeni degustaciji tako vinskih kot domačih kulinaričnih dobrot. Posebnost je tudi vinska banka, kjer si lahko ljubitelji vina zakupijo prostor, nato pa s svojo družbo uživajo izbrana vina, ki so jih shranili v svoj vinski sef.” Steyerjevi se ponašajo s številnimi medaljami, med katerimi so prejeli: zlato medaljo za dišeči traminec – ledeno vino v Bruslju, v Londonu na ocenjevanju Decanter zlato medaljo, ki so jo prejeli za vino vaneja, in srebrno za dišeči traminec exclusive. Dvakrat zapored so vinske kraljice in župani izbrali dišeči traminec kot najboljšega, kar ni tako samoumevno, saj je znano, da prav iz Radgonsko- Kapelskega okoliša prihajajo najboljši traminci.

Gourmet over Mura

Lani pa so se Steyerjevi povezali tudi v skupen projekt Gourmet over Mura, kjer so se združili s sedmimi ponudniki kulinaričnih storitev Pomurja. “​Gourmet over Mura je zamišljen kot kulinarični izlet sedmih ponudnikov, ki smo se združili, da gostom ponudimo nekaj več ob spoznavanju Pomurja. Na skupni poti lahko obiskovalci izberejo svoje kulinarično doživetje in si prilagodijo obisk posamezne domačije, kjer lahko spoznajo različne družinske zgodbe.

V projektu Gourmet over Mura se gost lahko poda od naše domačije do Vinarstva Marof, šunkarne Kodila, pivovarne Bevog, gostilne Rajh, vinarstva Steyer, domačije Firbas in oljarne Kocbek. Zamišljen je kot kulinarični izlet, čeprav vavčerjev za posamezni obisk ni treba izkoristiti v enem dnevu pri vseh ponudnikih. Je pa priporočljivo, ker tako gost v enem dnevu dobi vrhunsko kulinarično izkušnjo Pomurja,” še sklene Danilo.

Besedilo: Mihaela M. Kocbek // Fotografije: Mediaspeed

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec