Erter Pust: Ko 'zavoham' mandljev mandolat se 'stopim' od sreče

“Nisem ljubiteljica krofov, a za pusta z veseljem pojem kakšnega domačega. Moja nona še vedno dela najboljše, svakinja pa naredi tudi miške oziroma po naše fritule. Vsi okoli mene nekako obožujejo kuhinjo in pripravo sladic, razen mene same. Kuham samo, ko moram in ko je to nujno, kar pa ni tako zelo redko glede na to, da sem mama. Krofov si tako nikoli ne bi upala pripraviti sama, saj nimam potrpljenja. Prilagam recept za tipične istrske kroštole, ki je veliko bolj preprost kot tisti za krofe. Gre za eno najpogostejših istrskih sladic in velja za krhko, hrustljavo ocvrto pecivo, ki se pripravlja ob različnih praznikih, tako letnih oziroma cerkvenih kot osebnih. Ime izvira iz latinske besede 'crusta', ki pomeni skorja, hrustljava skorjica, 'crostolar' pa hrustati (vir: Ko zadiši po istrski kuhinji, Alberto Pucer, op. a.). Receptov je ogromno, a sem sama zvesta temu, ki mi ga je zaupala nona. To so tipične istrske kroštole (hroštole, hroštule, krostole). Veliko užitkov pri pripravi, cvrtju in jedi vam želim, priložnostna kuharica Erter Pust.” (foto: Blaž Svetina) Blaž Svetina
5. 12. 2019

Po številnih krajih po Sloveniji bo današnji popoldan in večer minil v znamenju obiska Miklavža. Prihoda prvega izmed drobih mož pa se veseli tudi voditeljica koprskega dela oddaje Dobro jutro, Erter Pust.

"Sveti Miklavž od nekdaj zame velja za najljubšega svetnika, tudi zato, ker me je mama že v otroštvu naučila, da pomaga zapuščenim in osamljenim otrokom. Vsako leto sva tako s sestro en večer prej nastavili debele nogavice. Poleg daril, ki sva jih prejeli - to so bili obvezno mandlji, pomaranče, mandarine in orehi, poleg njih pa morda kakšen par nogavičk – sva pripravili še dve nogavici, ki sva ju napolnili z dobrotami za ostale. V spomin vsako leto prikličem tudi »obvezen« izlet na našem koncu, v Trstu se namreč že od nekdaj v začetku decembra tradicionalni Miklavžev sejem - v originalu Fiera di San Nicolò, kamor naju je mama s sestro vselej peljala. In to je bil za nas pravi praznik, vabljive stojnice, ki jih je spremljal mamljiv vonj po sladkorni peni in sladkem »mandolatu«, »panettonu« in ostalem italijanskem pecivu, so v meni pustile poseben pečat. Tako močan, da danes vsako leto ponavljam mamino tradicijo in hčerke peljem na miklavžev sejem. Ko »zavoham« mandljev mandolat se »stopim« od sreče," nam je vse skupaj zaupala prikupna in zgovorna voditeljica Erter Pust.