Dušan Lukič: Formula bi se morala modernizirati

Dušan Lukič: Formula bi se morala modernizirati (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
Vir: Lady
20. 6. 2018

Karizmatični Lewis Hamilton in razvpiti Kimi Raikkonen sta le dve izmed imen najprestižnejšega dirkaškega športa, ki ju danes brez dvoma poznajo skoraj vsi, ne le ljubitelji formule 1. Da pa je takšnih dirkačev vse manj, je dejstvo, ki žalosti tudi Dušana Lukiča, komentatorja Formule 1 na TV3. Po njegovem mnenju je vse preveč takšnih, ki se preveč oklepajo pravil, manjka pa tistih, ki dvigujejo prah.

Njegova ljubezen do dirkalnih športov izvira že iz mladosti, ko je starše prepričeval, da so ga odpeljali na dirko, v študentskih letih pa se je v družbi prijateljev tja podal kar sam. Pred kakšnimi tremi desetletji se je tako znašel tudi na dirki za VN Madžarske, s prijateljem sta vse, kar sta potrebovala, zložila v majhnega juga in se odpeljala k našim vzhodnim sosedom. Tudi spanje jima ni delalo težav, za posteljo sta uporabila kar juga. Čeprav je zaradi svojega avtomobilističnega poklica lahko preizkusil že kar nekaj dirkalnih avtomobilov, pa se za volan formule 1 še ni usedel.

"Preizkusil sem že kar nekaj dirkalnih avtomobilov in odpeljal kar nekaj dirk, vendar pa formule 1 še nisem imel priložnosti preizkusiti. Avto za svetovno prvenstvo v reliju pa sem že vozil. Vsaj malo občutka, kako je sedeti na vozniškem sedežu 'pobezljanega' avtomobila, tako imam," nam je zaupal Dušan. Med vsemi dirkači zgodovine in sedanjosti sta mu najbolj všeč dva, ki sta ljudi pritegnila tudi s svojim nekoliko odrezavim in svojeglavim vedenjem – Gerhard Berger in Jacques Villeneuve. Dandanes tovrstnih dirkačev skorajda ni več, saj se v strahu pred odzivom sponzorjev vsi izogibajo deviantnemu vedenju. "Ne mislim, da bi to morala biti četica dirkačev, ki bi se le opijala in preganjala ženske. A za šport so nujno potrebni dirkači, ki jih prepoznajo tudi tisti, ki dogajanja na stezi ne spremljajo. Četudi nisi filmofil, ne hodiš v kino, veš, kdo je George Clooney, tako bi moralo biti tudi v športu," je prepričan sogovornik.

V zlatih časih formule so številni dirkači veljali za prave plejboje, obkrožale so jih lepotice, medtem ko so na razkošni jahti veselo srkali šampanjec. Večer pred dirko. Dandanes pa vsi močno pazijo na svoje besede, izstopajo ne niti z oblačenjem. "Ena izmed svetlih izjem je Lewis Hamilton, ki si okrog vratu obesi verigo in se obleče drugače," pove športni navdušenec, ki pa se tokrat ni prvič znašel v komentatorski vlogi. Pred leti, ko je kot redaktor Formule 1 delal na nacionalki, se je za mikrofonom prenosa v živo znašel potem, ko jim ni uspelo vzpostaviti povezave s komentatorskim mestom. Sprva je bil nekoliko živčen, počasi pa se je umiril in se prepustil ter ugotovil, da mu je komentiranje v velik užitek. Seveda se zgodba ni končala s tistim eni prenosom dela dirke, pozneje je prenašal še kopico drugih, tudi nebencinskih športov, nazadnje dirko 24 ur Le Mansa, a od tega je minilo že nekaj let: "Zato sem z veseljem sprejel priložnost na TV3, saj sem prenose v živo že kar pošteno pogrešal. Danes si v glavi ustvarim začetek, način, na katerega želim peljati prenos."

Formula bi se morala modernizirati

Formula 1 je vse od odhoda Bernieja Ecclestona doživela številne spremembe, med drugim so se poslovile t. i. grid girls, dekleta, ki so stala ob dirkalnikih na startni vrsti, navadno s tablo z imenom dirkača v rokah. In kje sam vidi Formulo 1 v prihodnosti? "To je zelo pogosto vprašanje, vendar zelo nehvaležno. Ne vem, menim, da tudi lastniki še niso povsem prepričani. Vsekakor se mora Formula 1 modernizirati. Niso se še odločili, v katero smer bo krenilo tekmovanje. Veliko proizvajalcev se seli v popolnoma električno formulo E, ki je postala zelo zanimiva. Mislim, da bo nekoč prišlo do tega, da bosta formula 1 in formula E prišli skupaj. Ko se bo izčistilo, kakšna bo avtomobilska tehnika prihodnosti. Če določenih stvari ne bodo spremenili, potem pa je vprašanje, kakšna prihodnost jo čaka," je prepričan, vendar ob tem poudari, da imamo to sezono priložnost v neposrednih prenosih na TV3 spremljati napete dirke in številne zanimive dirkače, ki s svojimi izjavami in vedenjem le še nekoliko poživijo celotno dogajanje. 

Foto: Aleš Pavletič; Helena Kermelj