Erika in Damijan Smolak: Predstavila švicarsko kulinariko

22. 2. 2013 | Vir: Lea
Deli

Mladoporočenca Erika in Damijan Smolak sta se kljub zimskim razmeram nedavno odpravila na krajše potovanje po Švici, kjer sta okušala tudi tradicionalne švicarske jedi.

Erika že od malih nog vsako leto obiskuje Švico, saj ima tam sorodnike, tokrat pa je njene lepote predstavila še svojemu možu. Med drugim mu je Erika predstavila tudi delček švicarske kulinarike: "Ker sem med dopustom v Švici praznovala rojstni dan, nama je družinski prijatelj Erich pripravil tradicionalno švicarsko jed, imenovano raclette, kjer sta glavni sestavini sir in krompir, ki pa morata biti posebna. Obvezna oprema za pripravo te jedi sta poseben opekač, mala ponvica, kamor daš sir in ga začiniš po svoje, ter lesena lopatka, ki ti pride prav, ko stopljeni sir podrgneš dol s ponvice. Sir daš v ponvico in ga začiniš. Mi smo ga začinili s papriko, česnom in čebulo v prahu ter narezano slanino, potem pa ponvico dali v opekač, kjer se je vse skupaj lepo stopilo in speklo."

"Stopljeni sir smo nato podrgnili s ponvice na kuhan krompir. Za prilogo smo imeli vložene kumarice, vloženo malo čebulo in vloženo malo koruzo. Medtem ko ješ, si pripraviš že novi sir v ponvico, da se med tem, ko uživaš v jedi, raclette že greje v opekaču. Za prste oblizniti! Oba z Damijanom sva bila res navdušena! Jed je prečudovito dobra, jaz sem morala vmes delati pavze, saj je dobro, da jo poješ, ko je sir še topel. Čeprav je jed kombinacija sira in krompirja, ni težka, bilo mi je kar malo žal, da nisem imela večjih kapacitet v trebuščku, da bi lahko pojedla še malo več. Bilo je res božansko. Zagotovo si bova to pripravljala tudi doma!"

Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču