Filip Flisar: Na Kubi pristal v bolnišnici

Filip Flisar: Na Kubi pristal v bolnišnici (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Nova
31. 7. 2017

Medtem ko se je velik del Evrope namenil letošnje počitnice uživati v Sredozemlju, pa je naš odlični smučar prostega sloga poletel na drugo stran Atlantika, v zavetje karibskega morja, kjer je obiskal dandanes priljubljeno turistično destinacijo Kubo.

Kljub temu si brkati športnik teh počitnic ne bo zapomnil po odličnih mojitih ali dišečih cigarah, saj je zaradi okužbe z bakterijo nekaj dni preživel v bolnišnici.

Mične Kubanke, miganje z boki na havanskih ulicah in stari kadilaki živih barv. V slednjih se je pustil zapeljati tudi Filip, ki je s svojo boljšo polovico Moniko Vuk v začetku julija odpotoval na Kubo. Po nekaj dneh uživanja na plažah, spoznavanja morskih prebivalcev – Filip se je družil tudi z delfini, eden izmed njih mu je namenil celo poljubček – pa je naš zimski junak pristal v bolnišnici, opremljen z infuzijo.

Kot nam je zaupal, gre za okužbo z neke vrste bakterijo, zato le upamo, da se čim prej njegovo stanje spet stabilizira, da bo lahko v polnosti izkusil kubansko dogodivščino. Kuba je za zahodne turiste še vedno povsem drugačen svet. Tako je tudi v zdravstvenih ustanovah, kjer pacienti na pregled v nekaterih mestih čakajo kar na ulici, medtem ko v medicinskih sobah tudi mrgoli mrčesa. Domačini niso deležni zdravstvene oskrbe v vsem blišču, medtem ko je za tujce precej bolje poskrbljeno. Čeprav razmere v kubanskih bolnišnicah niso idealne, pa kubanski strokovnjaki dobivajo številne pohvale po vsem svetu, po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije pa naj bi bil kubanski zdravstveni sistem celo eden bolj učinkovitih na svetu. Filip je torej v dobrih rokah!

Nika Arsovski