Erika Jerkič (Gostilna): Navezana na družino in Ajdovščino

Erika Jerkič (Gostilna): Navezana na družino in Ajdovščino (foto: Kaja Milanič) Kaja Milanič
Vir: Nova
2. 11. 2015

Ko smo nasmejano 23-letnico obiskali na njenem domu v vetrovni Ajdovščini, smo pravzaprav vstopili v Erikin svet pekarskega ustvarjanja. Na televiziji se je, kot že drugi dan zapored, Gostilna išče šefa vrtela v živo, s sestrično Teo pa sta ravno med našim prihodom skrbno poslušali Midovo egipčansko slovensko branje naročil v kuhinji ...

Erika je svojo kreativnost z očetom udejanjila tudi pri izdelavi postelje, ki je zdaj del njene sobe.
Erika in Tea, ki zdaj skrbi za to, da je Erika vedno lepo naličena, sta izredno navezani druga na drugo.
Dnevna soba je namenjena družinskim druženjem, tudi gledanju televizije s sestrično Teo.
V domači kuhinji Erika pripravi vse slaščice za svoj blog. Sicer je končala likovno gimnazijo v Novi Gorici, nadaljevala študij oblikovanja, ki ga ni dokončala, nedavno pa je z odliko končala še izobraževanje na slaščičarski šoli.
Nova pečica, ki jo je Erika prejela takoj po odhodu iz šova, še ni nameščena, saj ji pravi prostor še iščejo.

Kot pravi, ji je celotna izkušnja v oddaji pustila sladek priokus. Razočaranje po odhodu s tekmovanja se ji je po glavi namreč podilo le kratek čas, saj jo je že v soboto po oddaji v živo pred domačim blokom pričakala množica prijateljev, sosedov in sorodnikov. "Kakšnih 50 ljudi me je pričakalo z majicami, predpasniki in največjim presenečenjem – novo pečico," se je pohvalila simpatična Erika, ki ji je ob večernem sprejemu doma zapela Planta, tudi sicer poznana klapa iz Ajdovščine. Erika je imela v soboto namreč še razlog več za praznovanje, saj nam je povedala, da je svoje slaščičarsko šolanje zaključila le dan pred začetkom televizijskega šova. "V petek sem imela zagovor zaključnega dela na slaščičarski šoli, v soboto pa sem že šla v Gostilno. Bala sem se, da se mi bo kaj prekrivalo, ampak sem potem zaključni izpit opravila z odliko," nam je povedala Primorka, katera bi prav v domači Ajdovščini rada odprla svojo slaščičarno. Kot pravi, je na svoj domači kraj in prijateljstva, ki jih je v tem času sklenila, izredno navezana, zato ne razmišlja o tem, da bi svojo strast do peke predstavila kupcem v naši prestolnici.

"V Ajdovščini živim od nekdaj, v tem stanovanju pa približno 12 let. Če se ne motim, sem svoj 11. rojstni dan praznovala tukaj, sicer pa smo s starši in bratom pred tem živeli v bloku na drugi strani ceste, zato je bila naša selitev precej zanimiva. Vsak sosed je prijel en predal in smo se preselili," nam je v smehu pojasnila Erika, ki ji je življenje v novem stanovanju veliko bolj všeč, saj imajo več prostora. "Za zdaj še ne razmišljam o tem, da bi se selila na svoje, želja pa seveda ostaja. Najprej si želim odpreti nekaj svojega, začeti kariero, stanovanje pa sledi temu," je pojasnila Primorka, ki se sicer s starši rada druži v dnevni sobi, največ časa pa, kot vsak dvajsetletnik, preživi kar v svoji sobi.

Talent v oblikovanju

Sicer pa je bila pred kuho njena glavna ustvarjalna strast risanje in grafično oblikovanje. Po zaključku likovne gimnazije v Novi Gorici, kjer se je navdušila nad grafičnim oblikovanjem, se je namreč vpisala na študij modnega oblikovanja, ki pa ga je po začetku 'avanture' s slaščicami postavila na stranski tir. "Oblikovanje mi je še vedno všeč. Pripravila sem nekaj vizitk, menijev ... bolj enostavnih stvari, ampak me takšno delo, podobno kot peka, sprosti," je pojasnila Erika, ki je svoje znanje modnega oblikovanja najbolje udejanjila s šivanjem pustnih mask. "Vsako leto pridem na svoj račun za pusta, ker sem zadolžena za maske. Takrat se res močno potrudimo, da dobimo posebno idejo in da stvar res izpeljemo tako, kot je treba. Za svoj trud pa smo navadno tudi nagrajeni, saj smo že večkrat prejeli nagrade za najboljše maske," je še dodala.

■ KAJA MILANIČ

Značke: Erika Jerkič