Eva Boto: Želim si še nastopiti na Pesmi Evrovizije, ko bom začutila, da imam pravo pesem za takšen projekt

Eva Boto: Želim si še nastopiti na Pesmi Evrovizije, ko bom začutila, da imam pravo pesem za takšen projekt (foto: Ana Gregorič) Ana Gregorič
Vir: Story
22. 2. 2020

Ko govori o glasbi, ji žarijo oči. Eva Boto je namreč po večletnem iskanju svojega prostora na glasbeni sceni zablestela v oddaji Znan obraz ima svoj glas in obenem izdala album, na katerem se predstavlja tudi kot soavtorica skladb. Potrpežljivost, trdo delo, zaupanje vase in talent ji utirajo pot na slovenske glasbene odre, kjer navdušuje s svojim čutnim glasom in samozavestjo.

V oddaji Znan obraz ima svoj glas ste navdušili s preobrazbami v znane glasbenike, glasbenice in postali prva ženska zmagovalka te oddaje. Kaj vam to pomeni?

Priznam, nisem se pripravila na to, še zdaj ne dojamem čisto, kaj se je zgodilo. Zmaga je bila zame že to, da sem v oddaji opravila vse izzive tako, kot sem si zadala. Končna zmaga bi lahko pripadala vsakemu izmed sodelujočih, sem pa seveda vesela, da so me ljudje izbrali za najboljšo imitatorko sezone. Hvaležna sem jim za podporo, ne le podporo meni, ampak za vse, ki so nastopali, saj smo tri mesece garali. Ljudje so začutili, koliko energije in truda je bilo vloženega v ta projekt, zato so nam stali ob strani. Če sem čisto iskrena, niti nisem imela časa proslavljati zmage. Že zgodaj zjutraj so me čakali 'zmagovalni' opravki.

Zmagali ste s skladbo Beautiful pevke Christine Aguilera, ki je bila vaša vzornica v otroštvu. Ste se poistovetili z besedilom te pesmi? Se počutite lepo?

Ko sem izbirala pesem za finalno oddajo, sem želela, da ima zgodbo in da je povezana z mano. Že kot punčka sem poslušala Christino Aguilera, ki je moja vzornica, odkar pomnim. Njena kaseta je bila prva, ki sem jo dobila od svojih staršev, na njej je bila tudi pesem Beautiful, ki je ena od mojih najljubših njenih pesmi. Zato sem vedela, da je ta pesem tista, s katero se želim posloviti od oddaje, ne glede na razplet. Prav tako ima pesem izjemno sporočilo, ki je namenjeno vsakemu izmed nas. Besedilo pravi, da je vsak človek lep, ne glede na to, kaj si mislijo drugi. Jaz ga sicer ne interpretiram čisto dobesedno, seveda se počutim lepo, a bolj kot to se počutim samozavestno, odločno v tem, kar počnem. Ne glede na to, kaj si drugi mislijo o meni. Na to se ne oziram in grem po svoji poti. Ljudje danes preveč stremimo k idealom, pozabljamo pa, kdo sploh smo, kaj si dejansko želimo in v kaj verjamemo. Vprašali ste me, ali se lahko poistovetim z besedilom pesmi Beautiful? Popolnoma.

Menda je bil za vas velik izziv preleviti se v Ariano Grande, ker vam je težko biti zapeljiva in seksi. Zakaj? Vam je bilo nerodno?

Če sem kdaj dvomila o sebi in svojih sposobnostih, je bilo to tisti teden, ko sem se preobrazila v njo. Dejansko sem mislila, da ne bom izvedla tega nastopa. Težko sem se vživela. To je bil tudi prvi teden, ko sem bila utrujena od napornega tempa in posledično občutljivejša. V takšni situaciji te neke stvari hitreje vržejo iz tira. Zdaj bi se z lahkoto preobrazila v Ariano Grande, takrat pa se mi je to zdelo nemogoče. Res pa je, da je bila oddaja Znan obraz ima svoj glas izjem­na, ker smo morali izstopiti iz cone udobja. In iz tega sem se največ naučila.

Pravite, da je bil med snemanjem oddaje tempo naporen, obenem ste izdali še samostojni album. Kako ste zdržali vse to? Ste sploh imeli kaj časa zase?

Nimam pojma, kako mi je vse to uspelo. Ko se dogaja toliko stvari, nimaš niti časa razmišljati o tem, da je nekaj naporno, enostavno samo delaš, padeš v ritem, ker se ga enostavno navadiš, potem pa nekako stvari same stečejo tako, kot morajo. Je pa ob tem pomembno imeti dobro ekipo, ki stoji za tabo in svojce, ki te razumejo. V tem obdobju nisem imela veliko časa zase in za svoje najbližje, vendar so to razumeli in me podpirali. Hvaležna sem jim za potrpljenje z mano.

Decembra lani ste dopolnili 24 let. Kako ste praznovali?

Rojstni dan sem imela ravno, ko smo snemali oddajo, tako da praznovanja ni bilo. Je pa vsaj moja mama poskrbela, da smo se tisti dan posladkali s torto, ki jo je spekla. Po oddaji ni bilo časa za zabavo, saj so me že naslednji dan čakale priprave na nov nastop.

S sotekmovalci ste se spoprijateljili, Davidu Amaru ste celo privoščili zmago. Zakaj prav njemu?

V treh mesecih smo res postali kot družina, zelo smo se povezali. Zmage nisem privoščila le njemu, ampak vsem nastopajočim. Za nami je bilo izjemno potovanje, vsak teden smo garali, da smo lahko predstavili vrhunske preobrazbe. Res pa je, da sem bila v finalni oddaji prepričana, da bo zmagal David. Iskreno bi mu privoščila zmago, saj mi je zelo prirasel k srcu. Njegova iskrenost, pristnost, skromnost ... pravzaprav celotna osebnost se mi zdi nekaj posebnega. Eno veliko srce je in vrhunsko poje.

Ste sicer tekmovalno naravnani?

Zelo sem tekmovalna, vendar tekmujem sama s sabo. Nikoli se ne želim primerjati z drugimi, saj me to ovira. Osredotočam se na to, da stvari izpeljem tako, kot sem si zadala. V preteklosti sem na kakšnih tekmovanjih opazila, da se je kdo primerjal z mano, me gledal postrani, a nikoli nisem razumela ljudi, ki so se ukvarjali z mano in s tem, kako pojem, namesto da bi se ukvarjali s svojim nastopom, izboljšali sebe, svojo točko.

Preobrazili ste se v nekaj domačih ustvarjalcev – Challeta Salleta, Senidah, Manco Špik, Tinkaro Kovač, ki je bila menda nad vašim nastopom navdušena. Kako pomembni so bili za vas odzivi slovenskih glasbenikov, v katere ste se prelevili?

Njihovi odzivi so mi zelo veliko pomenili, saj je preobrazba v domačega izvajalca velik zalogaj. Zavedala sem se, da sem stopila v velike čevlje in da me slovenski glasbeniki, v katere sem se preobrazila, gledajo, spremljajo in ocenjujejo. Zame je bil to velik pritisk, saj sem vsako imitacijo želela izpeljati popolno, in ne tako, da izpade kot karikatura. Med dobro imitacijo in karikaturo je, roko na srce, zelo tanka meja. Najtežje je bilo najti pravo mero, da je bil nastop dober. Predvsem imitacija Challeta Salleta je bila velik izziv, saj sem spremenila spol, glas, kretnje. Pri njem me je bilo najbolj strah, da bo nastala karikatura, poleg tega pa je bil še četrti žirant. Sem pa bila zelo vesela odziva Tinkare Kovač, ker je bila zame to najboljša glasovna imitacija.

Nekje sem prebrala, da ste si menda želeli preobraziti se v Heleno Blagne.

Res je. Od vseh glasbenikov na svetu sem si najbolj želela imitirati Heleno Blagne. Ker mislim, da jo znam res dobro imitirati. Heleno izredno spoštujem, zame je ona prava diva in veliko ime na naši glasbeni sceni.

S katero njeno skladbo bi se predstavili?

Srebrna reka, ki jo vsi poznamo in prepevamo.

Če bi nekdo moral imitirati vas, kateremu svetovno znanemu ali slovenskemu glasbeniku bi zaupali to nalogo?

To pa je težko vprašanje. Od svetovnih zvezdnikov bi izbrala Lady Gaga, od domačih pa Challeta Salleta, da vidi, kako težko nalogo sem imela sama, ko sem morala spremeniti spol. Za oba bi izbrala pesem, ki me je najbolj zaznamovala: Verjamem.

Kako je vaša družina komentirala vaše nastope?

Bili so navdušeni, celo bolj kot jaz. Zdelo se mi je smešno, ko so vsi doma o moji imitaciji govorili še ves teden po mojem nastopu, jaz pa sem bila že v ponedeljek z mislimi pri naslednji preobrazbi.

Kaj pa vaš fant? Si je ogledal vsako oddajo?

Ogledal si je vse oddaje, nekaj tudi v živo. Zelo sem mu hvaležna za vso potrpežljivost in razumevanje med snemanjem in pripravami na oddajo. To mi je največ pomenilo, hkrati pa me je kdaj presenetil s komentarjem, da mu ni jasno, od kod izvira moja sposobnost spreminjanja glasu.

Kdo je vaš najstrožji kritik?

Jaz. Včasih se zalotim, da sem mogoče malo prestroga do sebe, ampak na koncu se vedno izkaže, da to ni slabo. Kar se dela tiče, sem perfekcionistka, vse želim narediti tako, kot si zadam ali celo bolje, in si nikoli ne dovolim, da česa ne opravim po svojih pričakovanjih. Morda sem takrat, ko mi nekaj ne uspe, preveč stroga do sebe in se jezim nase, vendar se hitro umirim, saj se zavedam, da je vse to del učenja. Vsak dan si želim biti boljša, se izpopolniti, učiti nove stvari in napredovati.

Številni so si vas zapomnili po nastopu na Evroviziji. Bi želeli ponovno nastopiti na evrovizijskem odru?

Trenutno ne razmišljam o tem, nisem pa zaprla te knjige. Želim si še nastopiti na Pesmi Evrovizije, ko bom začutila, da imam pravo pesem za takšen projekt. Leta 2012 sem stala na evrovizijskem odru kot 16-letna deklica, neizkušena, brez pričakovanj, brez neke prave vizije. Zdaj bi bilo povsem drugače.

Svoj prvi samostojni album ste predstavili novembra v Mežici. Koliko časa je nastajal?

Celoten proces je trajal sedem let. Zadnje leto sva s prijateljem in producentom Žanom Serčičem posnela pet pesmi, pri katerih sodelujem tudi kot soavtorica. Vendar je bilo potrebnih sedem let, da sem našla svoj glas in samo sebe v glasbenem svetu. Pred letom dni sem se odpravila k Žanu, da bi posnela priredbo neke pesmi, pa mi je dal kitaro in rekel, naj zaigram nekaj svojega. Sprva sem se mu upirala, ker sem verjela, da tega ne zmorem. Potem pa sem vendarle zbrala pogum in v dveh urah sva napisala pesem. Ko najdeš samega sebe in vidiš, kakšno sporočilo želiš predati naprej, najdeš svoj notranji mir. Kar naenkrat tvoja vizija in pot postaneta popolnoma jasni. Nato sem album okronala še s svojim prvim samostojnim koncertom v nabito polni dvorani na Koroškem, s svojim prvim bendom in z novo ekipo. Ne bi si mogla želeti boljšega začetka nove in lepe glasbene poti.

Po napornem zaključku leta ste si najbrž privoščili oddih.

Ja, odpravila sem se na dopust v tople kraje, natančneje na Kanarske otoke. Sicer se rada umaknem v naravo, ki me pomirja, ali pa se grem razvajat domov, na Koroško, kjer me čaka MAMA HOTEL s sedmimi zvezdicami. (smeh) Priznam, da si vzamem premalo časa zase, kar bo treba spremeniti.

Kakšni so vaši načrti za leto 2020?

Načrtov je ogromno, vendar ne govorim rada o njih, saj raje tisto, kar si zadam, najprej naredim, potem pa pokažem rezultate. Toda lahko vam povem, da bom to leto posvetila glasbenim projektom in nastopom.

Katere kraje boste obiskali v okviru svoje turneje?

Želim si obiskati celotno Slovenijo, da me lahko pride poslušat čim več ljudi. Imam čudovite oboževalce. Ko sem imela koncert v Mežici, so se nekateri pripeljali iz Prekmurja, Gorenjske, Horjula, Ljubljane, Trbovelj ... To mi daje zagon za nadaljnje delo. Ni lepšega občutka kot to, da te ljudje spremljajo iz vse Slovenije in so pripravljeni priti na koncert, tudi če ni v njihovi bližini.

Nova Story že v prodaji

Story