Gadi: Njihove pesmi prepevajo tudi otroci

20. 8. 2017 | Vir: Lady
Deli

Gadi so tista narodno-zabavna skupina, ki ji je uspelo za to zvrst glasbe navdušiti tudi mlade. David Novak, Anže Zavrl in Primož Ilovar sestavljajo prepoznaven trio v narodno-zabavni glasbi, in čeprav so zdaj že vsi postali očetje, še vedno nizajo uspešnice, ki si jih požvižgavajo mladi in starejši. In seveda tudi njihovi otroci.

"Drugačni smo zaradi spontanosti odločitev, idej in naše glasbe. Za nekoga je napaka, da ne igramo v okviru narodno-zabavnih ritmov, ker inštrumentalni sestav zagotovo spada v zvrst narodno-zabavne glasbe. Za nas pa je ponos vsak ton, melodija, besedilo, ki nastane kot plod naše glasbene domišljije," odgovori Anže, harmonikar in vokalist, na vprašanje, zaradi česa so drugačni od vseh, ki pojejo narodne viže.

Primož Ilovar, ki predstavlja vokal in igra bas kitaro, doda, da vlogo igrata tudi stil oblačenja in njihova avtorska glasba, ki naj bi imela poseben zven in ritem. "Mislim, da smo drugačni zaradi marsičesa – od stila oblačenja do načina izvajanja glasbe in seveda tudi naše avtorske glasbe, ki naj bi imela tudi neki poseben zven in ritem." "Mogoče zato, ker glasbo ustvarjamo brez omejitev, s svojimi idejami," pa misli glasbenih kolegov strne David, kitarist in vokalist.

Po nepisanem pravilu je narodno-zabavna glasba namenjena starejšim, pa tudi večina izvajalcev te glasbe je starejša od Gadov. Vendar Anže pojasni, da se je v zadnjih letih to pošteno spremenilo: "To nepisano pravilo se je že pred nekaj leti spremenilo. Veselice in koncerte obiskuje tudi mlajša publika, ki je v narodno-zabavni glasbi spoznala, da je ljudska glasba predvsem naša tradicija, hkrati pa na vsakem nastopu začutimo, da njim in nam daje posebno energijo, ki vzbudi evforijo na odru ter pod njim."

Primož je še posebej ponosen, ker njihove pesmi prepevajo tudi otroci: "Gadi delamo glasbo za mlade in stare, poleg tega pa se trudimo biti izvirni in originalni. Je pa res, da je na naših nastopih več mladine kot na nastopih večine drugih tipičnih narodno-zabavnih ansamblov. Na naše nastope pridejo otroci, ki imajo komaj nekaj let, pa že znajo naše pesmi na pamet." David pravi, da je na to ponosen. "Ko smo Gadi začeli s svojo glasbeno kariero, nismo niti slutili, da bo tako. Po nastopih sodeč, s svojo glasbo že leta privabljamo tako mlajšo kot starejšo generacijo poslušalcev."

Zdaj se pogovarjajo o otrocih

Simpatični fantje so se z leti ustalili, si našli žene in partnerice ter si ustvarili družine. Na vprašanje, kako je to spremenilo njihova glasbena življenja, se vsi nasmehnejo in povedo, da so največja sprememba teme, o katerih se Gadi pogovarjajo. Zdaj so na sporedu predvsem debate o njihovih malčkih, pa tudi prilaganja urnika vaj, če kdo ostane brez varstva za otroke.

"Res se je marsikaj spremenilo, a ko so vaje, so vaje. Res pa je, da jih moramo kdaj prestaviti, če ni varstva ali pa pride vmes kaj drugega. Spremenile so se tudi teme pogovorov ko se vozimo na nastope. Zdaj imamo bolj debate o malčkih," pove Primož. "Vsi se trudimo, da učinkovitost na glasbenem področju ne pada. Imamo srečo, da družine to razumejo," pojasni Anže, David pa doda: "Čas za druženje se vedno najde in tega nam ne manjka. Za vaje se sproti dogovarjamo in prilagajamo."

Primož je očka 17-mesečne Lane, David ima dve hčerki, Stelo, ki ima tri leta, in Loti, ki ima komaj štiri mesece. Anže pa ima parček, hčerko Dioro, ki je stara pet mesecev, in sina Brendija, ki bo avgusta dopolnil tri leta. Otroci so sicer še bolj majhni, pa vseeno že z veseljem poslušajo Gade, tudi zapojejo in zaplešejo. "Naša Lana začne takoj migati, ko zasliši kakšno poskočno polko. Ko je imela komaj dobrega pol leta, je že bila na naši veselici, od takrat pa nič več, ker smo bili vedno predaleč od doma. To poletje bo znova priložnost, da nas obišče, verjetno bo že plesala z mamico. Včasih pride k meni, ko miksam kak nov komad, in navdušeno sodeluje zraven," je nad hčerko navdušen Primož. David pravi, da njegovi hčerki radi 'pomigata po gadov­sko', Anže pa podrobno pojasni: "Moj oče je igral meni, jaz svojim otrokom. Tako nekako se glasba še vedno posluša in igra v naši hiši. Brendi uživa v plesu, prepevanju, Diora za zdaj še začudeno opazuje. Kako bo naprej, bo pa pokazal čas." Ime Anžetovega sina sicer ni naključje, saj gre za vnuka legende slovenske zabavne glasbe Brendija. Anže je namreč poročen s Tino, Brendijevo hčerko.

Žene jih rade spremljajo na koncerte

Tako nadaljujemo klepet o ženah in partnericah, za katere Gadi povedo, da jih podpirajo pri njihovem glasbenem ustvarjanju. Vendar pa jih ni več na vsakem koncertu, odkar so postale mamice. "Moja partnerica Alenka je sprva še prišla na kak koncert, zdaj pa je to bolj izjema. Bo pa v teh poletnih mesecih zagotovo prišla z Lano na kakšno bližnjo veselico, da bo še Lana videla, kaj počne ati vse vikende, ko ga ni doma.

Med vajami se večinoma bolj umaknejo in nas pustijo same, če že pridejo, pridejo samo na hitro pozdravit ali pa nas postrežejo s kakšno kavo ali čajem," pojasni Primož, ki se sicer ukvarja le z glasbo. Poleg nastopov z Gadi ima še domač studio, kjer nastajajo uspešnice tudi za druge izvajalce. Pravi, da je njegova služba njegov hobi in da za dodaten konjiček poleg dela in družine niti nima časa. "Moja žena Tina nas mora poslušati v vsakem primeru, ker vadimo eno nadstropje nižje v hiši od bivalnih prostorov," se zasmeji Anže. "Pride na kakšno veselico, ki je v bližini. Ima pa zelo 'dobro uho', tako da jo rad povprašam za glasbeno mnenje."

Anže sicer še poučuje razredni pouk v osnovni šoli, prosti čas pa najraje preživi z družino. Davidova žena Barbara pa je glasbenica: "Včasih se najde čas, sicer pa je Barbara glasbenica, tako da za vikend oba prepevava, vsak s svojim bendom." David pravi, da občasno še dela, sicer pa svoj prosti čas najraje izkoristi za kolesarjenje, tek, pohode in izdelovanje predmetov iz lesa.

Čeprav so očki, se trudijo vaditi vsak dan. Njihova zadnja poletna uspešnica nosi naslov Ljubim te. Primož pravi, da se je pesem dobro prijela, sicer pa to poletje snemajo še dva videospota. David se strinja, da je njihova zadnja polka uspešnica za to poletje, a skrivnostno pripomni, da imajo v žepu še presenečenje. Anže pa definira, kaj je uspešnica: "Uspešnico naredijo ušesa, ki skladbo rada poslušajo. Skladbe so pripravljene, samo še poslušalci morajo odločiti."

Ljubezen in glasba – recept, kako so spoznali svoje žene

Glasbeniki so svoje žene spoznali seveda ob – glasbi. Anže je svojo Tino spoznal na prav poseben način. Tino je najprej videl, se dokopal do njene telefonske številke in prvega zmenka, vse pa ne bi šlo brez pomoči Tininega brata Dejana Vunjaka. "Ženo Tino sem prvič videl na telefonskem ozadju njenega brata Dejana Vunjaka. Z malo njegove pomoči sem prišel do telefonske številke, potem prvega zmenka in tako naprej." V Primoža se je njegova žena zagledala že v srednji šoli, ko je na neki poroki nastopal s svojimi starši. "Spoznala pa sva se, ker sva hodila po isti poti v šolo. Enkrat mi je med potjo povedala, da se me spomni z omenjene poroke. Tako sva se začela spoznavati." David pa je ženo Barbaro spoznal na glasbenem festivalu.

E. J.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk