Eroika Aromatika - trije mladeniči, ki jim glasba pomeni vse

Eroika Aromatika - trije mladeniči, ki jim glasba pomeni vse (foto: Žiga Culiberg) Žiga Culiberg
Vir: Lady
28. 3. 2018

Eroika Aromatika je pop opera zasedba, sestavljajo pa jo trije mladi moški: Mihael Strniša, Gašper Banovec in Miha Zabret, ki jim glasba pomeni vse.

Klasika jih spremlja vse življenje, vsak dan pa so obkroženi tudi s popom in rokovsko glasbo. Kombinacija jim je pisana na kožo. Takšni namreč so, resni in sproščeni, in zato v tem žanru, ki jim daje široke možnosti, še pa še uživajo. To, da so tej kombinaciji dodali še harmoniko, je pika na i.

Se že dolgo poznate?

Mihael: Poznamo se že iz časov izobraževanja na glasbeni šoli, poznanstvo pa smo dodatno okrepili s sodelovanjem v naši zasedbi Eroika Aromatika.

Kako bi z dvema besedama opisali pevska kolega?

Mihael: Si bom privoščil kar dve izjavi, za vsakega po eno. Miha je zabavni zdravnik, ki se rad potaplja in v sebi nosi italijansko srce. (smeh) Gašper pa uglajen tenorček visoke športne postave, ki je pravzaprav glavni 'vicmaher'.

Gašper: Smešna, preprosta.

Miha: Zanesljiva veseljaka.

Se spomnite svojega prvega stika z opero in občutkov ob tem?

Mihael: S šolo smo si v mariborskem SNG ogledali Purcellovo opero Dido in Enej. Takrat me opera ni posebej pritegnila in se mi je zdela predvsem predolga. (smeh) Z razvojem se marsikaj spremeni.

Gašper: S starši sem si ogledal opereto Vesela vdova v ljubljanski operi. Užival sem predvsem v izpetih visokih tonih, saj me je takrat petje že zelo zanimalo. Velika se mi je zdela tudi operna hiša, čeprav zdaj vem, da je majhna.

Miha: S šolo smo si na Dunaju ogledali Mozartovo Figarovo svatbo. Medtem ko je večina sošolcev dremala v stolih ali se zabavala po svoje, sem jaz ves očaran sedel na robu stola in napeto sledil vsaki noti. Ja, verjetno je bil to trenutek, ko sem se brez vrnitve zaljubil v to zvrst.

Ste v najstniških letih oboževali pop ali opera dive?

Mihael: Sam sem bil velik oboževalec Adija Smolarja.

Gašper: Mislim, da bolj pop pevce, ko sem odraščal, pa tudi operne pevce in pevke.

Miha: Oboje, saj si močno konkurirajo – s stasom vedno, z glasom pa včasih.

Prva misel ob besedi harmonika?

Mihael: Strastni tango in neskončne izrazne možnosti.

Gašper: Harmonika prinaša zabavo, lahko pa tudi strast, zamišljenost.

Miha: Prvi tok misli gre v etno melanholično smer. Je pa harmonika zares enigmatičen inštrument s širokim vsebinskim spektrom.

Katera slovenska popevka vam je ljuba?

Mihael: Večinoma imam rad starejše popevke. Iz tega obdobja mi je najljubša Pestnerjeva Vrača se pomlad. Od novejših sem pa navdušen nad novo izvedbo Vile z rimskega zidu Nine Strnad.

Gašper: Zemlja pleše.

Miha: Od starejših predstavnic zmagovalk slovenske popevke Orion v izvedbi Marjane Deržaj, od novejših pa Belo nebo Anike Horvat.

Imate na koncertu v domačem kraju še večjo tremo kot sicer?

Miahel: Koncerta v domačem kraju se vedno veselim, saj lahko takrat delim glasbo z največjim številom poznanih ljudi in občutim ogromno podporo. S tremo se zelo kakovostno in predvsem zavestno spoprijemam. Vedno jo občutim, vendar adrenalin konstruktivno usmerim v najboljšo možno izvedbo.

Gašper: Ja, navadno imam tremo ne glede na to, kje nastopam. V domačem kraju pa včasih še bolj. Seveda to skozi nastop na odru mine, še zlasti če je občinstvo dovzetno in odzivno.

Miha: Zdrava trema je za dober nastop potrebna, zato se je ne otepam. Tudi koncertov v bližini domačega kraja se veselim, saj bom z veseljem delil našo glasbo z ljudmi, ki jih poznam in jih imam rad.

Klasiki predstavili harmoniko

Katera lokalna, domača jed vam še posebno lepo diši?

Mihael: Polnjena paprika.

Gašper: Govedina v vinski omaki!

Miha: Nadevan domač pečen zajec, ki ga vrhunsko pripravi moja stara mama.

Želje za prihodnost?

Mihael: Z entuziazmom in navdihom ustvarjati glasbo in jo približati še širšemu krogu ljudi. Glasbo si želim približati vsem generacijam v Sloveniji in tudi zunaj naših meja.

Gašper: Poustvarjati glasbo skozi petje, igranje na orgle in na mlade prenašati znanje.

Miha: Ustvarjati glasbo s tako strastjo in zanosom, kot smo začeli, in to delo učinkovito prepletati z delom v medicini.

Kaj je za vas antistres?

Mihael: Iskreni odnosi, polni ljubezni in podpore! To mi je na voljo vedno in povsod! Seveda pa tudi potovanja, jadranje, narava, rekreacija in meditacija. Naš skupni antistres je pa Antistres Aromatika, naša naravna dišava – uporabljamo jo pred koncerti, saj nas sprosti in umiri.

Gašper: Sprehodi z ženo, psičko ali posedanje ob večerih na kavču, kar žal sicer ni pogosto, ali pa druženje s prijatelji, s katerimi se zadnje čase zaradi obveznosti ne videvam pogosto.

Miha: Poleg glasbe uživanje redkih prostih minutk z ženo nekje na Jadranskem morju, med podvodnim ribolovom ali s prijatelji na dobrem slovenskem craft pivu.

Foto: Žiga Culiberg, Lidija Mataja