Eva Beus (Tabu): To poletje ne bo izjema

Skupina Tabu že nekaj časa nastopa z novo pevko Evo Beus. (foto: Story Press) Story Press
Vir: Story
10. 6. 2016

Štajerska glasbena skupina Tabu, ki je zaslovela s svojimi večnimi hiti, kot so Dobra vila, Oblak med nama, Ocean in druge, že nekaj časa nastopa v novi zasedbi.

Po Nini Vodopivec in Tini Marinšek, ki je bila v skupini kar osem let, se je zdaj pridružila Eva Beus, mlada pevka, za katero so fantje priznali, da je kot nebrušen diamant, ki bo v skupini pustil svoj pečat. V intervjuju pa nam je bobnar Primož Štorman razkril, zakaj so tako uspešni in priljubljeni.

Story: Vrsto let tabujevci krojite slovensko glasbeno sceno. Kako vam uspe tako dolgo krmariti v tako 'razburkanih' vodah? (smeh) V čem je skrivnost glasbenega uspeha na našem malem trgu?

Očitno je glasba, ki jo ustvarjamo, všeč širši publiki, druge razlage ni. Se pa trudimo delati kvalitetno, in ne delamo stvari na prvo žogo. Vse to ljudje prepoznavajo in cenijo.

Story: Mesto Tine Marinšek je prevzela mlada Eva Beus. Zakaj je Tina po osmih letih odšla?

Tabuji že eno leto delujemo v rahlo spremenjeni zasedbi, in to precej uspešno. Pred kratkim smo izdali nov studijski album z naslovom Nabiralka zvezd in v tem letu odigrali že več kot 50 koncertov. Tina si je zaželela samostojnih projektov. Ko si enkrat v skupini, delaš za skupen cilj in se temu prilagajaš. Če tega nisi več zmožen, je bolje, da delaš sam. Tabuji ji seveda želimo vso srečo na samostojni poti.

Story: Kako pa ste našli Evo?

Praktično na ulici. Iskali smo nebrušen diamant.

Story: Kako ste vedeli, kaj hočete, in kako ste vedeli, da je prav Eva to?

Vsesplošni avdiciji smo se želeli izogniti. Ravnali smo po lastni intuiciji. Povabili nekaj kandidatk in se na koncu odločili za Evo. Nikoli ne veš, ali si izbral pravilno, vse to pokaže čas. Za zdaj kaže zelo dobro.

Story: Pred kratkim ste oziroma boste izdali nov singel. Nam zaupate to zgodbo? Menda je vokale posodil kar kitarist? (smeh)

Verjetno mislite na komad, ki je zadnji na plošči z naslovom Danko in Lola. Komad je nastal pred več kot letom dni, ko še nismo imeli nove kandidatke za pevko. Imeli pa smo veliko novih idej. Kitarista Maca smo postavili pred mikrofon in to je to. Posebnost je tudi v tem, da komad nima klasičnega besedila. Danko in Lola za zdaj ni kandidat za singel, saj je pred njim še kar nekaj takšnih, ki komaj čakajo na predstavitev.

Story: Kako ste se navadili na Evo, glede na to, da ste zadnjih nekaj let ustvarjali s Tino? Bo ta menjava za skupino tudi pozitivna pridobitev?

Tabu je bend, ki deluje že 18 let. V karieri smo ustvarili veliko pesmi, za katere nekateri pravijo, da so celo ponarodele. Torej v vsakem od naših obdobij naredimo nekaj posebnega. Sebi in drugim smo dokazali vse, kar lahko ena skupina v Sloveniji pokaže in dokaže. Tisti, ki so kdaj bili na našem koncertu, vedo, zakaj smo uspešni. Duh neskončne tabujevske energije ne pojenja in ostaja enak že vsa ta leta kljub menjavam, ki so se zgodile.

Story: Kmalu bo poletje. Kaj vas čaka v teh mesecih in kako si boste privoščili zaslužene počitnice? Kam vas bo odneslo in kje najraje preživljate prosti čas, ki je namenjen zgolj vam in družinam?

Kot vedno Tabuji precej nastopamo v poletnem času. Tudi to poletje ne bo izjema. Seveda pa si privoščimo počitnice. Nekaj bo potovanj, nekaj morja in hribov, tako kot večina Slovencev.

"Ne bom kopirala nikogar"

Story: Eva, pred dvema letoma ste opozorili nase s pesmijo Nazaj k mami, pod katero se podpisuje znan glasbeni tandem - Rok Vilčnik in Gregor Strmecki. Kakšna izkušnja je bila to za vas?

Nazaj k mami je bila super izkušnja! Ko sem snemala to pesem, sem bila stara 17 let in sem bila prvič v studiu, tako da mi dogodek ostaja v zelo lepem spominu.

Story: Nekako se glasbeno niste našli, kaj je sledilo potem?

Ah, ne, prav nasprotno. V tem vprašanju tiči logika povezovanja osebnega uspeha glasbenika izključno s komercialnim uspehom, kar pa je po mojih izkušnjah v precejšnji meri zgrešeno. Po snemanju pesmi Nazaj k mami se mi je odprl pravi glasbeni raj in sledilo je ogromno glasbenega ustvarjanja, ki me je pripeljalo do te točke, kjer sem zdaj. Vsekakor pa ne verjamem, da se človek v kateremkoli delu najde. Človek se v svoji panogi zgradi. Zato pa je vedno potreben čas.

Story: Skupina Tabu je oblikovala svoj glasbeni status oz. glasbeno prepoznavnost (za katero so poskrbele prav pevke). Kako boste kos novi nalogi in kako vas bodo sprejeli poslušalci, oboževalci skupine?

Mislim, da se moje kosanje z novimi nalogami že lahko vidi na našem novem albumu Nabiralka zvezd, za katerega lahko rečem, da je obarvan malce drugače od prejšnjih plošč Tabujev. Kar se pa tiče oboževalcev, lahko rečem, da svoje delo jemljem resno in da me predvsem vodi iskrenost do podajanja čustev ljudem skozi glasbo. Tako da vem, kaj dajem iz sebe, kako pa bo to sprejeto med ljudmi, bo pokazal čas.

Story: Se boste popolnoma zlili s stilom ali boste skupini dali svoj pečat? Boste poskušali kopirati pevko Tino?

To ni tako črno-belo. Tabu so izkušeni glasbeniki, ki delujejo že 18 let, so uigrani in enotni. V glasbi je največji izziv prav to, kako se soustvarjalci kreativno povežejo med seboj, da vsak zadovolji svoje umetniške potrebe in da hkrati bend ter glasba delujeta kot celota. Prepričana sem, da bom skupini dala svoj pečat in ne bom kopirala nikogar.

Story: Kakšne so vaše dosedanje glasbene izkušnje? Katere so tiste prelomne točke v glasbi, ki so vas oblikovale?

Uf, teh je kar nekaj. Že pri petih letih sem začela obiskovati glasbeno šolo, kjer sem igrala violino in igrala v godalnem orkestru. Mislim, da je to prva pomembna točka, kjer se je vse začelo. Kot drugo zelo pomembno prelomnico pa bi imenovala igranje na ulici. Mislim, da me je ta izkušnja pod golim nebom najbolj izoblikovala, ker je bila moja koncentracija usmerjena le v ustvarjanje glasbe. Dela sem bila vajena tudi v svojih kasnejših skupinah Boobjail, For Tease, Good Vibrations itd. Tabu pa je po drugi strani večji stroj z močno zgodovino, kjer je moje delo precej bolj celostno.

Story: Slišala sem, da ste nekoliko zasanjana umetniška duša. Kakšni ste, ko niste na odru?

Na odru nisem dosti drugačna kot v vsakdanu. Lahko bi rekla, da je moj osnovni modus operandi raztresena osredotočenost. (smeh) Morda se sliši malce čudno. Rada se posvetim malim stvarem v življenju, ki se marsikomu zdijo nepomembne in postranske, tako da sumim, da si ljudje na račun tega ustvarijo mnenje o meni kot raztresenem človeku. Osredotočena pa zato, ker le jaz vem, koliko navdiha in zanosa črpam iz malih navadic, ki jih znam na koncu vedno usmeriti v svoje delo, in tako postreči tudi s tistim, kar ljudje lahko vidijo oziroma slišijo.

Napisala MIMA

Fotografije Sašo Radej, Story press

Značke: Eva Beus
Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story23/2016

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 23/2016

Story 23/2016, od 02. 06. 2016