Gašper Rifelj in Eva Boto - med njima je ljubezen!

10. 7. 2015

Eva Boto in Gašper Rifelj sta se pred leti spoznala v televizijskem šovu Misija Evrovizija, ko sta se potegovala za nastop na velikem evrovizijskem odru. Zmago je odnesla Eva in se takrat predstavila v Bakuju. Čeprav sta bila takrat tekmeca, sta danes velika prijatelja in morda še kaj več. Eva je ob tem vprašanju še vedno zelo skrivnostna!

Gašper, že pred časom ste se povezali z Evo Boto, predstavnico Slovenije na Evroviziji leta 2012. Kako se je sploh začelo vajino prijateljevanje?

Gašper: Spoznala sva se v oddaji Misija Evrovizija in že takrat se mi je zdela Eva izredno simpatična in preprosta, kar mi je bilo zelo všeč. No, zdaj lahko povem, da je bila tudi moja favoritinja za zmago. Potem pa nekaj let nisva bila v stiku; vse do letos, ko sta se najini glasbeni poti združili v projekt, ki ga bova predstavila na letošnjem festivalu Melodije morja in sonca. Zelo sem vesel, da bova zapela skupaj, in resnično se veselim tega dogodka.

Eva, že nekaj časa je minilo od vašega nastopa na Evroviziji. Ste jo letos spremljali in kakšni občutki so vas prevevali ob tem?

Eva: Sploh ne morem verjeti, da so od tega minila že tri leta. Kot vsako leto sem tudi letos spremljala Evrovizijo in moram priznati, da me kar malo mika, da bi znova nastopila na tako velikem odru. Letos sta duo Maraaya imela odlično podporo nas vseh in prav je, da podpiramo svoje predstavnike po najboljših močeh. Sem pa malo razočarana nad uvrstitvijo v finalu, saj je bila pesem zares odlična, prav tako tudi izvedba, in prav žalostno je, da se tako majhna država ne more uvrstiti malo višje, kajti verjamem, da si to zaslužimo. Glede Bakuja in tamkajšnjega doživetja pa sploh ne vem, kaj naj rečem. Z eno besedo: nepozabno. Zame je bila to največja dosedanja izkušnja v glasbi in upam, da bo takšnih podvigov še veliko. Ko samo pomislim, kako je bilo peti pred toliko ljudmi, dobim kar mravljince po telesu. Pozitivne stvari lahko naštevam več dni, pa ne bo konca, saj je bilo res nepozabno.

Skupaj bosta nastopila na festivalu Melodije morja in sonca. Zakaj sta se odločila za ta korak?

Gašper: Splet različnih dogodkov. Sam sem letos dobil kar nekaj povabil na ta festival in nekaj skladb je bilo duetov. Pozneje sem prišel v stik s producentom Gabrom Radojevičem in predstavil mi je svojo skladbo, ki jo je naredil skupaj s partnerico Leo Sirk. Predlagal je, da bi ob meni zapela tudi Eva, in resnično sem vesel, da je Eva to sprejela. Ko sta nama jo Gaber in Lea prvič predstavila, nama je takoj zlezla pod kožo. Pesem nosi resnično lepo sporočilo o dveh, ki si stojita ob strani, in naj bo še tako težko, vesta, da sta nekje vedno drug za drugega.

Eva, leta 2012 ste na MMS dosegli drugo mesto. Kakšno stopničko napadate letos?

Eva: Vsak, ki gre na festival, si želi zmage, logično, je pa res, da si najbolj želim, da z Gašperjem odpojeva tako, da bova oba zadovoljna in da bodo z najino izvedbo zadovoljni drugi. Če to doseževa, je lahko to za naju že zmaga. Sama imam s tem festivalom same pozitivne izkušnje, pred tremi leti sem zelo uživala na odru, tudi publika v avditoriju je bila super, in to ti da še več zagona in energije, da se izkažeš po svojih najboljših močeh. In drugo mesto gor ali dol, jaz sem sama pri sebi zmagala, saj sem zapela tako, kot sem si zadala, odziv ljudi pa je bil fenomenalen, zato razloga za slabo voljo ni bilo.

Za glasbenika je predstavitev na festivalih pomembna, kaj vidva menita o tem?

Gašper: Zagotovo je to za izvajalca velika promocija, predvsem pri bolj uveljavljenih festivalih, in med njimi je zagotovo tudi MMS, saj ga spremlja veliko ljudi. Je pa letos resnično drugače, saj imam ob sebi še Evo, s katero sva si v veliko podporo in nama je veliko lažje, kar je zagotovo prednost.

Oba sta se zelo mlada podala v glasbene vode. Eva, vi ste, na primer, pri 16 letih nastopili na Evroviziji. Kaj danes menite o glasbi, ki ste jo ustvarjali takrat, in kaj danes?

Eva: Kaj pa vem, od takrat sicer ni minilo 10 let, da bi bile neke drastične spremembe, je pa res, da zdaj jemljem glasbo malo bolj resno, nekatere stvari bolje premislim, preden se za to odločim, prav tako pa sem čustveno dosti bolj zrela in tudi samo glasbo oz. pesmi, ki jih pojem, dojemam drugače, kot pa sem jih pri 16 letih.

Kako pa je pri vas, Gašper?

Gašper: Ko danes pogledam nazaj, vem, da se je dogajalo marsikaj, morda v preteklosti nisem bil toliko samozavesten in nisem vedel, kakšno glasbo želim ustvarjati, zato sem tudi preizkušal različne stile, da bi našel tisto, kar si resnično želim. Danes vem, da sem že veliko bližje tistemu, kar je moje, in vesel sem, da sem odprl ta vrata in začel sam pisati skladbe. Kot najstnik si v nekem čustvenem viharju, in to se je pri meni kar čutilo, morda sem kdaj naredil kakšen nepremišljen korak, a mi ni žal, ker sem se iz vsake situacije nekaj naučil in sem danes bolj prepričan o tem, kaj si želim in česa ne. Na dosedanjo kariero so v veliki meri vplivali ljudje, s katerim sem v določenem obdobju delal, ker sem sprejemal njihov način dela in morda ne toliko sam verjel v določeno delo. Sem pa iz srca hvaležen vsakemu, s katerim sem sodeloval, saj mi je vsak dal del sebe, svojega znanja, za kar sem neizmerno hvaležen.

Zanima me še, kako je na ljubezenskem področju? Sta še samska? Morda je preskočila iskrica med vama?

Gašper: Trenutno so vse moje misli in energija usmerjene v glasbene projekte, tudi ko ne ustvarjam in počnem kaj drugega, skoraj vedno razmišljam o glasbi. Seveda si nekoč želim tiste prave ljubezni, ki mi bo dala še več energije za vse izzive, ki me čakajo, a sam ne želim pritiskati in nekaj početi na silo. Eva je z eno besedo čudovita in zelo rad sem v njeni družbi. Mislim, da so se najine energije zelo dobro povezale, in upava, da bodo to začutili tudi vsi tisti, ki naju bodo gledali na odru.

Eva: Normalno, da je med nama ljubezen. No, sicer prijateljska, ampak tudi to pomeni veliko. Mislim, da niti ne bi bila sposobna zapeti pesmi, če se midva ne bi razumela. Sicer pa glede vprašanja, ali sem samska ali ne ... Hm ... naj ostanem malo skrivnostna! (smeh)

Kaj vama pomeni ljubezen?

Eva: Ljubezen mi pomeni zelo veliko, pa naj bo to ljubezen do staršev, do sestre, prijateljev, psa ali kogarkoli drugega. Mislim, da brez nje ne bi mogla živeti, saj me dopolnjuje, sama dobim neko potrdilo, da sem ljubljena, da me imajo radi, prav tako jaz njih. Gre pa seveda tudi za neko spoštovanje do drugega in sprejemanje.

Gašper: Zakaj se z Evo tako zelo razumeva in ujameva ... Ker je povedala točno to, kar bi jaz. (smeh) Se popolnoma strinjam z njo. Ljubezen je nekaj, kar želim, da vodi moje življenje.

Gašper o Evi

  • "Eva je izredno simpatična in prijetna punca. Njen nasmeh je tako zelo nalezljiv, da bi človek bil ob njej 24 ur na dan. Predvsem cenim njeno vztrajnost in to, da vedno najde rešitev in vsako situacijo jemlje zelo pozitivno. Lahko rečem, da sem se v tem kratkem času tudi nekaj naučil od nje in sem hvaležen za to, da sva postala prava zaveznika. Kaj me moti? No, če bi na kakšno SMS-sporočilo odgovorila malo hitreje, ne bi bilo nič narobe. (smeh) Glede na to, da me je upoštevala in bo na odru brez pet, moram tudi jaz sprejeti to, da kdaj pošlje SMS čez kakšen dan."

Eva o Gašperju

  • "Gašper je zelo prijeten, pravzaprav ima same pozitivne lastnosti. Zelo všeč pri njem pa mi je to, da je odločen, samozavesten in predan glasbi, kar lahko začutiš, ko začne peti. Mislim, da imava ogromno skupnega, najbolj pa seveda izstopata ljubezen do glasbe in najina predanost. No, če že moram povedati, kaj me na njem moti ... Ja, ena stvar je. Jezna sem, da ne morem na MMS imeti visokih pet, ki jih nadvse obožujem, ker bi bila zaradi njih višja od njega, pa mi tega ne pusti. (smeh)"