Filip Flisar: Z mamo sem doživel veliko dogodovščin

Jelka Flisar (levo) ter Filipovo dekle Indira. (foto: Goran Antley, Mediaspeed) Goran Antley, Mediaspeed
14. 2. 2015

Poleg srčne izbranke ob Filipu Flisarju vsa ta leta stoji ob strani tudi njegova mama Jelka.

Prav z njo je Filip v smučarski karieri doživel največ dogodivščin.

"Ni skrivnost, da vedno zamujam, in moja mama je tega že vajena. Enkrat pa se nama je zgodilo, da sva prišla celo prehitro. Nisem imel izpita za avto in tako me je na treninge vedno vozila mama. Vozila pa me je tudi na Gorenjsko, saj smo tam imeli vedno odhode z reprezentanco. Zaradi tega me je morala dostaviti na odcepu za Kranj - zahod. In tradicionalno sva vedno zamujala že zaradi poti do tja, ki je precej obremenjena.

Skratka, midva se odpraviva na pot, in ko prideva tja, ni bilo nikjer nikogar. Seveda sva spet zamujala pol ure, zato sem rekel, da so me imeli dovolj in so odšli brez mene. Poskusil sem in poklical trenerja in ga vprašal, kaj zdaj in ali so slučajno že odšli. On me vpraša: 'Kje pa si?' Jaz mu odvrnem, da sem na križišču, ko me spet vpraša, kam sem namenjen. Nato ugotoviva, da sem prišel dan prehitro. Ni nama preostalo drugega, kot da sva se obrnila in odšla nazaj na Štajersko. Naslednji dan pa spet na pot proti Kranju. Ja, moja mama je bila vajena takšnih in drugačnih prigod," nam je zaupal Filip.

Njegova mama Jelka si bo zdaj nekoliko oddahnila, saj se je Filip na zadnji tekmi zelo izkazal. To pa še ni vse. Končno bo malo manj v skrbeh, saj se bo s srčno izbranko Indiro preselil pod skupno streho. Mladi par si je našel stanovanje v Mariboru in tako se bodo končale še dodatne poti, saj Filip ne bo več toliko na cesti, kot je bil.

"Letošnja sezona je bila za Filipa kot vse prejšnje. Na Smučarski zvezi so mu povedali, da do septembra zanj ne bo sredstev, s katerimi bi si lahko financiral treninge in vse drugo. Ampak to ni bilo nič novega. Ni obupal, zato smo rekli, da gremo naprej. Povezal se je z Red Bullom in s Čehom Tomašem Krausom ter Švicarko Fanny Smith. Vsi trije so skupaj trenirali z njenim trenerjem in rezultati so tukaj," je povedala njegova mama.

"No, SZ Slovenije je nato pred dvema mesecema le sklenila neki dogovor s Filipom, da mu bodo pokrili del stroškov, ki so mu nastali in ki jih je že sam pokril. Tako je nekaj malega že dobil, ampak vse drugo bo še trajalo. Res je, da se mora v takšnih trenutkih sam oskrbeti. in to je najtežje. Poleg vsega pa se ne moreš 14 dni pred tekmo pogovarjati o teh stvareh. To je najtežje in najbolj stresno. Športniki bi se morali osredotočiti na uspehe, ne pa na to, kako se bodo sploh lahko finančno pokrili, da bodo lahko trenirali. To je žalostno.

Ampak tako ni bilo samo v krosu, tako je bilo tudi pri skakalcih. Vse to poteka zelo počasi in tudi oni do druge tekme sploh niso vedeli, ali bodo sploh šli ali ne. Bila je res vsesplošna zmeda, čeprav je bilo za njih morda še težje in bolj stresno kot za Filipa, ki je vso svojo smučarsko kariero vajen, da je na zadnjem mestu in sam."

Kljub vsemu pa Mariborčanu in njegovi družini nekako uspeva. "Gre, ne smem tarnati. En del mu oskrbim jaz, zdaj ima še krasnega serviserja in vsa pohvala ter zahvala Elanu. Za Filipa je to že ogromno, da mu ni treba skrbeti za smuči. In tako gre drugo z drugim. Jokati doma in čakati, da bo nekdo nekaj naredil, pač ne gre. Filip je takšen in gre naprej." Njegova mama Jelka si je zdaj po vsem tem že nekoliko oddahnila.

"Res je zdaj lažje. Najhuje je bilo, ko je bil v Švici na pripravah in treningih. Po desetih dnevih se je usedel v avto in se odpeljal proti domu. Sam je prevozil 800 kilometrov po vseh napornih izzivih, ki jih je tam imel. To so tiste scene, ko me je najbolj strah. Ni me strah tekem, strah me je, ko se v takšnih situacijah usede v avto in se pelje domov," prizna Jelka. "Zdaj ga seveda še čakajo druge tekme. Dva meseca bo imel kar pester urnik, saj so pred tem tekme odpadale druga za drugo. Ampak zato živi. To je tisti adrenalin, ki ga drži pokonci.

Bo pa zdaj lažje, saj ne bo več pritiska. Zdaj je dosegel rezultat in bo lažje tekmoval iz 'gušta'. Pritiskov več ni, saj je svoje že povedal. (smeh) Ampak to ne pomeni, da ne bo divji na tekmah, samo pritiskov ne bo. Trenirali bodo zagotovo tudi, dokler bo sneg, potem pa bo verjetno pobegnil v Ameriko tako kot lani. Tam si na prav poseben način polni energijo."