Eva Ahačevič o nosečniških tegobah

Eva Ahačevič o nosečniških tegobah (foto: Katarina Veselič) Katarina Veselič
Vir: Lady
15. 9. 2017

Manekenka Eva Ahačevič Pakiž je prejšnji teden na svetu pozdravila svojo prvorojenko Milo, mi pa smo z novopečeno mamico o pričakovanjih in zadnjih pripravah poklepetali le nekaj dni pred porodom.

Nosečnost je podrobno opisala tudi na svojem blogu Love Eva, kjer med drugim deli številne modne nasvete glede vse večjega trebuščka, saj jo bodoče mamice ves čas sprašujejo, od kod ji ideje za tako prefinjen nosečniški slog. No, temnolaska se je bolj kot oblačilom sicer posvečala nakupom za novorojenčka, med drugim pa je z nami delila tudi svoja razmišljanja o porodni bolečini.

Eva je priznala, da je z nosečniškimi nakupi precej odlašala, zato ji je le nekaj tednov pred porodom kar malce voda tekla v grlo. "Tolažim se, da otrok v resnici ne potrebuje veliko, ampak sem jaz tista, ki dela paniko, ker bi želela, da je vse popolno. Saj veste – da se mu nad previjalno mizo smeji ljubka fotografija, da ga vsako jutro v posteljici pozdravi mehka odejica, da bo preproga lepo zaokrožila sobico, ki ji bodo piko na i dodale še simpatične blazine v obliki oblačkov, srčkov, zajčkov in drugih živalic ... No, kljub vsemu sem se malo udarila po prstih in sprva prednost dala predvsem osnovnim rečem, za vse drugo bo še čas," je povedala temnolaska, ki se je po nakupih odpravila v trgovino Mali zakladi, saj ji je blizu njihov koncept.

"To je bogata in trendovska ponudba, ki se sproti dopolnjuje. Vem, da bom tam lahko kadarkoli še kaj dokupila v istem slogu, kot kupujem sedaj. Pa naj gre za pleničke, dekorativne izdelke za sobico, negovalne izdelke za otroka ali inovativne predmete, ki sproti postajajo nepogrešljivi ali pa so predvsem trendovski. V zadnjem času so tako recimo velik trend gnezdeca Sleepyhead in pa izredno udobni ležalniki Nuna Leaf. Kupila pa sem posteljico, voziček, gnezdece, kad, nekaj pleničk in oblačil, nisem pa se mogla upreti niti mehkim plišastim žiraficam Little Giraffe," je navdušeno razkrila mamica, ki se je soočila s sindromom gnezdenja, kot vse nosečnice v zadnjem trimesečju.

Nosečniške tegobe

Manekenka se je pred porodom dobro počutila, kljub temu da se je malce bala zadnjega dela nosečnosti, saj so jo vsi strašili, da je ženska takrat povsem nemočna, da se komaj premika, je videti obupno ter da je vse skupaj ena velika muka. "V zadnjem mesecu res ni najbolj lahko. Zbudiš se z zatečenimi gležnji. Otrokovo brcanje je bolj intenzivno kot kdaj prej. Zelo pogrešam spanje na trebuhu. Občasno me bolijo kolki. Kakšen dan je lažji, kakšen težji, ampak se da preživeti. Poskušam normalno delati, biti aktivna na vseh področjih in niti ne razmišljam preveč o teh stranskih učinkih sicer blaženega stanja," je že pred porodom povedala lepotička in dodala, da si zelo želi imeti naraven porod, čeprav bo na koncu morda rotila za protibolečinsko sredstvo.

"Najprej sem se poroda bolezensko bala, zdaj se počasi veselim te izkušnje in nanjo gledam kot na veliko čast, a kljub vsemu nekje od zadaj v meni tli strah pred to neznosno bolečino, o kateri sem do zdaj le poslušala pri znankah in razumevajoče kimala z glavo," je priznala Eva, ki razmišlja tudi o poporodnem obdobju, o katerem se marsikdaj premalo govori, saj je ta za novopečene starše lahko psihično zelo naporen. "Nekako pa si ne belim glave s tem. Imam skrbnega moža, tudi najini starši živijo blizu in mislim, da mi bodo pripravljeni pomagati. Z nasveti pa mi veliko pomaga svakinja, ki je pravkar postala drugič mamica in je prava enciklopedija znanja o dojenju in prehrani dojenčka, vzgoji in še čem," je pogumno sklenila Eva.

Barbara Majič