Duško Lokin: Združila moči

22. 5. 2016 | Vir: Lea
Deli
Duško Lokin svoj glasbeni pečat pušča že 45 let.

Duško Lokin je zagotovo svoj glasbeni pečat pustil v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Prva pesem, ki jo je izdal leta 1969 z naslovom Draga Marija, je zapisala njegovo glasbeno pot.

Danes se Duško podpisuje pod 23 studijskih albumov, ki so nastali v njegovi več kot 45 let trajajoči glasbeni karieri, čeprav so številni njegovi prijatelji mislili, da se bo posvetil športu. Do 17. leta je namreč igral nogomet v drugi ligi ter bil rokometaš v jugoslovanski mladinski reprezentanci. A potem ga je premamila glasba in s skupino Kondori je prebil led do samostojne kariere.

"Svojo 45-letnico sem praznoval leta 2014 na koncertu Moč glasbe nas združuje, ki je bil v Benediktu v Sloveniji," se spominja Duško.

Duet

Konec minulega leta je Duško skupaj s Terezo Kesovijo posnel duet, ljubezensko pesem, ki nosi naslov Ljubavi jedina. Rojena Dubrovčanka je nase opozorila že v srednji šoli, ko je leta 1958 zmagala na tekmovanju mladih glasbenikov v Ljubljani. Študij na glasbeni akademiji v Zagrebu ji je dal veliko širino in odprl vrata še do simfoničnega orkestra Radia Zagreb. Po diplomi iz flavte se je preusmerila tudi v pevske vode. Tereza je s svojim glasom vsakič znova očarala žirijo na številnih mednarodnih (Rio de Janiero, Bratislava, Bern ...) in jugoslovanskih festivalih in se nato preselila v Francijo. Kar dvakrat je nastopila na evrovizijskem odru. Leta 1966, ko je zastopala Monako, in šest let pozneje za Jugoslavijo.

"Letos bom praznovala 55 let glasbene kariere," doda Tereza. Sodelovanje Duška in Terezije se je začelo po skupni turneji v Avstraliji. "Takrat sva se pogovarjala, da bova posnela duet, če bova našla pesem. Ljubavi jedina je prava pesem, za katero verjameva, da bo poslušalcem všeč in da jo bova lahko predstavila tudi po Sloveniji, Kanadi, Ameriki in Avstraliji," še pojasni Duško.

Novo na Metroplay: "Brez trdega dela in discipline ni vrhunskih rezultatov!" | Janja Garnbret