Faki (Kmetija: nov začetek): Ganljiva zgodba iz njegovega otroštva

Fakija zdaj že 
vabijo na številne 
dogodke, v 
prihodnosti bo 
nastopil tudi kot 
žirant na dogodku 
Izbor snežne 
kraljice. (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Nova
8. 2. 2016

Čeprav smo vedeli, da je za letošnjim zmagovalcem oddaje Kmetija: Nov začetek težko življenje, si nikdar nismo predstavljali, kaj vse je Faki v preteklosti doživel. Ob kavi nam je na sončno popoldne pretekli teden namreč odgrnil zaveso skrivnosti in nam s solzo v očeh opisal, kaj vse je kot otrok preživel in videl. 

Faki se za zdaj ne želi spuščati v novo resno zvezo, sicer pa se z Marušo dobro razumeta.
Z Marušo se slišita in med njima ni zamer.

Zdaj, ko se svet trese pred raznimi grožnjami, bi bilo treba večkrat prisluhniti ljudem, ki so vojne grozote doživeli na lastni koži. Mednje spada tudi sicer nasmejani 33-letnik, ki je z mamo in šestimi brati ter sestrami med vojno ves čas preživel doma, na kmetiji, ki je bila od najbližjih sosedov takrat oddaljena kar dobrih deset kilometrov.

"Oče in trije starejši bratje so se že pred vojno odpravili delat v Slovenijo, mi pa smo ostali doma. Oče in bratje niso o nas vedeli ničesar, niti tega, ali smo v redu," nam je pojasnil Faki in dodal, da so morali v letih, ko so njihovo hišo obletavale granate in strelni metki, velikokrat stisniti zobe.

"Ko je vojna, ni elektrike, ni vode ... bilo je težko, najtežje pa kakšna dva meseca, ko smo bili čisto brez hrane. Živeli smo od dveh krav, ki smo ju imeli v hlevu, in krompirja. Po vodo smo hodili v izvir kakšnih 300 metrov stran od hiše ..." je težko situacijo opisal Faki in dodal, da niti za en dan niso zapustili kmetije.

"Eni so takrat bežali iz hiš, mi pa ne. Mamica je rekla, da če bo umrla, bo umrla doma. Tam, kjer smo bili mi, so šli vsi vojaki mimo. Srbi, Hrvati in Bosanci, dve leti je bila hiša celo med vojnama in granate so padale le nekaj metrov stran od hiše. Vsa okna so bila razbita zaradi eksplozij, hiša je bila okrušena od pokov, ampak pomembno je, da smo zdaj vsi v redu. Ena sestra je bila sicer v vojni poškodovana, saj je krogla iz puške priletela v hišo in sestro ranila v trebuh," opisuje in dodaja, da so se po pomoč zatekli k vojakom.

"Težko je zdaj opisati, kako je to bilo. Kot v kakšni računalniški igrici, ker smo z okna gledali, kako se vojaki streljajo in padajo. Zaradi vsega, kar sem videl in doživel, me zdaj boli vse to, kar se dogaja po svetu. Kdor ni bil v vojni, ne ve, kaj to pomeni, da so ljudje res lačni."

Skromni priboljški

Kot otroci si zaradi težkih razmer in vojne situacije v državi niso mogli privoščiti priboljškov, brez katerih si današnji otroci verjetno težko predstavljajo dan. Kot nam je povedal Faki, so se z brati in sestrami zelo razveselili že kocke sladkorja ali banane.

"Mislim, da si lahko predstavljate, kako srečen si, ko po štirih mesecih dobiš banano. Mi takrat nismo imeli nobenih igrač, oblačila smo si izmenjevali, ampak poglejte nas zdaj. Mislim, da smo se vsi znašli. Zdaj sem najbolj vesel zato, da ima mamica vse, kar potrebuje," je zaključil Faki, ki se je v Slovenijo preselil, ko mu je bilo 17 let.

"Ko sem prišel v Slovenijo, sem se pridružil bratom pri delu in na začetku živel z njimi, potem pa sem si hitro našel svoje stanovanje," pojasnjuje zmagovalec druge sezone priljubljene oddaje in dodaja, da si je v Sloveniji našel tudi ljubezen in se pri 21 poročil.

"Z nekdanjo ženo sva se odlično razumela, vendar sva se potem po petih letih razšla," je še pojasnil, kaj več pa o njej ni želel razglabljati, saj se ona ne želi javno izpostavljati.

ZADNJA NOVICA!

  • Faki je pretekli teden na družabnem omrežju prvič po razhodu objavil skupno fotografijo z Marušo, zraven pa pripisal, da uživa v dobri družbi. Kot smo utegnili izvedeti, sta Faki in Maruša v dobrih odnosih, redno se tudi slišita, kolikor nam je znano, pa kljub razhodu nista obupala nad skupnimi počitnicami v Bosni, kjer bi obiskala Fakijevo mamo. Maruša nam je namreč že večkrat povedala, da v Veliki Kladuši izredno uživa zaradi miru, ki ji je tam namenjen, prav to pa odlično sovpade tudi z njenim namenom, da bi se umaknila iz medijskega prostora. Morda pa bo parček spet našel skupno besedo in nadaljeval sicer burno razmerje.

O nesreči in Fakijevi brazgotini

Ker je Fakijeva brazgotina na glavi vzbudila ničkoliko ugibanj, kaj se je zmagovalcu šova resnično pripetilo, je Nova končno izvedela zgodbo.

  • Kot pravi Faki, je na poti na boksarski trening kot otrok padel s kolesom, zaradi poškodbe pa je sedem dni preživel v komi. Pravi, da je posledice padca čutil še zelo dolgo, saj so ga nanj spominjali redni glavoboli, pred sedmimi leti pa je moral zaradi težav ponovno leči na operacijsko mizo. Imel je namreč meningitis, po zadnji operaciji pa pravi, da se je znebil vseh težav. "Ljudje me včasih vprašajo, ali se tako strižem, ker imam brazgotino po lasišču," nam je še pojasnil v smehu.

KAJA MILANIČ