Frenk Nova in Kataya: Hvaležna, da sta se našla

Katayo bomo 
lahko slišali tudi 
v skupini Sopranos. (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Story
25. 2. 2016

Slovenska glasbena scena vedno ponuja nove možnosti za to, da se povežejo dobri izvajalci, in tudi tokrat sta se našla dva odlična glasova. Frenk Nova in Kataya sta združila moči, ki jih bosta predstavila v skupnih projektih. Čeprav smo ju že slišali v oddaji Znan obraz ima svoj glas, sta tokrat ubrala novo, svežo pot v duetu in skupini Sopranos, ki jo že nekaj let uspešno vodi Frenk.

Story: Slovenska glasbena scena ni pretirano velika in tako ali drugače se glasbeniki srečujete. Kako sta se vidva našla?

Frenk: Katayo sem spoznal kot Katjo, saj še ni imela umetniškega imena. Gre za klub Via Bona na Viču, v katerem sem nastopal kmalu po zaključku nastopanja s skupino Babilon. Tam se je predstavljalo še veliko slovenskih glasbenikov, iz njega pa je prišlo tudi veliko znanih pevk pop glasbe. Med njimi tudi Kataya. Z njo sem večkrat spregovoril nekaj besed, seveda o glasbi.

Kataya: Res je. Srečevala sva se v restavraciji, kjer sva oba redno nastopala oziroma jaz še vedno. Potem pa sva skupaj nastopila še v oddaji in ena stvar je vodila do druge. Glede na to, da je članica njegovega benda Sopranos noseča, se je zdela dobra ideja in primeren trenutek, da jo nadomeščam, medtem ko je ni, poleg tega pa sodelovanje podkrepiva s kakšnim skupnim projektom, katerega začetek je duet.

Story: Saj vem, da se poznata tudi iz televizijske oddaje Znan obraz ima svoj glas. (smeh) Bolj me je zanimalo, kako sta se našla pri tem novem skupnem projektu?

Kataya: Kot sem rekla, ena stvar je vodila do druge, in če je energija prava in ljudje zainteresirani, se zgodijo novi projekti.

Story: TV-šov vas je kot izvajalce še posebej zbližal, saj ste kar nekaj tednov preživeli skupaj. Frenk, kako ste vi spremljali Katayin razvoj skozi oddaje, in kako vi Frenka?

Frenk: Dejansko je bilo v to vloženega ogromno dela, vse se je dogajalo hitro. Tako da smo čas za spoznavanje imeli le med pavzami, kosili in na nekaterih skupnih druženjih in ob dolgih nedeljah, ko smo bili ves dan skupaj na televiziji. Kataya ima že veliko izkušenj tako na slovenski kot ameriški sceni, tako da sem slišal marsikaj novega o njenih izkušnjah. Predvsem pa me je tako kot vsi ostali navduševala z izvedbami in preobrazbami.

Kataya: Frenk je v prvi oddaji nastopil z imitacijo Joeja Cockerja, in kot sem mu povedala, sem ga med tem, ko sem čakala na nastop, gledala v tej vlogi in se tresla od strahu, saj je bil neverjetno dober. Takrat sem se zavedla, s kako talentiranimi ljudmi sem obkrožena, saj Frenka nisem poznala tako dobro. Ko so bili Babiloni popularni, sem jaz namreč poslušala Britney Spears. (smeh)

Story: Zdaj sta združila moči in pred vrati je promocija nove pesmi. Nam zaupata kaj o tem?

Frenk: Dueti so na glasbeni sceni vedno zanimivi, midva pa bova poskušala to zastaviti kot nekakšen projekt. To nama bo dalo malo več širine, tako glasbene kot tudi več možnosti za nastopanje v duetu za krajše in daljše programe. Ko nekoga poznaš osebno (in tudi z vokalne plati), ni težko pisati pesmi, saj se hitro ujameš, dopolnjuješ in narediš kvaliteten izdelek. Skladbo bova predstavila tako na radijskih postajah kot tudi na skupnih šovih po Sloveniji. Pa verjetno tudi na nastopih skupine Sopranos. Videospot bova posnela prek Katayine naveze, saj ima zelo odbito druščino, ki bo menda še mene presenetila.

Kataya: Komaj čakam na najino super pozitivno pomladno pesem, ki je samo začetek sodelovanja. Seveda se pripravlja tudi spot in še veliko zanimivih stvari, o katerih še ne moreva povedati česa več, saj se šele dogajajo. Gledali in poslušali naju boste ves čas, to je zagotovo. (smeh)

Story: Širite pa se tudi s skupino Sopranos. Kot že omenjeno, bo Kataya postala del skupine zdaj, ko je Alenka v veselem pričakovanju ...

Frenk: Kataya bo nekaj časa nadomeščala Alenko, dokler se ne vrne s porodniške. Tudi Iris se počasi vrača s porodniške in že nastopa na pomembnejših dogodkih. Tako da se na koncu vse poklopi in skupina živi naprej. Ker bova sodelovala v duetu, bo vse malo lažje, tako za nas kot za Katayo. Kar se tiče repertoarja, seveda.

Story: Kataya, tudi vi ste sodelovali s številnimi izvajalci. Kako bo tokrat, ko vas bo spremljala še skupina?

Kataya: Da, v desetih letih glasbenega ustvarjanja in nastopanja sem sodelovala že z veliko glasbeniki, skupinami, didžeji, v duetu, sama, nastopila na mnogo odrih. Torej to zame ni nekaj novega, vedno rada nastopim z bendom, to je največji užitek. Seveda pa še naprej nastopam tudi sama.

Story: Frenk je znan po tem, da ni strog šef. (smeh) Predvsem je zelo popustljiv, prijazen in smešen. Kataya, kako ga vi doživljate?

Kataya: Glede na mojo situacijo in položaj v skupini ter v najinem tandemu ter sodelovanju nanj ne gledam kot na šefa, ampak kot na glasbenega kolega, s katerim imam čast sodelovati in se od njega kaj naučiti. Hvaležna sem, da me je izbral za sodelovanje oziroma da imam to čudovito priložnost glasbenega sodelovanja.

Story: Pa ga boste lahko ubogali, glede na to, da ste tudi sami precej trden karakter?

Kataya: Kot sem že rekla, sem samostojna izvajalka in nihče ni moj šef. (smeh) Seveda se potrudim, da je moje delo narejeno po najboljših močeh ter z veliko zabave in smeha. Če se je treba naučiti kakšne 'komade', izboljšati repertoar, je to delo profesionalca, tako da nima zveze s kolegialnim odnosom ali položaji v skupini. Frenk je super in razumevajoč. Ko imaš opravka z več ljudmi hkrati, se moraš prilagoditi in upoštevati različne karakterje ter delati kompromise. Čudovito se razumemo.

Story: Nekako vas ženske vedno znajo 'obrniti', kljub vsemu pa ste vajeni že marsičesa. Slišala sem tudi to, da ste premalo odločni. Obstaja pri Frenku tudi bolj trdna, odločna plat?

Frenk: Ženske me znajo res obrniti po osebni plati, po profesionalni in delovni pa bolj težko. Čeprav mislim, da sem tudi po osebni plati že dozorel, kar pa verjetno ni dobro za kakšno resno zvezo. (smeh) Sam človek vedno lažje funkcionira, ko pa se odločiš imeti bend ali pa punco, metanje ob tla in tolčenje po mizi nimata smisla. Vse se da rešiti s pogovorom in prilagajanjem situaciji, predvsem pa s potrpežljivostjo.

Story: Glede na to, da imate v skupini Sopranos kar dve pevki, Alenko in Iris, verjetno ženskih problemov ni manjkalo. (smeh) Kako bo zdaj, ko bo zraven še Kataya?

Frenk: Da, pri ženskih problemih sem dober poslušalec. (smeh) No, v bendu gre predvsem za neskončno ljubezen do glasbe, večnega učenja in uživanja na odru. Vsi smo glasbeniki in ženske kolegice cenim še bolj kot moške in jih spoštujem, da znajo včasih klub družini in otrokom še vedno snemati in nastopati z istim žarom. Tako da bo Kataya še dodatno veselje.

Story: Kataya, glasba je pri vas seveda prioriteta. Kaj pa družinsko življenje? Kdaj pride to na vrsto?

Kataya: Ni res. Družina mi je vedno bila prioriteta. Ljubezen in družina. Strast do glasbe in to, da rada počnem različne stvari, pa nimata zveze z mojim ljubezenskim statusom. Za ustvarjanje družine pa je še vedno čas. Za vse v življenju pride pravi trenutek. Tudi to bo prišlo, ko bo.

Story: Frenk, vi ste že dedek. Ampak, bi si lahko predstavljali, da bi imeli še kakšnega otroka, če bi našli tisto pravo ljubezen?

Frenk: Vsekakor, zakaj pa ne. Sem še vedno vitalen in pred mano je še najmanj 25 let aktivnega dela. Glede ljubezni ne obupam nikoli, in to se sliši tudi v mojih pesmih. Je pa res, da se s tem ne obremenjujem preveč, trenutno uživam v svojem delu, delam v svojem podjetju E-kupon in se posvečam družini, ki sem jo prej velikokrat zapostavljal. Tudi zaradi žensk.

Story: Vam pomagamo najti kakšno simpatično dekle? No, dajva oglas! (smeh) Kakšna bi morala biti idealna ženska, ki bi omrežila Frenka?

Kataya: Frenk, dajmo, dajmo! (smeh)

Frenk: Skromen, simpatičen in vitalen moški srednjih let z zanimivim imenom išče enako, če ne še bolj zanimivo žensko. Sem glasbenik, pevec, avtor glasbe in producent. Po poklicu strojni tehnik in občasni gozdar, znam poprijeti za vsa hišna in gospodinjska dela, multipraktik z bogatimi življenjskimi izkušnjami. Pripravljen sem na resno zvezo vsak dan od 17. do 7. zjutraj. Ne zagotavljam skupnega druženja po trgovskih centrih in žurih čez vikende, ko delam za ekstra družinski proračun. Prosti vikendi bodo namenjeni predvsem počitku in muckanju brez televizije. Vse drugo po predhodnem ali sprotnem dogovoru.

Story: Če se vrnemo nazaj k vajinemu skupnemu projektu, kaj vaju čaka v teh prihajajočih tednih?

Kataya: Zelo se veselim prihajajočih tednov in mesecev. Polna sva zagona in veselja do ustvarjanja. Čakajo naju snemanje novih komadov, samostojni nastopi, nastopi kot duo FAK, nastopi s Sopranosi ter snemanje spotov itd. V glavnem, zelo bomo zaposleni!

Frenk: Posvetiti se morava tako snemanju kot tudi organizaciji in pripravi celotnega projekta. Gotovo je, da se bova veliko družila, posnela videospot in verjetno tudi že kaj nastopala. Dva uspešna nastopa sta že za nama in bova sproti še izpilila. Saj lahko pojeva karkoli in se hitro prilagajava različnim izzivom na različnih odrih.

Napisala MIMA
Fotografije Primož Predalič

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story08/2016

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 08/2016

Story 08/2016, od 18. 02. 2016