Eva Boto je za praznike najraje doma

Eva Boto je za praznike najraje doma (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
Vir: Nova
20. 12. 2018

Pevko Evo Boto je širše občinstvo spoznalo po zmagi v šovu Misija Evrovizija 2012, nato je v letih, ki so sledila, glasbenica predstavila uspešnice, ki so se uvrstile na najvišje vrhove odmevnih glasbenih festivalov. 

Pesem To leto bo moje, ki jo je posnela z Janom Plestenjakom, pa je bila uvrščena celo med najbolj predvajane skladbe v letu 2012. Danes se mlada glasbenica vse bolj uveljavlja kot samostojna avtorska pevka, ki ji načrtov za prihodnost ne manjka. Vmes pa ji kakopak ne manjka takšnih in drugačnih dogodivščin.

Kar nekaj časa je že od vašega nastopa na Pesmi Evrovizije 2012. Kako zelo se je spremenila Eva Boto v tem času?

V bistvu zelo, tako osebnostno kot tudi glasbeno, ne nazadnje pa je tudi miselnost druga, da o pogledu na glasbo, ki se je prav tako spremenil, niti ne govorim. Zagotovo pa imam do vsega skupaj bolj zrel pristop. Če potegnem črto, je bilo v teh šestih letih, odkar sem nastopila na Pesmi Evrovizije v Bakuju, res veliko sprememb. O tem, da bi kaj za nazaj spremenila, niti ne razmišljam, saj se vse zgodi z razlogom. Morda bi edino mlajši Evi dejala, da bi lahko bila bolj vztrajna in morda tudi malce bolj delavna. No, verjetno pa vsak pri sebi ve, da so najstniška leta tista, ko se veliko mladih išče v smislu, katero življenjsko pot izbrati, katero smer iti. Na koncu ugotoviš, da se tisto, kar iščeš, dejansko skriva v tebi, kar sem med drugim ugotovila v zadnjem obdobju.

In ko že govoriva tako o preteklosti kot tudi o prihodnosti, kakšno pot si je izbrala oziroma začrtala Eva?

Zagotovo je bilo leto 2018 zame precej pestro. Začela sem ustvarjati avtorsko glasbo, s čimer želim zagotovo nadaljevati, ker sem končna podrla zid oziroma premagala strah, saj sem se vedno bala na trg dati nekaj svojega. Zdaj sem končno naredila korak naprej, tako da me po zmagi na Emi in pozneje še na Slovenski popevki ni več strah.
Del te zgodbe je tudi pesem Tvoja, ki je v bistvu prva vaša avtorska skladba, drži?
Res je, gre pravzaprav za mojo prvo avtorsko pesem, pri kateri mi je pomagal zelo dober prijatelj Žan Serčič, s katerim se poznava že sedem let. On je v bistvu glavni krivec, da sem svojo prvo avtorsko pesem sploh posnela. Zelo sem mu hvaležna, da me je prepričal o skupnem ustvarjanju glasbe.In o čem govori pesem?

Zgodba govori o ženski, ki vztraja v slabem odnosu in upa na najboljše. Bistveno je, da ji je le uspelo zbrati moč in pogum za prekinitev nezdravega odnosa ter se je osvobodila in zaživela. Poleg tega pa smo za pesem posneli tudi videospot, ki razkriva tri različne zgodbe, a vse s srečnim koncem, v katerem jo predstavljajo trije pari. Pesem in video nosita enako sporočilo, in sicer, da si vsak zasluži biti spoštovan, predvsem pa srečen.

Če se ne motimo, sta z Žanom pred nekaj leti sodelovala tudi v za ta čas aktualnem Silvestrskem poljubu?

Tudi to drži. Žan, s katerim sva zelo dobra prijatelja, mi je na neki način celo vzor, saj je s svojo vztrajnostjo in delom naredil in dokazal res veliko. Zaradi Silvestrskega poljuba, ki sva ga priredila po svoje, pa sem izgubila kar nekaj oboževalk, predvsem zaradi tega, ker sva se morala v videospotu poljubiti. Ljubosumnost je bila res na višku, tako da sem, kot sem dejala, izgubila vsaj pol oboževalk.

In kje je danes Eva Boto, kar se tiče ljubezni in poljubov?

Ni skrivnost, da sem zasedena in imam fanta, ampak je pa res, da želim imeti zasebno življenje čim bolj zase.

Kaj čaka nekdanjo evrovizijsko predstavnico v novem letu?

Veliko stvari, morda bo tu celo novi album. Sicer pa že januarja izide nova pesem, tako da ne bo več treba čakati dve ali celo več let. Tudi ta skladba, pri kateri mi je pomagal Žan, bo govorila o tem, kako v življenju iščemo tisto pravo pot, po kateri vsi hrepenimo.

In ko sva že večkrat omenila Pesem Evrovizije, kako zelo si želite znova stati na tem velikem odru?

Seveda si želim, kdo si ne bi želel še enkrat stati na evrovizijskem odru? S kakšno pesmijo bi se takrat predstavila, trenutno res ne vem, saj je to še predaleč. Niti o Emi še ne razmišljam, ne še. Festivalom sem se za zdaj malo umaknila, ko bo pravi čas in ko bo dozorela prava pesem, pa se zagotovo vrnem. Čeprav, saj veste, merila, kaj je za Evrovizijo, Emo ali Popevko, ni. Bi pa glede Evrovizije še dejala, da me oboževalci še vedno spremljajo, sploh tisti iz tujine so izjemno pozorni na vse moje objave na družbenih omrežjih, če pa kaj od njih delim, pa so presrečni in hvaležni iz srca. In tudi s tekmovalci sem še vedno v stikih, sploh z makedonsko pevko Kaliopi ter Filipo Sousa iz Portugalske, ki sta prepevali istega leta kot jaz.Kaj pa sicer najraje poslušate?

V bistvu vse zvrsti, po duši pa sem rokerica, kar mi marsikdo ne verjame. Sicer pa je vse odvisno od razpoloženja. Če pa vas zanima, katera je moja najljubša evrovizijska, pa je to zagotovo Euphoria od Loreen, ki jo sicer tudi sama rada zapojem.

Glede na to, da smo vstopili v najlepši čas v letu, kaj vam pomenijo ti praznični dnevi?

Glede praznikov sem zelo družinski človek oziroma rada preživim ta čas v krogu družine, čeprav je december za glasbenike zelo pester in deloven. Tako za božični večer in za silvestrovo pa sem rada doma, v čistem miru, da se mi odpočijejo misli in možgani.

Kdo pa pri vas doma poskrbi za predbožično dekoracijo?

Po navadi sem vedno jaz poskrbela, glede na to, da ne živim več doma, ampak sem se preselila v Maribor. Prvotno zaradi faksa, a sem zdaj še vedno tu. Bomo pa videli, kam vse me bo pot še vodila.

In če sva na začetku pogovora omenila vašo samostojno glasbeno pot, ste se te samostojnosti v zadnjem obdobju še kako naučili, saj vas na dogodkih nič več ne spremlja sestra, poleg tega pa imate tudi že svoj avto in izpit.

Res je. S sestro sva res zelo povezani, tako da mi danes, ko sem se preselila v Maribor, to velikokrat manjka, sploh ker moram tu vse urejati sama. No, sicer pa sem že veliko dekle in znam skrbeti zase. Kar pa se avta tiče, vam lahko povem, da imam 'zelo dobre' izkušnje s parkiranjem, saj me večkrat zaradi napačnega parkiranja ali ker zaradi obveznosti prekoračim čas, čaka kakšno 'prijazno' obvestilo na avtu.

Rada ima sodobno produkcijo

Eva pravi, da kar se glasbe tiče, je pop pevka, ki so ji blizu nekoliko hitrejši ritmi, rada ima sodobno produkcijo in aranžma. “Rada bi, da ko ljudje slišijo mojo pesem na radiu, da takoj vedo, o, to je Eva Boto. Predvsem takšno glasbo želim ustvarjati,” je povedala mlada pevka, ki jo v decembru čaka kar nekaj nastopov: “Največ me bodo sicer videli na Koroškem, kjer imam dva akustična koncerta, poleg tega pa imam še veliki koncert s Kvatropirci 20. decembra v Šentjurju, česar se zelo veselim. Skratka, živahno in pestro bo.”

Besedilo: Alesh Maatko // Fotografije: Helena Kermelj

Priporočamo