Erika in Damijan Smolak: Tudi Avstrijci obožujejo njune izdelke

Erika in Damijan Smolak: Tudi Avstrijci obožujejo njune izdelke (foto: arhiv revije Lea) arhiv revije Lea
Vir: Lea
7. 9. 2016

Erika in Damijan Smolak, ki sta se zaljubila v oddaji Ljubezen na seniku, imata polne roke dela s svojo ekološko kmetijo Dvornik, saj je zelenjavna sezona na višku. Pogovarjali smo se z vedno zgovorno Eriko, ki nam je zaupala podrobnosti o njunih izdelkih, razkrila pa je tudi načrte glede povečanje družine.

Erika, kaj je trenutno novega na vaši ekološki kmetiji Dvornik?

Od letos imamo na kmetiji težko pričakovani ekološki certifikat, na katerega sva oba izredno ponosna. S prodajo zelenjave in izdelkov imava poleg ponudbe na tržnici na Ravnah na Koroškem tudi redne stranke za zelenjavne košarice, ki jih dostavljava vsak teden. Veselo nabirava kumarice za vlaganje za stranke na Koroškem, sodelujeva pa tudi z lokalnimi občinami, saj z zelenjavo in ekološkim jabolčnim sokom oskrbujeva nekatere vrtce in šole.

Kako se počutite ob teh dosežkih?

Posebno vesela sva, da najina zelenjava polni odlične hamburgerje in solate bistroja in kavarne Punkt iz Kotelj, katerih ponudba se prav tako širi, pa še odlično izbiro piv imajo. Poleg zelenjave se prodajajo tudi najini drugi izdelki, ki jih lahko obiskovalci najine kmetije kupijo na prodajnem mestu na kmetiji. Seveda pa se zavedava, da je zanimivo ponuditi še več, tako da sva pred kratkim odprla tudi samostojno podjetje, saj želiva poleg odličnih izdelkov ponuditi tudi privlačno stekleno embalažo.

Imate tudi kakšno novost?

Letos sva povečala tudi število kokoši na kmetiji, zato lahko ponujava ekološka jajca. Načrtov za prihodnost je še veliko, kar bo prineslo marsikaj novega in zanimivega.

Veliko povpraševanja dobivata po elektronski pošti in na Facebooku, nekaj svojih izdelkov pa tudi podarita. Za katere izdelke je največ zanimanja?

Pogosto podarjava kar domače testenine, največ navdušenja so deležni domači pirini svedrčki. Teh tudi največ narediva. Testeninam dodajava različne barve, in ker so barve naravne (od mlete paprike, kurkume, koprive), je tudi okus testenin različen. Prepričana sva, da je dobra kakovost domače moke, domačih ekoloških jajc in seveda tudi vode iz lastnega izvira tisto, kar naredi najine testenine tako slastno dobre.

Kako pa sicer poteka vajino delo?

Za vse najine izdelke velja, da jih delava z ljubeznijo. Temu primeren je tudi obseg dela, kar pomeni, da lahko izdelkov tudi zmanjka, še preden prideta nova sezona in nova serija določenega izdelka. Delo pri naju ne poteka kot za tekočim trakom, narediva tisto, kar nama je zanimivo in kar imava sama najraje.

Pred približno dvema letoma sta začela izdelke prodajati tudi v Avstriji. Kaj Avstrijce najbolj zanima?

Tam je jabolčni mošt zelo dobro poznan in ga prodava precej več kot v Sloveniji. Poleg prodaje na tržnici SAK v Celovcu po zaslugi Igorja Ogrisa prodajava tudi po drugih turističnih točkah okoli Celovca. Poleti prodajava ohlajeni mošt ob Hafnerseeju, pozimi pa v adventnih vikendih kuhava mošt na Pyramidenkogel nad Vrbskim jezerom. Vsakič se naučim kaj novega, sploh pa ves čas razmišljam, kako kaj še izboljšati.

Imata triinpolletno hčerko Klaro, si morda želita povečati družino?

Mislim, da sva oba prišla do točke, ko razmišljava: če nama je namenjeno, se bo najina družina povečala. Trenutno sva zelo zadovoljna s tem, kar imava: drug drugega in najino Klaro. Pa seveda veliko ljubezni in crkljanja.