Erter Pust: Vsako poletje se pomladim za nekaj let

“Nisem ljubiteljica krofov, a za pusta z veseljem pojem kakšnega domačega. Moja nona še vedno dela najboljše, svakinja pa naredi tudi miške oziroma po naše fritule. Vsi okoli mene nekako obožujejo kuhinjo in pripravo sladic, razen mene same. Kuham samo, ko moram in ko je to nujno, kar pa ni tako zelo redko glede na to, da sem mama. Krofov si tako nikoli ne bi upala pripraviti sama, saj nimam potrpljenja. Prilagam recept za tipične istrske kroštole, ki je veliko bolj preprost kot tisti za krofe. Gre za eno najpogostejših istrskih sladic in velja za krhko, hrustljavo ocvrto pecivo, ki se pripravlja ob različnih praznikih, tako letnih oziroma cerkvenih kot osebnih. Ime izvira iz latinske besede 'crusta', ki pomeni skorja, hrustljava skorjica, 'crostolar' pa hrustati (vir: Ko zadiši po istrski kuhinji, Alberto Pucer, op. a.). Receptov je ogromno, a sem sama zvesta temu, ki mi ga je zaupala nona. To so tipične istrske kroštole (hroštole, hroštule, krostole). Veliko užitkov pri pripravi, cvrtju in jedi vam želim, priložnostna kuharica Erter Pust.” (foto: Blaž Svetina) Blaž Svetina
17. 7. 2019

Voditeljica koprskega dela oddaje Dobro jutro – Dober dan, Erter Pust, kot redaktorica oblikuje primorske vsebine zadnjih pet let. V poletnem času, ko je večino oddaj na počitnicah, pa si z veseljem vzame nekaj več časa za svojo družinico in prijatelje.

"Poletje je brez dvoma moj najljubši letni čas, to je čas, ko se na plaži srečam z vsemi mojimi prijatelji, tistimi, s katerimi se med letom manj družim in tistimi, ki živijo v tujini in nadvse veseli poleti obiščejo našo obalo in pridejo kot rečejo »domov«. Vsi se dobivamo redno na plaži in se medtem ko tečemo in plavamo z otroki še veliko pogovarjamo in predvsem nasmejimo. Tudi ko sem v službi, se vsak dan kopam z mojima hčerkama in uživam v prostem času. Se mi zdi, da se vsako poletje pomladim za nekaj let in to samo zato, ker je doživljanje sveta tik ob morju nekaj najbolj sproščujočega kar obstaja," je za Govori.se povedala Erter Pust.