Erika Žnidaršič: Počuti se ogroženo

Vir: Nova
27. 7. 2009

Že nekaj mesecev se je Erika počutila neprijetno, saj je neki moški, ki je očitno obseden z njo, spremljal vsak njen korak, izsledil njeno telefonsko številko in ji pošiljal prijazna sporočila. Ko se je pojavil še pred njenim domom, se je odločila, da temu naredi konec.

Mlajši moški, Eriki popolnoma nepoznan, se je večkrat pojavil na krajih, kjer se voditeljica zadržuje. Erika, ki je vajena pozornosti in ustavljanj na ulici, ko jo mimoidoči, njeni gledalci, prepoznajo, sprva temu ni namenila velike pozornosti. Zgrozila pa se je, ko je moški vstopil v njeno domače okolje:

»Nikoli mi sicer ni grozil ali kaj podobnega, samo neprijetno mi je, če je nekdo očitno tako obseden z mano. Seveda bi se, če bi mi hotel kaj storiti, obrnila tudi na policijo, a za zdaj menim, da se bom znašla tudi sama.«

Borilne veščine

Ko je Erika izvedela, da obstaja tečaj, seminar borilnih veščin, kjer bi se lahko naučila samoobrambe, ni odlašala s prijavo: »Sicer ne podpiram nasilja, a samoobramba mi lahko še prav pride. Učili so me nekateri izmed najbolj znanih mojstrov realnih borilnih veščin na svetu. Zdaj sem veliko mirnejša in se spet počutim varno.«

In kdo so bili Erikini učitelji? Avi Nardia, bivši pripadnik izraelskih specialnih sil YAMAM, Jon Escudero, mojster Lightning Arnisa, Amit Porat, soustanovitelj izraelskega Krav magaja, in ne nazadnje Borut Kincl, mojster Kempo Arnisa in inštruktor specialnih sil slovenske vojske, seminarja pa so se udeležili tudi nekateri bivši pripadniki Mosada, trenerji varnostnih služb in vojske v Izraelu, mojstri bojevanja z orožji ter 'full contact' borbe.

Erikin trening je imel poudarek na metodah, ki jih zmore vsak, ne glede na velikost ali spol, saj temeljijo na instinktivni želji človeka po preživetju. Zanimivo pa je, da je tudi Erikin zasledovalec zadnje čase čudežno izginil. Morda pa je videl, kam se je zatekla po pomoč, in se je ustrašil!?.

Kot Jennifer Lopez

Izraelske borilne veščine se je za film Enough učila tudi Jennifer Lopez. Erikin učitelj Borut Kincl je še povedal:

»Po navadi pri borilnih veščinah učijo, da je potrebno trenirati leta in leta, da nekaj znamo. Eriko so samo spomnili, da dejansko vse že zna, saj smo ljudje med evolucijo, tako kot praktično vsa danes živeča bitja, razvili naravne metode samoobrambe, ki se jih skorajda ne zavedamo več. Potreben je le določen stimul oz. trenutni cilj (preživetje, zaščita otroka oz. najbližnjih) in vsaka ženska je podzavestno sposobna neverjetnih stvari.«

Borut že več let v Ljubljani in Novem mestu vodi klub borilnih veščin (www.rksi.net), v prihajajočem letu pa pripravlja tudi novost – samoobrambo za ženske, za vse, ki bi želele poskusiti, kar je poskusila Erika.

Nina Keder