Erika in Damijan Smolak

Erika in Damjan Smolak (foto: Goran Antley) Goran Antley
4. 5. 2015

Zagnana mlada kmeta Erika in Damijan Smolak ne skrivata svoje podjetnosti. Poleg kmetijskih pridelkov pridelujeta še najrazličnejše sokove, žgane pijače, naravna mila in še mnogo drugega. Čeprav je bila Erika nekoč mestno dekle, se je hitro navadila na kmečko življenje in, kot pravi, v njem uživa 'sto na uro'!

Dobro jima uspeva vse, česar se lotita.
Damijan je ponosen na novo pridobitev, nov rastlinjak.

Trenutno imajo na gorski turistični kmetiji Dvornik v turistični vasici Šentanel na Koroškem veliko dela. Erika nam zaupa: "Ves ta čas se mi dozdeva, da dela ne zmanjka in da sva oba z Damijanom takšna, da vedno vidiva, kaj vse bi se še dalo narediti. Je pa res, da naju v spomladanskih mesecih čaka res veliko dela na vrtu, saj vzgajava zelenjavo tako za prodajo kot tudi predelavo."

In ker časi niso rožnati niti za njuno panogo, sta podjetna kmeta, ki sta se zaljubila v resničnostnem šovu Ljubezen na seniku, odločila svoje pridelke prodajati še čez mejo, v Avstriji: "Najino kmetijo jemljem kot malo podjetje in že kar kmalu me je začelo vleči čez sosednji hrib, v Avstrijo. Vse skupaj bi opisala kot sledenje občutku, nekaj me je vleklo tja in tako sem prišla v stik z Igorjem Ogrisom, koroškim Slovencem, ki živi v Celovcu. Vodi tržnico Alpe srečajo Adrio, kjer želi združiti domače ponudnike iz Avstrije, Slovenije in Italije. Tržnica je na območju nogometnega kluba SAK (Slovenski atletski klub) in vsako soboto se eno uro voziva do tja, kjer prodajava domače izdelke. Seveda sva vse nalepke in etikete opremila z nemškimi besedami, tako da sva prišla na trg pripravljena. Tržnica je odprta od 8. do 14. ure in moram reči, da je izbira res pestra. Najbolj pa mi je všeč to, da je tam prav posebno vzdušje že med nami prodajalci, ki se radi podružimo. Potem so tu še stranke, ki mi omogočajo učenje nemškega jezika, čeprav marsikdo od njih zna slovensko. Moram pa reči, da bi bilo brez pomoči Igorja Ogrisa veliko težje. Njemu se moram zahvaliti, da sva vztrajala in da vedno priskoči na pomoč, ko jo potrebujeva." In na kaj sta Erika in Damijan najbolj ponosna, kateri njuni pridelki grejo za med?

"Na vse izdelke sva izredno ponosna, saj ima vsak svojo zgodbo in nosi v sebi najino ljubezen. Zato tudi uporabljava slogan: Pridelano z ljubeznijo. Je pa res, da sva z vsakim leto bolj in bolj ponosna na prav poseben liker: Dvornikov jager, za katerega sva letos znova dobila zlato priznanje na Dobrotah slovenskih kmetij na Ptuju, kar si štejeva v čast. Narejen je iz domačega tepkovega žganja in v njem se skriva 34 različnih cvetlic in zelišč, ročno nabranih, okrog najine kmetije. Ne moreva spregledati niti našega domačega jabolčnega soka, mošta in kisa, ki so tukaj kar prepoznavni. Vsako leto pa ponujava kakšen nov izdelek, tako je tudi letos. Sama sem začela peči piškote iz domače ajdove moke, ki sem jih poimenovala ajdovi klobučki in se v Avstriji dobro prodajajo. Sicer pa prodava tudi veliko zelenjave, veliko pozornost posvečava rednim strankam, ki jim vsak teden dostavljava zelenjavne zabojčke. In res z velikim veseljem in vnemo sejeva, sadiva in vzgajava ekološko zelenjavo ter zelišča, saj oba res uživava v vrtnarjenju – delo na svežem zraku, veliko vitamina D in najboljša družba!" pove Erika.

MODERNIZIRANA KMETIJA

In kot vsaka sodobna kmetija se tudi njuna modernizira in izboljšuje razmere za pridelavo: "Seveda, imava tudi midva rastlinjak, pred kratkim sva dobila še drugega. Najina kmetija deluje po ekoloških smernicah, že drugo leto sva v prehodnem obdobju, in če bo šlo tako naprej, bova prihodnje leto dobila certifikat ekološke kmetije, česar se oba resnično veseliva. Po ekoloških smernicah je izredno pomembno kolobarjenje pri vrtninah, in ker želiva to dosledno upoštevati, sva se odločila še za en rastlinjak. Ta nama bo omogočal, da bova lahko imela večjo količino pridelka, širše območje kolobarjenja, kar pomeni manj škodljivcev ter posledično boljši pridelek." Nobena kmetija pa ni kmetija, če na njej ni vsaj nekaj glav živine, in tako je tudi pri njima. Imajo kar številčno živino, pa tudi hišne ljubljenke, ki jih še posebej obožuje njuna dveletna hčerkica Klara: "Na kmetiji imamo osem krav, tri teličke, nekaj kokoši, tri črne mucke, tri himalajske koze, Nodija, Pepo in Fifi, ter našo scrkljanko, psičko Ulo. Nova pridobitev na kmetiji je krava Breskvica, ki jo Klara tako rada kliče po imenu. Sicer pa ima Klara vse živali zelo rada, mogoče še najraje Ulo, s katero se lahko igra, Uli pa prav tako paše, da se crklja. Bo pa treba razmišljati tudi o kakšnem poniju, saj Klara že zdaj kaže strašno zanimanje za konje."

ŠE VEDNO ATRAKCIJA

Ker imata Erika in Damijan tudi turistično kmetijo, imata še vedno veliko obiskovalcev, tudi tistih, ki so ju spremljali v resničnostnem šovu: "Ker na kmetiji sprejemava goste, včasih pride avtobus obiskovalcev, ki pridejo pogledat najin kmečki muzej, poskusit najine dobrote, si ogledajo zelenjavni in zeliščni vrt ter si ogledajo tudi, kako se ljubezen na seniku razvija naprej ... Še v vsaki skupini se je našlo nekaj obiskovalcev, ki so naju spremljali po televiziji in navijali za naju. Seveda sva vsakogar zelo vesela in naju to ne moti. Ravno nasprotno, vesela sva, da sva lahko ljubezen delila s tolikšnim delom Slovenije in da se naju še spominjajo. Zame to pomeni, da kljub vsemu ljudje radi gledajo lepe in pozitivne stvari. In mislim, da je bila oddaja Ljubezen na seniku res pozitiven sonček na našem TV-sporedu, skupaj z vsemi akterji, s Saško Lendero, ki je neverjetna srčna dama, z vsemi sodelujočimi in z vsemi gledalci, ki so nas gledali. Je pa zelo zanimivo tudi v Avstriji, ko Avstrijcem poveva, kako sva se spoznala. Pri njih poteka že ne vem katera sezona oddaje Bauer sucht Frau (naša Ljubezen na seniku) in so prav prijetno presenečeni, da se tudi takšne ljubezni zares dogajajo. Ja, čisto zares. Bi pa vsi trije z Damijanom in Klaro povabili vaše bralke in bralce na obisk naše kmetije. Prisrčno dobrodošli, seveda, s predhodno najavo. Da bomo doma ..."

NINA KEDER