Fantje iz skupine Joker Out mirno priznali, kdo zaradi njih ponoči bedi

Fantje iz skupine Joker Out mirno priznali, kdo zaradi njih ponoči bedi (foto: Foto: Aleksandra Saša Prelesnik) Foto: Aleksandra Saša Prelesnik
Vir: Story
2. 4. 2023

Razkrili so nam, zakaj je bilo snemanje videospota za Carpe Diem boleča izkušnja, kakšen nasvet jim je dala Miša Molk in kako so njihove boljše polovice sprejele novico, da gredo v tujino.

Bojan Cvjetićanin (vokal in večinski avtor besedil), Jure Maček (bobni), Kris Guštin (kitara), Jan Peteh (kitara) in Nace Jordan (bas) so v oddaji Misija Liverpool predstavili pesem Carpe Diem, s katero nas bodo zastopali na Pesmi Evrovizije v drugem polfinalnem večeru, to je 11. maja v Liverpoolu.

Vedno se bodo našli tisti, ki jim naša evrovizijska pesem ne bo pogodu. A dejstvo je, da so letos ustvarili pesem z nalezljivo melodijo in besedilom, ki gre zelo hitro v uho. Družbena omrežja so polna različnih komentarjev, na YouTubu pa lahko zasledimo že prve odzive evrovizijskih navdušencev. Nekateri nam že pripisujejo finale.

Pri njih mi je všeč, da se dobro zavedajo priložnosti, ki so jo dobili oz. so zanjo garali. To dokazujejo dosežki in lovorike v sedemletni karieri: tri zlate piščali, v preteklem letu so bili izvajalci z največ prodanimi koncertnimi vstopnicami, prejeli so nagrado Elle Style Awards, dvakrat razprodali Cvetličarno in Križanke, letos padejo še Stožice ... Vidi in čuti se, da to, kar delajo, delajo s strastjo in pri tem še neizmerno uživajo. Ali bomo z njimi prepevali v finalu, ne ve nihče, bomo pa zagotovo zanje stiskali pesti za najboljšo končno uvrstitev. Ker so fantje mladi, jaz pa sem mlada po duši, smo se dogovorili, da se med sproščenim intervjujem tikamo.

Kakšni so bili prvi komentarji na pesem Carpe Diem, ki ste jih slišali?

Kris: Do nas so prišli samo lepi, pozitivni komentarji, predvsem od prijateljev. (nasmeh)

Bojan: Starši so mi rekli, da je pesem top, in mi povedali za nekaj komentarjev, ki so jih prebrali.

Kaj je najbolj izstopalo?

Bojan: Moram priznati, da so se me najbolj dotaknili res lepi odzivi iz tujine. Pri nas v Sloveniji sem ujel večinoma lepe komentarje, med njimi pa je bilo tudi nekaj precej bizarnih.

Jan: Mene je najbolj razveselil SMS od učitelja za kitaro, Mateja Mršnika, ki je rekel, da vso noč ni mogel spati, ker si je pel pesem, in da je zelo ponosen na nas ter da si res zaslužimo to, kar se dogaja. On je namreč tudi eden od razlogov, zakaj ta band obstaja, saj naju je s Krisom povezal in naučil igrati kitaro. Ostajamo povezani in v lepih odnosih.

Naslov vaše pesmi se v slovenščini glasi Užij dan. Kakšen je za vas zares dobro izkoriščen dan?

Jure: Veliko dobre volje. Da smo skupaj, tukaj na 'placu' (prostor za vaje, op. a.) in da se imamo fajn.

Kris: Dan ne sme imeti budilke. (smeh) Biti mora prisotna glasba, ali jo poslušam ali igram. Čeprav jo raje igram.

Jan: Potrebe današnjega dneva so odvisne od tega, kako je prejšnji dan potekal. Večino prejšnjega dneva sem prespal in je bil to zame popoln dan.

Kaj je glavno sporočilo pesmi, ki ga želite prenesti Evropi?

Bojan: Sporočilo je pravzaprav zelo preprosto, in to ni tisti klišejski: “Življenje je lepo in lalala”, ampak to, da imaš v vsaki situaciji dve možnosti: nanju gledaš negativno ali pa pozitivno. In edino sporočilo, ki jo ima ta komad, je, da se vsak posameznik poskuša orientirati na to, da je tista svetlejša plat v vsaki situaciji malo prevladujoča.

Bojan, od kod navdih za besedilo evrovizijske pesmi?

Besedilo je bilo pravzaprav narejeno v Hamburgu in je izključno posledica tega, kar smo počeli. Dvanajst dni smo bili v studiu, res je bilo lepo, ljubeče vzdušje, nabito s kreativo ... Ogromno enega plesa je bilo, predvsem bizarno smešnega, se mi zdi. Preigrali smo tudi ure in ure fliperja (smeh) ... in se imeli radi.

Bojan, kako si se lotil pisanja pesmi? Si zapisuješ po delčkih ali se usedeš in napišeš, ko pride navdih, potem pa samo še piliš pesem?

Vsakodnevno si zapisujem neke stavke, ideje, trenutke, ki mi pač padejo na pamet in jih lahko pozneje tako ali drugače apliciram v besedilih. Zdi se mi, da mora besedilo vedno odražati dejansko stanje vsakdana. Nikoli ni kar nekaj izmišljeno samo zaradi tega, da bi bilo v pesmi. V nekem trenutku življenja sem spontano pomislil na to. Tako da se potem zaradi tega sestavljanka veliko lažje sestavi.

Videospot za pesem ste snemali v hotelu. Od kod ideja?

Jure: Vse skupaj se je začelo na tem belem kavču. Tako kot pesem se je tudi videospot začel snovati tukaj. Jaz, Bojan (Cvjetićanin) in Mark (Pirc) smo sedeli tukaj zgoraj in imeli neke 'mood boarde' od drugih režiserjev. Potem smo dobili idejo hotela, receptorja, žurke ... Ker nam je bilo všeč, smo to zgodbo razvili v scenarij.

Bojan: In potem sta producent Mark Pirc in režiser Bonino Englaro spletla do konca.

V videospotu se veliko dogaja tudi v dvigalu. Imate kakšno zanimivo izkušnjo z dvigali, ste mogoče kdaj obtičali v njem?

Vsi: Ne. (smeh)

Kris: Imamo pa s snemanja zanimivo anekdoto. V enem trenutku nas je bilo v dvigalu 14 in še snemalec. Prva ideja je bila: “Dajte malo skakati.” Tako se je dvigalo posedlo. In potem smo raje rekli samo roke gor (smeh).

Jure: Prvi prizor, ki smo ga snemali za videospot, je bil padec iz dvigala. Kar boleča izkušnja v bistvu.

Kris: Vsaj ene desetkrat smo se morali vreči ob steno (nasmeh).

Imate kaj modric?

Jure: Jaz imam še zdaj odrgnine na boku.

Nekdo je na spletu komentiral, da ga vaša oblačila, ki ste jih nosili med nastopom v oddaji Misija Liverpool, spominjajo na pižamo. Kaj pravite na to in kdo vas bo oblekel za majski nastop?

Kris: Vemo, kdo najraje spi. (smeh)

Bojan: Za majski nastop nas bo oblekel Damir Raković Ponorelii, tako kot nas je oblekel že za TV-nastop. Pravzaprav ne vem za te 'pižame', ali so nekako podzavestno prišle iz tega, da 'shagadelic' rokenrol tudi izhaja iz postelje ...

Kaj je vaše glavno vodilo pri oblačenju?

Vsi: Da se dobro počutimo.

Kris: Zaupati moramo Ponoreliiju.

Bojan: Imeli smo veliko nekih kombinacij, na koncu pa smo šli na oder v tistih, v katerih smo na kameri videli, da najboljše nastopamo v njih. Zelo je pomembna povezava med oblačilom in nastopom.

Jure: Če nam neka stvar ne bi bila všeč, je ne bi oblekli. Mislim, da nas Ponorelii in preostali člani naše ekipe že tako dobro poznajo, da je težko skreniti s poti.

Imate velike ambicije, ki jih ne skrivate. Odpravljate se v Španijo, Varšavo, Amsterdam, poleti na Balkan ... Kako so vaše boljše polovice sprejele novico, da nameravate preživeti toliko časa v tujini?

Jan: Moj maček je kar jokal. (smeh,) Zadnje čase se kar stiskava, mora še sprejeti to dejstvo.

Bojan: Moja navidezno boljša polovica se je odzvala kar negativno, glede na to, da je ne morem vzeti s sabo, ampak sem jo hotel prepričati s tem, da tako ali tako ne potrebuje niti vozovnice za letalo, niti dodatne postelje, niti ničesar, ampak se kar nekako ne vda in greva z mojo navidezno partnerico zdaj narazen.

Kris: Moja boljša polovica zelo rada potuje, tako da mi privošči oziroma zelo rada potujeva skupaj. Mislim, da bo prišla gledat vsaj generalko, če ne drugega. Vprašanje, ali bomo sploh dobili vstopnice.

Jure: Moja boljša polovica so fantje tukaj, tako da bodo vedno z mano. (nasmeh)

Nace: Moja boljša polovica bo skoraj zagotovo v Liverpoolu, tako da se veselim, da bova skupaj tam.

Ali imate omejeno, koliko prtljage lahko vzamete s seboj? In kdo bo imel pri tem največ težav?

Bojan: Očitno ti, ki bodo s sabo vzeli punce. Ne reče se kar tako, da si prišel s prtljago. (smeh) Midva z Nacetom imava vedno kovček napolnjen do vrha.

Jure: Mislim, da ne bomo imeli veliko težav s tem. Ne glede na to, ali grem za en dan ali več dni, vedno vzamem isti nahrbtnik ali kovček. Nimam težav s prtljago.

Nace: Jaz imam že za dvodnevni izlet kovček. (nasmeh)

Kris: Jaz imam vedno isto potovalko.

Jan: Mislim, da bo teža kovčka precej odvisna, kako pomanjkljivo nas bo Ponorelii oblekel. (nasmešek)

Posneli ste tudi angleški album. Kdaj lahko pričakujemo prvi singel?

Bojan: Singel lahko pričakujete konec marca oziroma na začetku aprila. Gre za pesem z drugega albuma Novi val, ki smo jo posneli v sodelovanju z zelo zelo priznanim angleškim glasbenikom.

Kako je prišlo do sodelovanja?

Bojan: Prek skupnega prijatelja iz Liverpoola nam je uspelo stopiti v stik s tem človekom, in ob ideji, da bi napisal angleško verzijo besedila, je tej ideji rekel 'da' in si izbral pesem Novi val. Čez nekaj dni je dejansko poklical in rekel, da mu je pesem zelo všeč in da bi z veseljem bil del tega projekta, tako da bomo to skladbo izdali kot duet.

V enem od intervjujev ste omenili, da boste šli po koncertu v Stožicah v tople kraje. Kam pa jo boste mahnili po Evroviziji?

Jure: Ko pridemo nazaj, načrtujemo mini turnejo po Sloveniji in tujini. Zadnji mesec pred Stožicami se bomo pripravljali na koncert, potem pa sledi dopust.

Kris: Tudi v malo bolj tople kraje, v širšo balkansko regijo. Počitek bo po Stožicah.

Glede na to, da letos ni bilo klasičnega izbora Ema, je breme, da dosežete takšen uspeh, kot ste si ga zadali, večje? Občutite pritiske?

Jure: Pritisk je po mojem mnenju večji. Če ne drugega, bi se na Emi z glasovi, ki bi nam jih občinstvo lahko dalo, dokazali.

Kris: Seveda obstaja razlog, zakaj so poslali nas, ampak Ema bi bila veliko bolj direkten, otipljiv dokaz za Evrovizijo, ampak se vsaj meni zdi, da je večino bremena odpadla zdaj, ko je izšel komad. Zdaj je, kar je, in to, kar je, je bolj kot ne pozitivno.

Bojan: Tudi z Emo bi 'haterji' našli tiste črke, ki se jim reče k-u-h-n-a, in bi jih z velikimi črkami pisali v komentarje. (nasmeh)

Kris: Mami mi je dala zanimiv komentar na oddajo, in sicer, da je Miša Molk tako odvodila, da to, kar je rekla, si ji verjel: “Navijamo za Jokerje na Evroviziji.” In to si (kot gledalec) sprejel. (nasmeh)

Koliko vam je pomenilo, da je po 15 letih oddajo vodila legendarna Miša Molk?

Bojan: Miša je bila najvišja raven profesionalizma. Prvič smo jo vsi videli delati v studiu in smo bili vsi mi, celotna ekipa in snemalci, navdušeni nad njenim delom. To je bilo magično.

Vam je dala kakšen dober nasvet?

Kris: Ja, da naj bomo čim bolj barviti.

Bojan: Rekla je, fantje, od vseh tukaj najbolj veste, zakaj greste, kako greste in kaj boste tam naredili, in točno to tudi naredite, vse drugo pa 'cum grano salis' (jemljite z rezervo, op. a.).

Ali je prišel trenutek, da bi začutili, da vas glasba že preveč utesnjuje? Da je preveč obveznosti?

Jure: Toliko uživamo v glasbi, da nam še ni težko.

Bojan: Jan je malo prej lepo povedal, da smo letos ugotovili, da so vse druge stvari ob glasbi v nekem trenutku lahko utesnjujoče.

Jan: Glasba ni neki stranski projekt, ki bi zastiral naše cilje. Glasba je naš glavni cilj - ustvarjati, koncertirati in se predstavljati.

Napisala: Alma Rahne // Metropolitan.Si, Fotografije: Aleksandra Saša Prelesnik

Nova Story že v prodaji

Story