Eva Skaza: V triatlonu nima konkurence

Eva Skaza: V triatlonu nima konkurence (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Story
5. 9. 2015

Mlada športnica Eva Skaza se lahko pohvali s številnimi uspehi, saj večkratna prvakinja v triatlonu trenutno nima konkurence. Prav tako je dvakratna državna prvakinja v kolesarstvu in članica mladinske ženske reprezentance. Pred kratkim se je vrnila iz Bakuja, kjer je nastopila na olimpijski razdalji.

Story: Nekako so športni uspehi vedno povezani z zgodnjimi koraki. Kako se je začela vaša pot?

Moja športna pot se je začela s šestimi leti, ko sem začela trenirati gimnastiko in pozneje plavanje. Igrala sem tudi odbojko in obiskovala treninge juda, kjer sem se na tekmah borila tudi s fanti. Plavanje sem trenirala sedem let in tudi na državnih prvenstvih dosegala solidne rezultate. Pozneje sem se zaradi monotonosti na plavanju navdušila nad športom, ki ga sestavljajo trije športi, torej triatlonom. Zdaj ga treniram že pet let, vmes sem se preizkusila tudi v kolesarstvu, ki mi je zelo pomagal pri doseganju rezultatov v triatlonu.

Story: Pri 13 letih ste se torej začeli ukvarjati s triatlonom. Kako danes doživljate te tri športe?

Danes vsak šport doživljam posebej in se poskušam vsakemu posebej posvetiti, saj vem, da lahko le dobro plavanje, kolesarstvo ter tek prinesejo odličen rezultat na triatlonu. Skupaj morajo delovati kot celota.

Story: Se spomnite svoje prve tekme? Kje in kako je potekala? Kakšna so bila pričakovanja?

Moja prva tekma je bila v Kamniku, kjer sem še zaradi mlajše kategorije nastopala v akvatlonu. Na tekmi mi je šlo za prvič zelo dobro, tudi pričakovala nisem veliko. Tekmo sem vzela bolj za zabavo. Večjih težav nisem imela, saj sem bila dobra plavalka in tudi na teku sem že imela nekaj osnov, predvsem po zaslugi očeta, s katerim sem že kot majhna deklica veliko tekla, pa čeprav teka takrat še nisem marala. Pozneje mi je triatlon prirastel k srcu, sledili so tudi prvi rezultati in še vedno vztrajam, pa čeprav se veliko ljudem zdi pretežek šport. Uspehov imam na državni ravni veliko, sem dvakratna državna prvakinja v kronometru, večkratna državna prvakinja v akvatlonu, duatlonu in triatlonu, udeležujem se tudi atletskih tekmovanj, kjer sem letos na krosu osvojila prvo mesto. Tekla sem tudi na državnem tekmovanju na pet kilometrov, kjer sem bila v članski kategoriji tretja. Tudi na mednarodnem nivoju imam že kar nekaj dosežkov: udeležila sem se EYOFA (olimpijski festival mladih na Nizozemskem 2013), bila na kvalifikacijah za YOI (olimpijske igre mladih), kjer se mi žal ni uspelo kvalificirati. Letos sem se tudi kot najmlajša triatlonka udeležila prvih evropskih iger, ki so potekale v Bakuju, kjer sem med članicami dosegla 32. mesto, kar je zame uspeh, saj sem tekmovala tudi z olimpijsko prvakinjo in podprvakinjo. Kot največji dosežek pa bi izpostavila tretje mesto na evropskem pokalu na Dunaju, četrto mesto na evropskem pokalu na Češkem ter deseto mesto v članski kategoriji v Istanbulu. Rezultatov je seveda veliko, a nikoli ni tako dobro, da ne bi moglo biti bolje.

Story: So v Sloveniji dobre razmere za napredovanje v tovrstnih športih?

Razmere v Sloveniji za triatlon so zelo slabe, kar je seveda žalostno, a če imaš močno željo, se tudi to oviro da premagati. Treniram s plavalci, občasno s kolesarji ter tudi tekači, a velikokrat treninge naredim sama, kar je seveda težko, a velikokrat mi je pri tem v pomoč moj oče. Največ mi pomaga družina, predvsem gre velika zahvala mojemu očetu, ki mi zna pomagati tudi v najtežjih trenutkih. Za rezultate pa so seveda zaslužni tudi vsi ostali trenerji, ki me vedno poskušajo optimalno pripraviti na največja tekmovanja.

Story: V kolesarstvu ste dvakratna državna prvakinja, uvrstili ste se na evropska prvenstva, ste članica mladinske ženske reprezentance. V triatlonu trenutno nimate konkurence, kjer ste prav tako večkratna prvakinja. Kakšni so vaši cilji?

Moji cilji seveda segajo vedno višje, želim biti boljša in hitrejša, kot vsak športnik, tudi sama sanjam o olimpijskem nastopu, želim si medalj na največjih tekmovanjih, evropskih, svetovnih prvenstvih in seveda tudi na olimpijskih igrah.

Story: Pred dobrim mesecem ste se, kot že omenjeno, vrnili s prvih evropskih iger v Bakuju, kjer ste nastopili na olimpijski razdalji ...

Gre za veliko izkušnjo, kjer sem imela možnost tekmovati z najboljšimi na svetu, kar mi je seveda v veliko čast. Tekma je bila na splošno zelo težka, predvsem zaradi vročine ter olimpijske razdalje, ki sem jo tukaj opravila prvič, kar je seveda bilo težko, saj še nimam dovolj kilometrine za to razdaljo. Konkurenca je seveda zelo močna, najboljše triatlonke se lahko primerjajo recimo tudi s tekačicami, tako da je izredno pomembno, da tečeš hitro.

Story: Kako pa je bilo v Istanbulu?

Tudi v Istanbulu je bila zelo zanimiva tekma, saj sem spet imela priložnost tekmovati s triatlonko, ki je osvojila drugo mesto na OI. Na tekmi sem dosegla deseto mesto, a nisem bila čisto zadovoljna, saj me je majhna napaka na menjavi in na začetku kolesa stala boljše uvrstitve. A takšen je pač šport. Včasih zmagaš, drugič izgubiš. Zdaj me še čakajo tekma evropskega pokala v Latviji, kjer bom nastopila v članski kategoriji, evropski pokal na Bledu ter tudi morebitno svetovno prvenstvo v Chicagu, ki pa je odvisno od finančne pomoči, ki bi je bila zelo vesela, saj sem se lansko sezono uvrstila na svetovno prvenstvo v Edmontonu (Kanada), a se ga zaradi neposluha Triatlonske zveze Slovenije in pomanjkanja denarja na žalost nisem udeležila.

Story: Kako usklajujete vse športne obveznosti s šolo?

Čeprav sem dijakinja II. gimnazije športnega razreda v Mariboru, mi učenje ne predstavlja prevelike obremenitve pri športu. Šolo in športne obveznosti je seveda včasih težko uskladiti, a z načrtovanjem in urejenim urnikom se da rešiti tudi to težavo. Prostega časa je bolj malo, včasih se je treba učiti tudi zvečer, ko si po napornem treningu utrujen, a tudi šola je zelo pomembna, česar se seveda zavedam in mi tudi to ne predstavlja večjih težav.

Napisala MIMA
Fotografije Osebni arhiv

Značke: Eva Skaza
Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story35/2015

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 35/2015

Story 35/2015, od 27. 08. 2015