Filip Flisar: “Sem rojen gozdni človek”

Filip Flisar: “Sem rojen gozdni človek” (foto: Brane T. Červek) Brane T. Červek
Vir: Lady
5. 7. 2017

Da se slovenski zimski športniki odlično znajdejo tudi v divjini, je dokazal smučar prostega sloga Filip Flisar, ki se je skupaj s certificiranim inštruktorjem preživetja v naravi Branetom Červekom za dva dneva podal globoko v gozd. Fanta sta se v tem času odlično ujela, s svojim dejanjem pa sta poskušala opozoriti na bistvo človeka, ki izhaja iz narave, na kar ljudje dandanes vse prevečkrat pozabljamo.

"Zaradi Flipove poškodbe sva sestavila poseben načrt in pravo preizkušnjo nekoliko omilila. Spoznal je osnovne elemente preživetja, ki se začne z ognjem. Morala sva zanetiti ogenj s primitivnimi sredstvi iz narave," nam je pojasnil Brane Červek, ki je v 'divjino' popeljal že številne znane Slovence.

Veliko časa sta tako s Filipom namenila spoznavanju rastlin in orodij ter orožij, ki jih je mogoče izdelati iz naravnih sredstev. "Filip je nenehno lačen, saj je še mlad dečko, zato potrebuje hrano. Je velik gurman, tako da sva morala kar pogosto iskati hrano. Zato sem mu pripravil divji kulinarični preizkus, saj je lahko spoznal različne tehnike priprave hrane," je v smehu še priznal inštruktor preživetja v naravi, ki je bil sicer nad svojim tokratnim 'partnerjem' navdušen.

Filip Flisar

Po njegovem mnenju je namreč Filip kot naročen za življenje v naravi, saj v sebi nosi spokojen mir. "Je človek narave, ob tem pa zelo prilagodljiv. V njem sem lahko videl tudi sebe v mlajših letih," pojasni Červek, ki je v skupni dogodivščini nadvse užival, saj sta fanta našla številne skupne točke in tematike, pa ne le to, na sled sta prišla tudi medvedu. "Ponoči sva smrčala kot dva medveda. Dolgo časa sva ga iskala, saj sva našla sledi, potem pa sem zraven sebe imel enega," smeje doda inštruktor z več kot 25-letnimi izkušnjami. Nad medvedjimi stopinjami je bil navdušen tudi Filip, zato je bilo razočaranje ob spoznanju, da se mu je medved spet izmuznil, kar veliko.

"Nisva srečala medveda, sam sem že večkrat imel priložnost, a se mi je vsakič izmuznil. Morda se me malo bojijo, ne vem točno, zakaj se me tako izogibajo. Kadarkoli obiščem prijatelje v Kaliforniji, kjer je medvedov resnično veliko, mi jih nekako uspe zgrešiti. Vedno sem za nekaj minut prepozen, kadar pridem, pobegnejo. Sicer pa upam, da ob dejanskem srečanju z medvedom ne bom vsega tega nadoknadil," nam je zaupal Filip, ki že od malih nog rad lomasti po hosti.

Ker je že v otroštvu veliko časa preživel v gozdu, v vojski pa je izkusil tudi umetnost preživetja v naravi, je dobro vedel, kaj ga čaka. Kljub temu verjame, da je dodatno znanje vedno dobrodošlo. "Kar se tiče divjine in preživetja, verjamem, da nikoli ne veš vsega, zato mi je Branetova pomoč prišla zelo prav," pojasni smučarski krosist, ki se je ob tem priložnosti veliko naučil o rastlinah v naravi: "Brane je imel tisoč nadomestkov za krompir, kar me je spravilo v smeh. Zdaj vem, kako pripraviti krompir iz tisoč različnih rastlin."

Pogrešal je prho

Odkrito je povedal, da sta se z inštruktorjem odlično ujela, saj sta na isti valovni dolžini. Veliko sta se zato pogovarjala in si izmenjevala izkušnje. Prav zato Filip ni pogrešal prav ničesar, čeprav po kratkem premisleku prizna, da bi mu prav prišlo kakšno prhanje.

"Navadno se prham tudi trikrat na dan, zato sem potreboval nekaj časa, da sem se privadil. Tuš bi mi prišel prav, pa tudi brez njega je šlo. V naravi se hitro navadiš na vse možne stvari, potrebuješ pa nekaj časa," je bil iskren Štajerec, ki mu je bilo sicer kar nekoliko žal, da zaradi poškodbe izkušnje narave ni mogel bolj intenzivno izkoristiti.

Filip Flisar

"Če bi bil pripravljen, bi ubrala bolj divjo varianto, tako pa sva bila bolj na 'izi'. Kar malo mi je žal, ni pa rečeno, da ne bova ponovila," ostaja optimističen Filip, ki verjame, da bi prav vsak moral občasno preizkusiti kaj takšnega. Ko postanemo odvisni od narave in zgolj samega sebe, začnemo drugače gledati na stvari: "Začnemo bolj ceniti malico, ki se znajde na naših krožnikih, pa tudi hrano v veleblagovnicah, ki nam je povsem samoumevna. Fino je tudi, ker si spočiješ možgane in se vrneš k svojim koreninam. Živimo v hektičnem svetu, v katerem hitro pozabimo na primarne potrebe."

Nika Arsovski