Eva Breznikar z ustvarjalnostjo do največjih zvezdnikov

11. 4. 2019 | Vir: Lady
Deli
Eva je svoje znanje kar tri tedne izpopolnjevala pod mentorstvom mojstra izdelovanja unikatnih kitar Lea Scale. (foto: Osebni Arhiv)
Osebni Arhiv

Pevka in ustvarjalka unikatnih usnjenih izdelkov Eva Breznikar se je pred kratkim vrnila iz Amerike, kjer je očitno slovensko delo vse bolj cenjeno. 

Da so kitarski pasovi Evil Eve že dvakrat prepričali svetovne glasbene velikane Guns N'Roses, je že znano, po njih pa so sledili tudi nekateri drugi domači in tuji ustvarjalci. Po prvem naročilu Douga Aldricha iz legendarnih zasedb Whitesnake in Dead Daisies je cenjeni kitarist Evin tokratni obisk Los Angelesa, kamor je sicer odpotovala na dodatno izobraževanje v delavnice ScalaGuitars, izkoristil za posebno povabilo, da jo tudi osebno spozna.

“Ko mi je mojster Leo Scala izdelal zadnjo kitaro in zraven prinesel še naročeni pas​ Evil Eve, sem mu takoj rekel, da bi umetnico rad osebno spoznal, če bo kdaj v ZDA. O teh kitarskih pasovih in punci, ki jih izdeluje v mali delavnici v osrčju Evrope, sem namreč že kar veliko slišal. Tako kitara kot sam pas sta ne samo dve stvari, ki ju kitarist pač potrebuje, ampak tudi pravi nori umetnini,” je povedal zvezdnik.

Izdelek prilagodi vsakemu posamezniku

Tako je v Los Angelesu prav Leo Scala, ki izdeluje unikatne kitare številnim zvezdnikom in je bil tri tedne mentor naši ustvarjalki, po tihem organiziral srečanje, tik preden je Doug Aldrich odpotoval na turnejo. “Mislila sem, da se bom srečala na pijači in delovnem klepetu z Leom, pa sem za mizo namesto enega zagledala dva gosta in ostala odprtih ust ob komplimentih in navdušenju nad tem, kar ustvarjam,” je povedala Eva, ki jo najbolj razveseli dejstvo, kako zelo zadovoljni so kitaristi z njenimi izdelki, in da jim dobro služijo na odru. Pri pasovih za instrumente je namreč vsak parameter še kako pomemben.

Pri tem ji veliko pomagajo njeno glasbeno predznanje in izkušnje z odra, da točno ve, kam postaviti katero stvar, da bo pas res udoben, obenem pa ne želi, da bi bil videti kot navaden industrijsko izdelan trakec. “Vsak kos, ki ga izdelam, pa naj bo to pas za inštrument ali kaj drugega, mora biti po mojem prepričanju del odrske podobe posameznika, ki sovpada tako z bendom kot z glasbo, ki jo igrajo. Podobno sem recimo v Sloveniji delala za Avsenike ali pa za Perpetuum Jazzile, ko je bilo treba na skupni imenovalec postaviti 40 med seboj različnih oseb. Mislim, da je prav ta individualni pristop tisto, kar velike zvezde cenijo.”​

Nekateri so me imeli za noro

Tako je tudi Doug Aldrich že sredi pijače kar takoj naročil nov kitarski pas, dogovorila pa sta se tudi za sodelovanje pri drugih odrskih dodatkih. “Ob vprašanju, kaj bi imel, kakšne so njegove želje, me je presenetil, saj je odgovoril povsem enako kot že dvakrat Guns N'Roses: naredi po svoje, kot me vidiš ti. Takšno zaupanje ti res da krila za ustvarjanje!” Eva se je novega zvezdniškega naročila seveda razveselila, saj to pomeni ne le njen osebni uspeh, ampak tudi uspeh za slovensko rokodelstvo, je prepričana.

“Rada ponesem ime Slovenije v svet. Še toliko bolj zato, ker na začetku skoraj nihče ni verjel vame in so mi ustvarjanje usnjenih unikatov močno odsvetovali, nekateri so me imeli celo za noro, tudi ko sem že odprla butik oziroma atelje v središču Ljubljane, in močno sem bila prisiljena kontrirati okolici, da sem prišla do sem,” se spominja. Prav zato si želi biti komu tudi navdih, naj nikakor ne obupa, če je prepričan o tem, kar počne.

Ime Slovenije v svet je ponosno zanesla že v rosnih letih kot športnica in pozneje vrsto let kot del skupine Laibach, zdaj pa se z velikim ponosom pridružuje vsem tistim umetnikom, ki uspešno delujejo tudi v tujini in ki jih, priznava, neizmerno ceni. Dobro namreč ve, da je za vsako stvarjo veliko dela in tudi odrekanja. Poleg tritedenskega izobraževanja v delavnici pri ScalaGuitars pa jo je ob prihodu domov čakalo še eno novo zvezdniško naročilo – še pred poletjem bo namreč svoj prvi slovenski kitarski pas dobil tudi kitarski zvezdnik Phil X, ki igra z zasedbo Bon Jovi.

Besedilo: A. P. K. // Fotografije: osebni arhiv