Edvard Kadič: Samozavest je lahko bolj seksi, kot je bila Marilyn Monroe

Edvard Kadič: Samozavest je lahko bolj seksi, kot je bila Marilyn Monroe (foto: Igor Zaplatil) Igor Zaplatil
Vir: Nova
17. 4. 2018

Kaj je resnična samozavest, ki nam je vsem tako privlačna? Je to glasno govorjenje? Pogosto pojavljanje v medijih? Kako nastopati pred ljudmi? Kako samozavestno živeti? Se je samozavesti mogoče naučiti? Na vsa ta vprašanja ima strokovnjak za komunikacijo in osebnostni razvoj Edvard Kadič vedno pripravljene odgovore.

"Prvi korak pri razvoju samozavesti je, da smo odkriti sami do sebe in da poslušamo svoje telo, nato pa je treba storiti nekaj, kar nas približa cilju. Ne govorim o velikih stvareh. Če želimo npr. razviti samozavest na področju javnega nastopanja, potem moramo stopiti seveda na oder, ne glede na to, kako strah nas je. Vseeno pa nam ni treba takoj stopiti pred tisoč ljudi," takoj na začetku pove Edvard Kadič, ki pravi, da na njegovih delavnicah javnega nastopanja to izpeljejo v kontroliranem okolju, tj. najprej v zelo majhnih skupinah, nato pa število ljudi v občinstvu povečujejo.

"Če želimo povečati samozavest npr. na področju vodenja ljudi, je zagotovo bolje, da najprej vodimo manjšo skupino, da lažje razumemo dinamiko skupine, nato pa sčasoma prevzamemo večje. Saj gre v takšnih primerih večinoma to naravno, vseeno pa se je dobro zavedati, da moramo samozavest razvijati postopoma. Če gre prehitro, je tveganje, da nam bo šlo kaj narobe, izjemno visoko, posledica pa bo strah in odvrnitev od končnega cilja."

In ko se v nadaljevanju pogovarjava o pomembnosti samozavesti za razvoj in poslovni uspeh, ki si ga vsi tako močno želimo, specialist za neverbalno komunikacijo pravi, da gre pri tem celo za najpomembnejšo osebnostno lastnost.

"Samozavest je namreč pomembna v prav vseh poslovnih procesih, zlasti ko vodimo ljudi, želimo pridobiti kakšno novo poslovno stranko ali pa izpeljati uspešno predstavitev svojega projekta. Treba je vedeti, da so samozavestni ljudje vedno sposobni motivirati, imajo dobro samopodobo in so pripravljeni razumno tvegati. Nobena velika skrivnost ni, da samozavestni ljudje v poslovnem svetu hitreje napredujejo. Ljudje namreč naravno sledimo ljudem, ki vedo, kaj počnejo, in prav to je tisto, kar samozavestna oseba izžareva. Ob tem pa je zanimivo, da nekateri položaji telesa spodbujajo samozavestno razmišljanje, drugi pa ne. Razmislek o vzdrževanju samozavesti na delovnem mestu je torej predvsem razmislek o dejavnostih, vedenju ter reakcijah, ki tako ali drugače pokrivajo daljša časovna obdobja v službenem okolju. Rečemo lahko, da gre za tek na daljše proge. Samozavest namreč lahko razumemo tudi kot nekakšno razmerje med svojimi kompetencami, tj. znanjem, izkušnjami in strategijami, na eni strani ter tveganjem, ki nam ga situacija predstavlja, na drugi," pravi Kadič, ki na vprašanje, ali je samozavest tako seksi kot Marilyn Monroe, odgovarja: "Prava samozavest je lahko veliko bolj seksi, kot je bila Marilyn Monroe. Gre namreč za individualno privlačnost, lahko rečemo torej kar privlačnost po meri posameznika. Seveda pa ob tem nikar ne pozabimo, da je samozavest le eden od vidikov privlačnosti."

EDVARD KADIČ: Samozavest je lahko bolj seksi, kot je bila Marilyn Monroe

In zelo privlačna bo tudi delavnica, ki jo pripravljajo prav danes. "Dogodek, na katerem bodo sodelovala priznana imena slovenskega javnega prostora, vsak je posebej strokovnjak na svojem področju delovanja, smo poimenovali Samozavest je seksi – po moji zadnji knjigi. Ta dan bodo z nami Jadranka Juras, Boris Kobal, Andreja Jernejčič, moja malenkost – Edvard Kadič, nato še dr. Robert Ličen, Nuša Lesar, Kristijan Kovačič in Jasmina Spahalić. Za prijeten zaključen tako polnega večera, bo poskrbel še pianist Uroš Perič. Torej se nam res obeta večer, poln novega znanja, dobre družbe in zabave," pove strokovnjak Kadič.

Ker pa se Slovenci večkrat radi primerjamo s preostalim svetom, Edvarda ob tem vprašamo, kdo je po njegove mnenju številka ena v svetovnem merilu? "Zagotovo so v ospredju politični voditelji, ki so tako ali drugače ves čas pred javnostjo in kamerami. Trump, Putin, Juncker, Merklova so že posamezniki, ki hitro pridejo v ožji izbor. Nekoliko manj izpostavljeni so v tem smislu različni predsedniki uprav mednarodnih podjetij, zanimivo pa je spremljanje stopnje samozavesti pri različnih glasbenikih, predvsem pevcih. Naključno izpostavljam znanega pevca Enriqueja Iglesiasa, ki je nedavno dajal izjavo za eno od slovenskih televizij. V zaodrju se je v pogovoru z novinarko zelo slabo izkazal, na odru pa je popolnoma suveren in odločen."

Besedilo: Alesh Maatko // Foto: Igor Zaplatil

Priporočamo