Erika Žnidaršič: Tv-voditelji moramo biti bolj vitki

Vir: Story
29. 12. 2008
Erika Žnidaršič, novinarka in voditeljica oddaje Piramida na TV Slovenija, je že od otroških let navdušena športnica, želela si je postati profesionalna plesalka, zdaj pa se vsakodnevni rekreaciji ne more upreti. Lepo oblikovano telo najraje ohranja s tekom. Tokrat smo jo ujeli na njenem vsakodnevnem treningu na Golovcu.

Erika je od nekdaj zagrizena športnica, saj se je že v srednji šoli aktivno ukvarjala s klasičnim baletom. Njena največja želja je bila nadaljevati študij plesa v tujini, predvsem v ZDA, kjer so tovrstne univerze zelo cenjene. S tem, ko so jo starši prepričali za izobrazbo, ki bi ji koristila tudi v prihodnje, so se ji porušile sanje, vendar pa je bilo glede na njene dosedanje medijske uspehe novinarstvo vsekakor prava izbira.

Vsakodnevni treningi so na njej pustili pečat, saj tudi danes zelo težko zdrži dan brez športnih aktivnosti. “To je lahko včasih tudi nadležno, saj če kakšen dan preskočim svojo dnevno vadbo plesa, teka ali kakršnekoli rekreacije, se zvečer počutim veliko slabše kot sicer. Na srečo se to zgodi le na vsake tri mesece,” pove Erika in doda, da v skrajnem primeru, ko ji čas ne dopušča več, za kakšno uro skoči na svoje sobno kolo. Športne aktivnosti prilagaja delovnemu urniku, saj se ta v novinarskem poklicu vedno spreminja. Včasih je vsako jutro vstala malo prej in si pred službo privoščila tekaški trening, zadnje čase pa ji primanjkuje spanca, tako da zjutraj raje malo dlje poleži v postelji in tek prihrani za večerne ure.

Poleti preživi veliko časa zunaj v naravi in na svežem zraku, sedaj pa  poskuša izkoristiti zadnje dneve, ki še dopuščajo zunanjo rekreacijo. “Ne razumem ljudi, ki raje kot v naravi tečejo po asfaltu v centru mesta ali tekočem traku,” resno odgovori Erika, ki se fitnes dvoranam raje izogne, pozimi se vpiše na ure aerobike in redno obiskuje plesne vaje, med katerimi ji je najljubša sodobna plesna tehnika horton, ki izhaja iz baleta.

Letos je razmišljala o udeležbi na ljubljanskem maratonu, vendar jo je prav množična udeležba od tega odvrnila, prav tako pa ne čuti potrebe, da bi se s časovnim rezultatom komurkoli dokazovala. Po maratonu je opazila drastičen upad tekačev na njeni ustaljeni progi na Golovec, kar pomeni, da se je večina ljudi pripravljala samo za ta dogodek.

Čeprav se ji pri treningu včasih pridruži fant David, pa najraje teče sama, saj si le tako lahko izbere najprimernejši tempo. Pred nekaj leti se je s rekreativnim tekom začela ukvarjati tudi njena mama, v kateri je Erika našla sebi kompatibilno tekaško partnerico, tako da se v rodni Ribnici ali na otoku Krk, kjer imajo počitniško hišo, velikokrat skupaj odpravita na tekaško preizkušnjo. Čeprav je navdušena športnica, pa ni strastna športna navijačica, vseeno pa si včasih pogleda kakšno prvenstvo v umetnostnem drsanju in pa rokometno ali košarkarsko tekmo.

Glede na to, da je športno ozaveščena, poskuša paziti tudi na svojo prehrano, vendar pa se zaradi natrpanega urnika in hitrega življenjskega sloga ne more ves čas posvečati le temu. “Zaradi pomanjkanja časa si obrokov doma ne pripravljam pogosto, niti se ne spomnim, kdaj nazadnje sem prižgala štedilnik,” z nasmeškom na obrazu pove Erika, ki zase pravi, da ni prav zgledna gospodinja, saj se že nekaj let trudi prebuditi željo po kuhanju, vendar nikoli ni začutila prave potrebe po tem. “S pravilno prehrano in aktivnostmi lahko veliko narediš za svoje telo, vendar pa se nekaterim genskim danostim vseeno ne moremo izogniti,” pove Erika. Skrb za zunanji videz in postavo se ji zdi nujno zlo medijskega sveta, še posebej so pri tem izpostavljene ženske, saj se da pri moških voditeljih njihove nepravilnosti veliko bolje zakriti kot pri ženskah.

Napisala Anja Kontrec
Fotografije Jani Božič, Grega Gulin

Nova Story že v prodaji

Story