Film Prebujanja - univerzalna zgodba o treh parih

Film Prebujanja - univerzalna zgodba o treh parih (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Lady
3. 11. 2017

Celovečerna drama Prebujanja spremlja tri pare na pragu štiridesetih v njihovih spalnicah, kjer se prebujajo v krizo srednjih let. Igralska zasedba je zvezdniška. "Seveda, ta 'dobri' igralci so bili zasedeni, zato smo pa mi dobili priložnost," v svojem komičnem slogu odgovori Jurij Zrnec, ki ga prvič spoznamo v vlogi zagrenjenega cinika, in ne mojstra komičnih situacij, kot smo ga bili vajeni do zdaj.

Jurij Zrnec in Katarina Čas, Sebastian Cavazza in Saša Pavlin Stošić ter Primož Pirnat in Jana Zupančič so trije pari, ki jih spremljamo v težko pričakovanem slovenskem filmu Prebujanja. Zvezdniško zasedbo je zbral režiser Peter Bratuša, ki pa je povedal, da je že med pisanjem scenarija natančno vedel, kdo bo igral v filmu – vloge so bile napisane prav za te znane igralke in igralce. Scenarij je Peter Bratuša napisal skupaj s Špelo Levičnik Oblak, kar četrtina scenarija pa je bila napisana oz. dodana na vajah in med snemanjem, saj je bila igralcem dana možnost, da so lahko improvizirali in soustvarjali svoj lik.

Zapadli v krizo srednjih let

"Tudi v meni je nekaj Marcela"

Zgodba se vrti okoli treh parov in je pravzaprav univerzalna – prebujanja na pragu štiridesetih, v tako imenovano krizo srednjih let, prebujanja tako fizično kot mentalno. "Na idejo za ta film sem prišel nekega jutra, ko se mi ni ljubilo vstati. Pomislil sem, kaj če bi posnel film, ki bi se dogajal v spalnicah. In čeprav sem takrat že delal drug projekt, sem se lotil pisanja scenarija s Špelo Levičnik Oblak. Film, ki je bil prvotno mišljen kot kratki film, je na koncu postal celovečerni film," je povedal Peter Bratuša, za katerega je film Prebujanja prvi celovečerni film. Spremljamo uspešnega fotografa Marcela, ki ga igra Jurij Zrnec, ki ga sredi noči prebudi zvonjenje telefona žene Ule, ki jo odlično upodablja Katarina Čas, in Marcel tako izve, da bodo njene fotografije razstavljene na pomembni razstavi. Ker njega kot fotografa kritiki in novinarji trgajo na kosce, češ da je kot umetnik že izpet, ga razžira ljubosumje do žene. Prepiri med njim kažejo na disfunkcionalen odnos, ki se prek prepirov očitno končuje.

A vendar je razplet njune zgodbe tragičen. Jurij, ki smo ga na televizijskih zaslonih in filmskih platnih vajeni gledati v komičnih situacijah, je kot Marcel zajedljiv, ciničen in žaljiv, poleg tega rad popije kozarček preveč in kadi cigarete. "V vsakem je delček takšnega človeka," je povedal o svoji vlogi. "Kot igralec moraš imeti širok spekter likov, biti pa moraš tudi iskren do sebe in znati črpati iz sebe tudi te temnejše plati. Te so zagotovo v nas vseh, le če jih prepoznaš in jih spustiš z verige. Tudi v meni je nekaj Marcela, zato v tem znam uživati. Žal," je povedal Jurij. Katarina Čas, priljubljena igralka, ki se preizkuša tudi v tujini, je prvič zaigrala s prav tako priljubljenim Jurijem Zrnecem in kemija med njima je bila odlična. Enako lahko trdimo tudi za druga dva para igralcev. Sebastian Cavazza, ki igra ločenca Roberta, ki je zaradi seksi študentke Jane, ki jo je upodobila Saša Pavlin Stošić, zapustil ženo in dva otroka. Ko se Jana nenapovedano preseli k njemu, je medgeneracijska razlika očitna, Jana pa je mojstrica zapeljevanja in manipuliranja.

Zapadli v krizo srednjih let

Tretji par sta Primož Pirnat v vlogi Jonasa in Jana Zupančič v vlogi Karmen, ki se srečata po četrt stoletja in najstniška ljubezen spet zagori. Končata v hotelski sobi, kjer pride na dan vsa resnica o njunem odnosu, med solzami pa tudi odpuščanje. Zgodbo poveže pretresljiv dogodek, ki znova združi vse pare, ki so prijatelji še iz najstniških let.

Foto: Goran Antley, Mare Vaupotič / Zaklop