Filip Flisar: “Elektroinštalacijo lahko potegnem zdaj takoj”

4. 7. 2015

Čeprav bi si marsikdo mislil, da je poletje čas, ko si Filip Flisar gladko privošči dolge dopuste v družbi svojega dekleta, nam je pretekli teden na druženju pojasnil prav nasprotno.

Kot pravi, se v poletnih mesecih rad odpravi na treninge BMX, poleg tega pa je njegova osrednja okupacija v teh mesecih tudi dokončanje stanovanja, ki ga je lani kupil s svojo drago. O tem, kdaj bo v njem tudi zares zaživel in koliko dela je sam vložil vanj, ga je vprašala tudi Nova, ko je poleg nesrečnih prigod med renoviranjem spregovoril tudi o svojem okusu za notranjo opremo.

Filip, svoje stanovanje ste si omislili pred kratkim, kajne?

Ja, lani. Zdaj se mi je res zdelo, da sem že toliko star, da je čas za ta osamosvojitveni korak.

Če se ne motim, ste ga popolnoma renovirali. Je zdaj že končano?

Ni še, ampak po tem, ko je šlo skoraj vse narobe, je še v redu. Od tega, da je ubogi keramičar padel z lestve ... zdaj se samo še estrih suši. Čez kakšen mesec dni bi moralo biti vse končano.

Kdaj ste vi prvič zaživeli v svojem stanovanju? Pa tokrat ne govorimo o čisto svojem, ampak najemniškem?

Samo enkrat sem živel v najemniškem stanovanju, in sicer v Ljubljani, ko sem leto dni študiral tam. Ampak sem si izračunal, da bi bilo bolje, da bi si plačal hotel za tistih 10 dni, kar sem bil tukaj, kot da sem si stanovanje najel za vse leto.

Preselili ste se na svoje. Kako ste se odločili za ta korak? Kako pomembna je bila ta odločitev, da greste v tako veliko investicijo?

Mogoče si ljudje mislimo, da medijsko izpostavljeni ljudje lažje sežete v denarnico ...

Ja, sploh za nas smučarje to velja. (smeh) Ja, dolgo sem razmišljal. Potem pa sem čakal na pravo priložnost.

Koliko ogledov je za vami?

Ogledov ne toliko, sem pa prej naredil raziskavo. Ko sem se odločil, sem šel, vzel in mir. Ker bolj ko gledaš, slabše je. Ni bila težka odločitev, ker je sama po sebi umevna, ampak problem je pri tem, ko moraš plačati to stanovanje.

Kje pa je? V mestu ali je bolj na samem?

Je bolj v mestu, v Mariboru, v predelu Tabor, tako da je to že skoraj v 'getu'. Sreča je, da imam še rezervni dom, kjer sem zdaj, ki pa je bolj na obrobju Maribora, ob gozdu, z veliko teraso in žarom.

Česa pa vas je bilo najbolj strah ob nakupu?

Zdaj me skrbi, kako bo vse skupaj videti, ker sem vzel takšno stanovanje, da sva morala vse predelati in porušiti, tako da si lahko pričakoval, da gre pravzaprav vse narobe. Dokler ne 'odpreš' celotnega stanovanja, pa tako ali tako sploh ne veš, koliko bo kaj stalo. Potem sem si rekel, da me bo prenova stala toliko in toliko, sem to vsoto podvojil, da me ne bi kaj presenetilo. Zdaj pa se je ta dvojna vsota še podvojila, tako da bom počasi moral nehati s tem.

Ste se tudi sami lotili kakšne prenove? Zna tudi Filip Flisar kaj popraviti doma?

Elektroinštalacijo potegnem zdaj takoj, ni problema. Sam veliko delam. Jaz sem tako ali tako tehnični tip človeka, tudi doma sem stalno kaj delal in 'šraufal'. To ni bilo nič novega, večino stvari sem sam naredil.

Kaj pa notranja oprema? Boste sami izbrali?

Včasih imam pomanjkanje kreativnosti, ampak mislim, da mi gre. Zelo dobro je, da sem na smučanju videl veliko stvari, saj spim v različnih posteljah vsako leto in veliko stvari vidim v hotelih. Že pred nekaj leti sem bil dovolj pameten, da sem si začel beležiti, kaj mi je všeč in kaj bi rad imel. Tako da sem zdaj to izkoristil.

Kako pa bi ocenili svoj smisel za notranjo opremo?

Rad imam naravne materiale, rad imam les, kamen in steklo. Tega sem se tudi držal, nimam rad pretiranih barv, modernih zadev, kvadratnega in minimalističnega stila. Rad imam domače, prijetno stanovanje.

KAJA MILANIČ, foto: Goran Antley

Značke: Filip Flisar