Estetska kirurga dr. Višnjar in dr. Medved: Z manj poizkušava narediti več

Estetska kirurga dr. Višnjar in dr. Medved: Z manj poizkušava narediti več (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
21. 6. 2017

Poletje je pred vrati in z njim vse več razkazovanja telesa, vsi bi bili radi lepi in seksi. Pa smo res lahko vsi taki, kot smo si zamislili, in ali imamo za kakšen lepotni poseg še čas pred skokom v kopalke? Našo radovednost sta potešila izkušena dr. Igor Višnjar in dr. Nevio Medved, estetska kirurga z občutkom za mero, ki si je ne pustita vzeti.

Zdi se, da je seznam lepotnih posegov vsak dan daljši. Je to samo občutek ali so res vse bolj priljubljeni?

Ljudje smo se vedno hoteli dobro počutiti v svoji koži – z urejeno frizuro, ličili, urejenimi nohti in v visokih petah se ženska zagotovo ne obnaša tako kot v natikačih in trenirki. Zakaj? Ker ji to daje drug občutek, drugo držo, in to ponuja tudi estetska kirurgija – boljše počutje.

Kakšno je vajino osnovno vodilo pri opravljanju lepotnih posegov, na kaj najbolj pazite?

Z manj poizkušava narediti več. Manj pomeni bolj naraven videz, trudiva se, da vsakomur priporočiva tisto, kar je zanj najbolj učinkovito. Doseči boljši videz z manj preparata. Nekomu, ki pride do naju, ki nama zaupa in je prišel k nama po pomoč in nasvet, je treba pomagati na najbolj učinkovit in varen način, hkrati pa je treba biti pri svetovanju iskren. Vedno se drživa pravila, da ne svetujeva popravkov, ki jih ne bi svetovala svojima ženama.

Kateri posegi so najbolj pogosti?

Najpogostejši so manj invazivni posegi, tako imenovani 'lunchtime' posegi – uporaba botoksa, pomlajevanje s polnili ali filerji, kot jim tudi rečemo, nato dvig obraza z nitkami, nitke so res super, ker ne gre za kirurški poseg, a vseeno dosežemo zelo dober učinek liftinga.

Katere gube gladi botoks?

Naša obrazna mimika je zelo izrazita, sploh okrog oči. Res je, nekatere gubice so zaželene, ker so ali ljubke ali ti dajejo zrelost, nekatere pa niso. Vertikalne, navpične gube na čelu, t. i. 'enajstica', nam ne dela prav nobene koristi in nam daje utrujen videz, prav z botoksom se jih da čudovito zabrisati. Tudi stranske gubice ob očeh, vranje nožice, lahko z botoksom krasno omilimo.

Kako pa je s filerji, poznamo sebi lastna polnila, kot je lastna maščoba, in druga, kot je hialuronska kislina. Kakšna je razlika, v katerem primeru priporočate naravna oziroma umetna polnila?

Obraz je tako dinamična celota, da na njem mesta za trajna polnila ni. Tukaj misliva predvsem na biopolimere in tekoči silikon. Od trajnih polnil bi priporočila zgolj lastno maščobo, ki jo odvzamemo z mesta, kjer je imamo preveč, jo pripravimo s posebnim postopkom in jo vbrizgamo v predele, kjer imamo maščobe premalo. Prednost uporabe lastne maš­čobe je, da hkrati z maščobo prenesemo tudi matične celice in rastne faktorje, ki delujejo pomlajevalno.

Prednost uporabe polnil s hialuronsko kislino je, da se lahko igramo z oblikami in volumni, vsakič lahko pričaramo nekoliko drugačno obliko, seveda, če posameznik to želi. Lastna maščoba je sicer trajna, a jo je treba na določeno mesto vbrizgati več, saj se je del razgradi. Boljši in bolj predvidljiv učinek imajo polnila s hialuronsko kislino. Tudi sam postopek je krajši in manj boleč kot prenos lastne maščobe. Obe tehniki imata sicer pri lepšanju obraza enakovredno mesto.

Je tik pred poletjem dovolj časa, da si privoščimo te posege?

Ravno še dovolj.

Torej je zdaj še zadnji čas pred sezono tudi za bolj invazivne, kirurške posege?

Absolutno. Še je čas za povečanje dojk, za korekcijo prsi pri moških (ginekomastija), izboljšanje videza trebuščka z abdominoplastiko in liposukcijo, za odstranjevanjem odvečne kože na trebuhu ... So ženske, ki so rodile morda le enkrat, morda večkrat, in samo s telovadbo ne morejo popraviti raztegnjenih trebušnih mišic, popka ... Seveda ne moremo mimo liposkucije, na kliniki MedvedVišnjar estetska kirurgija imamo edini v Sloveniji liposukcijsko napravo VASER 4D high definition.

Kaj to pomeni?

Sonda VASER 4D ima ultrazvočno konico, ki povzroči, da se maščoba ob liposukciji razbije na drobne delce, pride do emulzifikacije in dobimo maščobni sok, ki ga posesamo brez poškodb drugih mehkih tkiv na predelih, kjer liposukcijo izvajamo. Liposukcija VASER 4D high definition povzroči tudi, da se koža na predelih, kjer smo odstranili maščobo, nekoliko skrči. Tako koža ne obvisi kot pri klasičnih liposukcijah.

Kaj konkretno naredite s strijami? Ker veljajo za nekaj, česar se ne moreš znebiti.

Točno tako, strij se žal ne da znebiti, načeloma se lahko nekaj stori z laserjem, ni pa učinek tak, da bi se dalo reči, to je to. Strije so uničena koža, brazgotinska koža, brazgotin pa ne znamo učinkovito odstranjevati. Strije in celulit so žal nekaj, česa še ne obvladamo do konca. Sicer obstaja veliko reklamno zvenečih imen za odstranjevanje tega, ampak kot kirurga morava včasih biti boleče iskrena in jasno pocedati, če se kakšna želja ne da uresničiti.

To se zdi tako neverjetno pri vsem, kar ste omenili, da obstaja.

Paparaci so pred kratkim objavili fotografijo Kim Kardashian in njene zadnjice, ki je polna celulita. Če bi obstajalo kaj res učinkovitega proti celulitu, bi ona to imela prva. Saj ima dostop do vseh najboljših estetskih kirurgov, dermatologov, vseh! Pa ne gre, ker nič ne pomaga.

estetska kirurgija

Čedalje večje število lepotnih posegov verjetno pomeni, da grejo nekateri v zaton, ali pač?

Pravzaprav nekirurški posegi po številu izpodrivajo kirurške. Namreč, če dovolj zgodaj začnemo uporabljati nekirurško pomlajevanje, torej na pravi način, na prava mesta in pravočasno, se lahko dlje izogibamo invazivnim posegom ali jih vsaj odložimo za vrsto let. Včasih naju ženske sprašujejo, ali se ni za lepotne posege bolje odločiti čim pozneje, pa jima odvrneva, da je ravno nasprotno, čim prej. Recimo, gledava vaši dve gubici med očmi ... list papirja, ki ga nismo mečkali, ne more biti zmečkan – če bi zdaj začeli z majhno količino botoksa, preden se zarežeta v kožo in postaneta del nje, ne bosta nikoli nastali ...

Oh, nikar ne začnimo! Povejmo raje, kako vemo, kateri estetski poseg je najbolj primeren za nas, kaj sploh izbrati?

Ključno je, da si izberete zdravnika, ki vam bo znal prisluhniti. Ampak to je le začetek. Če znaš dobro poslušati, si dober poslušalec, nisi pa še dober kirurg. Treba se je vživeti v človeka pred seboj in mu po svoji vesti in izkušnjah čim bolje svetovati. Moraš tudi postaviti okvirje, znotraj katerih se pacientka lahko odloči, kajti pri nama, če ima na primer izrazito majhne dojke in si želi košarice D, tega ne bo dobila.

Jih dobesedno zavrneta?

Ja, točno to. Ker je katastrofa, kar se zgodi s tkivom. En tak ogromen vsadek z nežnim tkivom dojke sam od sebe kliče po težavah. Če pacientka tega ne ve, ji moraš to povedati in ji pojasniti vse zaplete, ki se lahko pripetijo ob taki povečavi. To je odgovornost kirurga. Da dobro posluša, zna svetovati glede na tkiva in proporce in da zna delo dobro opraviti. Tukaj sva absolutno hvaležna Francu (Planinšku, op. p.), ker naju je naučil res veliko in nama vcepil čut za tkiva.

Občutek za tkiva?

To kot kirurg moraš imeti. Če lepo delaš s tkivi, imaš bistveno manj zapletov. Ne sme se ti muditi. Obstajajo kirurgi, ki se jim mudi in tekmujejo, kdo bo prej kaj naredil. To je sprto z logiko. Delaš zato, da je dobro narejeno na dolgi rok, saj ženska ne gre vsaki dve leti po nov par prsi.

Omenili smo ustnice Angeline Jolie ...

... ki ne pristajajo vsaki!

Seveda ne ...

Kupidov lok, zapeljiva krivulja zgornje ustnice, je čudovita struktura in mora biti lepo oblikovan, pa tudi zgornja ustnica proti spodnji mora biti v razmerju zlatega reza – 1 : 1,61. To so proporci. To ve narava v svojih kreacijah, to vedo v arhitekturi in tudi privlačno telo in obraz tem proporcem sledita. Idealno, zaželjeno žensko postavo tvorijo obline, kar je v nasprotju z moško, ki mora biti bolj oglata in slediti obrisom mišic, zato so maščobne obloge pri moškem manj pomembne za lepo postavo kot pri ženski oziroma morajo biti na pravem mestu. Ja, tudi dojke naj bi bile na svojem mestu. (smeh)

Ker po dojenju gotovo več niso.

Recimo, da se po dojenju prsi spustijo na mesto, kjer naj ne bi bile, ampak mlajša je ženska, lažje 'gredo nazaj'. Je pa res, da se volumsko izpraznijo. V tem primeru naredimo povečavo in dvig hkrati.

Za ženske je kar nekako znano, kaj jih moti, zaradi česa pa najbolj trpijo moški?

Zaradi ginekomastije, moških dojk. Še posebno zdaj, pred poletjem je takšnih korekcij res veliko. Pa plešavosti, jasno, ki jo pri nas tudi uspešno odpravljamo. 

Besedilo: Katja Golob // Fotografije: osebni arhiv, Shutterstock