Ema 2017: Omar Naber že drugič v Ukrajino

Ema 2017: Omar Naber že drugič  v Ukrajino (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Lady
10. 3. 2017

O letošnjem izboru za pesem Evrovizije se je govorilo kot o Emi vseh Em, le dan za tem pa o Emi, ki je do zdaj najverjetneje vzbudila največ pozornosti z razkorakom med zmagovalcem strokovne žirije in tistim, ki so ga izbrali gledalci. Kljub vsemu Slovenija na Evrovizijo že drugič pošilja glasbenika Omarja Naberja, tokrat z njegovo pesmijo On My Way.

Tudi iz uredništva smo se minuli petek mudili na Gospodarskem razstavišču in za trenutek zaživeli s slovensko glasbeno srenjo. In če je na malih zaslonih Ema delovala kot spektakel, o katerem se bo še dolgo govorilo, je bil pogled – vsaj iz novinarskega središča – precej bolj žalosten.

Medtem ko je bil studio pripravljen do zadnje potankosti, je bila dvorana, ki so jo organizatorji namenili novinarjem, v resnici hladna 'predsoba' glavnega prostora s projektorjem, pred katerim so se nenehno mudili tehniki, ki so še v zadnjem trenutku pripravljali vse potrebno za zabavo po Emi. A pustimo zdaj občutke ob strani.

Ema je dogodek glasbenikov in zaradi njih smo bili tudi tam. Ko se je dogodek uspešno zaključil, smo vsi s pričakovanjem počakali na intervju z zmagovalcem in kmalu za tem doživeli razočaranje. Petminutni pogovor, ki so ga predvideli za vsak medij, enostavno ni dovolj za to, da bi vprašal vse, kar bralce zanima, organizacija pa nikakor ni imela posluha za tiste, ki so želeli še kaj več kot samo 'kako se počutite po zmagi?'.

In ko smo zamujeno poskušali nadoknaditi z ostalimi udeleženci Eme, smo na zabavi, ki je sledila, nastopajoče v množici iskali skorajda s povečevalnim steklom.

"Čutil sem podporo"

Kar v resnici niti ni bistveno. V glavni dvorani, v kateri so nastopajoči izvedli svoje velike nastope, je bilo – vsaj tako pravi zmagovalec Omar Naber – čutiti podporo občinstva, in to je vse, kar v resnici šteje. "Sicer pa nikoli ne veš. Ema je zelo zelo nepredvidljiva. Vsako napovedovanje je odveč in zelo težko je napovedati zmagovalca, ker nikoli ne veš, kateri faktor bo prevladal. Dejansko sem presenečen, čeprav se mi zdi, da je pesem ena od tistih zmagoslavnih. Zelo redko se zgodi, da na Emi zmaga najboljša pesem, in s tem ne mislim, da je moja pesem najboljša. Marsikdo seveda ni zadovoljen z izborom," je le dobre pol ure po razglasitvi zmagovalca povedal Omar, ki spada med tiste redke slovenske izvajalce, ki na Emi sodeluje že vse od začetka svoje glasbene poti.

"Pravici je bilo zadoščeno"

Duo BQL – Anej in Rok Piletič, ki je s svojo pesmijo 'Heart of Gold' prepričal največ Slovencev, se strinja z odločitvijo žirije in Omarja v Kijev pošilja z dobrimi željami. "Mislim, da je bilo pravici zadoščeno. Omar je le stari maček in že točno ve, kako se stvarem streže. Njegova pesem je res dobra, tudi moje osebno mnenje je takšno. Sva pa zelo zadovoljna s tem, da sva od poslušalcev dobila največ glasov. To naju samo še bolj motivira in spravlja na prava pota," nam je le kratek čas po razglasitvi zmagovalcev povedal Rok in dodal, da je njuna prva misel zdaj ta, da si odpočijeta od napornega tempa.

A oboževalci simpatičnih koroških dečkov se ne dajo tako zlahka. Na portalu pravapeticija.com se je še na večer Eme začelo zbiranje podpisov z zahtevo, da se na izboru Eme namesto glasov žirije upošteva glas ljudstva, peticija z naslovom 'BQL na Pesem Evrovizije v Ukrajino!' pa je do ponedeljka zbrala že skoraj tri tisoč podpisov.

"Zahtevamo, da se upošteva glas ljudstva in neha promovirati strokovna žirija, ki v Sloveniji nima veze z strokovnostjo," in na Evrovizijo pošlje zmagovalce nas navadnih ljudi, ne pa desetih izbrancev v žiriji. Celotna Evropa se nam dobesedno smeje. Spoštujemo Omarja Naberja, izjemen vokalist (eden boljših v Sloveniji), vendar je bil šele drugi, zmagala sta Anej in Rok Piletič (BQL)," so namreč zapisali pobudniki peticije.

Novim projektom naproti

Raiven, ki je po mnenju strokovne žirije s 46 točkami pristala na tretjem mestu, se s končnim rezultatom ne obremenjuje in se s polno paro posveča novim projektom. "Jaz nad tem res nisem razočarana. Močno sem vesela, da sem nastop izpeljala točno tako, kot sem si zamislila. Luči so delale, mikrofon je delal in vse je bilo tako, kot mora biti. V resnici tudi nisem pričakovala zmage in sem z vsem čisto zadovoljna," nam je namreč povedala.

Dodala je, da si je po Emi vzela dan počitka, nato pa se s polno paro lotila novih projektov. "Aprila namreč izdam svoj prvi album in kar se tega tiče, bo kar pestro. Potrebno je narediti vse, kar je potrebno, vključno s promocijskim koncertom," nam je namreč zaupala simpatična glasbenica, ki je s svojo pesmijo 'Zažarim' sicer prepričala tudi številne kritike onkraj naših meja.

  • Podrobnosti, ki so pritegnile pozornost
    Tisti, ki so med predvajanjem Eme sledili družabnim omrežjem, so se lahko krepko nasmejali domačim komentatorjem. TV-voditeljica Ula Furlan je na primer že med oddajo opozorila, da so RTV-jev prenos Eme tehniki pospremili z vnaprej posnetim aplavzom, ki so ga vrteli med celotno prireditvijo. A produkcija ni bila glavna tema posmeha, saj so si tega na Twitterju z veliko prednostjo zaslužili člani žirije. Iz tujine tako prihajajo očitki, da je ta točke podelila popolnoma napačni skladbi, kar so komentatorji na družabnih omrežjih podkrepili z zabavnimi izjavami.

Kaja Milanič

Priporočamo