Eko resort - razvajanje v neokrnjeni naravi!

Eko resort - razvajanje v neokrnjeni naravi! (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
Vir: Lady
26. 8. 2018

Zavetje pred poletno vročino smo poiskali v Garden Villageu, simpatičnem eko resortu, ki je na obrobju Bleda, le nekaj metrov stran od bleščečega jezera, ki v slovenski turistični biser privablja trume turistov.

Resort, ki je zaslovel z lesenimi hišicami na drevesih in glamuroznimi šotori, je veliko pozornosti gostov požel že na začetku, saj je oral ledino v slovenskem glamping prostoru. Medtem ko je sprva zaslovel predvsem v tujini, smo Slovenci nastanitve sredi neokrnjene narave začeli prepoznavati šele nekoliko pozneje. Veliko gostov namreč prihaja iz velikih mest, največ je Američanov, Angležev in Belgijcev, čedalje več je gostov iz sosednje Italije. Vsi si namreč želijo prav posebnega petzvezdičnega doživetja v objemu narave, poslušanja žuborenja bližnjega potoka in sladkanja s sladkimi sadeži, ki obkrožajo nastanitve. "Rad poudarjam, da se morajo gostje pri nas upravičeno počutiti kot kralji. Po stresni poti, neštetih pripetljajih in stresni službi se pripeljejo k nam. Tu pa se njihove počitnice začnejo. Lahko se umirijo in odmaknejo od naglice vsakdana," pojasnjuje Bogdan Capuder, vodja resorta Garden Village, ki se lahko pohvali s številnimi nagradami za inovativne ideje v turizmu.

Zamisel o ekološko usmerjenem resortu se je rodila v glavah Boruta in Tatjane Kelih. Potem ko sta na lastni koži izkusila stresno življenje vsakdanjika, sta se odločila, da ustvarita nekakšno zatočišče za vse, ki se radi zatekajo v naravo in si želijo miru. Tako sta kupila staro vrtnarijo blizu Blejskega jezera, čeprav nista bila prepričana, kaj bi lahko tu zraslo. Na predlog prijatelja, ki je pogosto potoval po svetu, pa sta se odločila za simpatične hiške na drevesu in glamurozne šotore, ki so kot nalašč za vse, ki bi radi spet začutili stik z naravo. Vendar pa v začetku ni šlo vse po maslu. "Vse je bilo treba dokončati do roka. Težave so se tako poznale na vseh koncih. Kadre smo morali izbrati v naglici, hiške so se spopadale z določenimi pomanjkljivostmi. Naša prva sezone, to je bilo leta 2014, je bila močno deževna," se spominja direktorica resorta Eva Kelih in ob tem poudari, da se na pobudo obiskovalcev iz leta v leto trudijo še izboljšati ponudbo. Prav zato se gostje radi vračajo, prav posebej pa so navdušeni otroci. Ti imajo okrog šotorov na voljo veliko prostora za igro, malo starejši pa z bivanjem v hišici na drevesih lahko izpolnijo dolgoletne sanje.

Resort je odprt od aprila do novembra, medtem ko se poleti lahko osvežite v čudovitem biotopu, pa tudi v jesenskih mesecih ob pisanem odpadlem listju nudi prav poseben čar. Takrat ga obiščejo predvsem pari. Ti uživajo tudi v bogati ekološki kulinariki, ki jo ponuja hišna restavracija Vrtnarija. Velik poudarek namreč v resortu namenjajo samooskrbi, tako se lahko pohvalijo z zelenjavnim vrtom in nasadi pisanih sadežev. Ob prijazni postrežbi smo v umetninah domače kuhinje uživali tudi mi. Na mizah so se bohotili simpatični šopki solate, ponudba v jedilniku pa bo zadovoljila še tako petične goste. Restavracija je namreč odprta tudi za zunanje obiskovalce, vendar pa je večkrat potrebna rezervacija.

Besedilo: N. A. // Fotografije: Helena Kermelj

Priporočamo