Filip Flisar končuje zanimiv študij

Filip Flisar (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Lea
10. 8. 2013

Smučarski krosist Filip Flisar je ob svojih športnih uspehih delaven tudi na fakulteti. Po končani srednji šoli se je odločil za študij biosistemskega inženirstva v Mariboru, ki ga počasi zaključuje.

''Iz srednje šole, obiskoval sem turistično šolo v Mariboru, sem se po premisleku preusmeril v biosistemski inženiring. Po svoje zanimivo in drugačno,'' začne Filip pripoved o dolgoletnem guljenju šolskih klopi.

''Leta na faksu so mi tekla skoraj tako hitro kot srednja šola. Bilo pa je veliko zanimivih dogodivščin. Spomnim se, kako nikoli nisem imel živcev za švinglanje in iz tega se še danes vsi moji prijatelji norčujejo. Bilo je v prvem letniku in med testi sem vedno zelo nervozen. Sploh ne morem švinglati, saj bi profesorji takoj opazili mojo nervozo. V bistvu nimam osnovnih pogojev za takšne podvige,'' prizna Filip.

''No, če se vrnem v preteklost. Bil je prvi letnik faksa in pisali smo računski del kemije. Kemija mi nikoli ni povzročala težav in poleg računanja ter matematike je bila moj najljubši predmet. Daleč od tega, da bi pri teh potreboval švinglce. Pred mano je sedel sošolec, ki je iz lepega miru potegnil iz žepa lističe. Ko je prepisal, se je naenkrat obrnil in mi jih počil na mizo. Mene je pograbila panika. Zgrabil sem jih v roko in jih ves čas testa tako držal, da so se od vročine in mojega potu popolnoma razkrojili. Poleg tega pa sem komaj pisal test, ker sem bil zaradi tega pod stresom. Takrat sem prišel do zaključka, da res nimam osnovne predispozicije niti za najmanjšo goljufijo.''

Ekspert pri opazovanju

Seveda Filip ne počne prepovedanih stvari, vsaj kar se študija tiče. Zato pa toliko raje opazuje, kaj se okoli njega dogaja. ''Ne morem verjeti, kako nekateri suvereno prepišejo vso snov na izpitih. Včasih so bile metode veliko bolj preproste. Ali so plonkali s telefoni, mikrofončki v ušesih, ki so bili skriti pod dolgimi lasmi ... Ampak zdaj ima že veliko predavalnic vgrajene motilce signala, saj se je tovrstno švinglanje precej razpaslo.

Poznam primere, ko so prijatelji poslali SMS s slikico naloge in čakali, da so dobili povratno rešitev v sporočilcu. Seveda so študentje to izkoriščali na polno. Ampak s tem si samo škoduješ. Poznam tudi primere na fakultetah, kjer študira večje število študentov in kjer so med testi imeli na mizah telefone, in to ni bil noben problem. Profesorji niso reagirali,'' še pove Filip.

Zamudil

Filipova slaba lastnost pa je, da redno zamuja. In tako se mu je že zgodilo, da je zamudil na izpit. ''Res vedno zamujam, kar ni moja najboljša lastnost, in to se mi je zgodilo na izpitu. Ker sem bil prepozen, mi je ostalo na voljo samo mesto, ki mi ga je odstopil profesor. Tako sem pisal za njegovo mizo s pogledom na celotno predavalnico. Ko sem med pisanjem dvignil pogled na vse študente, sem si mislil:

'Pa kaj si ti ja nor, tukaj vsi prepisujejo.' Ampak če mene vprašate, tudi profesorji to vidijo. Saj niso neumni. Vprašanje je samo, koliko potem dvignejo kriterije. Ne rečem, da imaš za pomoč neke informacije, ki ti pomagajo. Kljub vsemu, če se ne učiš, niti ne veš, kaj iščeš in kaj moraš prepisati,'' še doda Filip.

Biosistemski inženir

Temeljni cilj študijskega programa je usposobiti strokovnjake, ki bodo imeli strokovno znanje za reševanje inženirskih problemov, ki so povezani z okoljem in naravnimi viri ter proizvodnjo, predelavo, skladiščenjem, uporabo in recikliranjem bioloških pridelkov. Diplomanti bodo obvladali temeljna inženirska in biološka znanja ter bili sposobni reševati probleme s kombiniranjem znanj obeh področij.

Sposobni bodo kritično analizirati in voditi znanstvene poskuse in inženirske analize, ki prispevajo k razvoju ekonomično možnih in za okolje sprejemljivih rešitev, ki so praktično izvedljive. Nadalje bodo diplomanti imeli sposobnost, da bodo razumeli in širili pojem inženirstva v družbi, znali bodo komunicirati, delati in organizirati vodenje v multidisciplinarnih okoljih ter kontinuirano razvijati profesionalnost in etičnost v svojem življenju. Diplomant tako koncipiranega študijskega programa bo strokovnjak s poudarjenim interdisciplinarnim znanjem, ki ga bo lahko implementiral na različnih področjih.

Priporočamo