Gašper Tratnik: Maneken, ki je strojništvo zamenjal za modno pisto in poslovno okolje

Gašper nam je zaupal, da se je v modni svet podal naključno, a je to sčasoma preraslo v pravi posel. (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
Vir: Lady
21. 3. 2019

Vsi tisti, ki zadnja leta spremljajo lepotne in modne izbore, simpatičnega Gašperja Tratnika še kako poznajo. 

Namesto da bi se postavni mladenič posvečal svojemu poklicu strojnika, je raje najprej zaplaval v manekenske vode, danes pa se vse bolj uveljavlja kot uspešen poslovnež, saj je razvil lastno blagovno znamko GT, ki je v tujini in pri nas že lepo poznana. Kot nam je zaupal v prijetnem pogovoru, ga podjetništvo vse bolj zanima, čeprav je v tujini, kjer je njegova ciljna publika, konkurenca izjemna.

► Če začneva pri trgih … kako se recimo razlikuje domači od tujega? Kaj imajo radi Slovenci, na kaj prisegajo tujci?

V Sloveniji ljudje še niso dobro seznanjeni s spletno prodajo, veliko ljudi niti nima kreditnih kartic, s katerimi lahko opravijo spletni nakup. V tujini je povsem drugače. Slovenci so vedno zadržani glede vsakega nakupa, a mislim, da se bo to v prihodnosti spremenilo. Opažam, da si tujci drznejo veliko več kot pri nas. Mislim, da je v Sloveniji težava v tem, da se ljudje preveč obremenjujejo, kaj bodo drugi rekli o njihovem novem izdelku ali videzu.

► Kaj je bilo najtežje na začetku?

Najtežje je bilo, da niti nisem vedel, ali stvari delam prav ali ne. Občutek sem imel, kot da se sprehajam v megli in niti ne vem, v katero smer moram. Po kakšnem letu pa lahko rečem, da sem našel tisto rdečo nit, ki ji sledim, in vidim, da je pot prava. Zelo pomembno je tudi, da imaš dovolj velik proračun, ko se lotiš česa takšnega. Sam ga namreč nisem imel in mislim, da je to tudi razlog, da je blagovna znamka GT collection počasneje rasla.

► Kako pa med vsemi poslovnimi obveznostmi skrbite za kondicijo in postavo?

Vsekakor je pomembno, da sem vseskozi v dobri kondiciji in da ohranjam postavo. Fitnes večinoma obiskujem dvakrat na teden, odvisno od časa. Za zdaj mi je to čisto dovolj, da ohranjam trenutno postavo. Poleg dobre kondicije pa je seveda pomembna tudi nega kože, las in brade, saj je to tudi pomemben dejavnik pri snemanju.

► Kako pozorni ste na prehrano, sploh zdaj, ko se začenja pomlad, ko vsi hujšamo? Česa recimo ne bomo skoraj nikoli videli na vašem krožniku?

Vse se začne z zdravo prehrano. Fit postava je v 70 odstotkih odvisna od prehrane. Sam se zdravo prehranjujem že kar nekaj let. Ko sem se začel ukvarjati z manekenstvom, sem spremenil svoj življenjski slog in prehranjevanje. Že leta nisem jedel hitre hrane, recimo hrane iz McDonald'sa, burgerjev ali česa ocvrtega. Občasno pa si privoščim pico. (smeh)

► Ko se srečava na kakšni prireditvi, ste vedno kot iz škatlice. Koliko časa na dan potrebujete, da se uredite?

Kot sem že omenil, je zunanji videz zelo pomemben pri tem poklicu. Lahko rečem, da je pol ure na dan v kopalnici več kot dovolj. Mogoče kdaj porabim več časa za odločitev, kaj bom tisti dan oblekel. Velikokrat se mi zgodi, da se oblečem, pogledam v ogledalo, potem pa zamenjam hlače, nato še čevlje in na koncu pravzaprav vse. (smeh)

► Ko govoriva o modi … smo Slovenci v koraku z modo ali smo tudi tu nekaj sto let zadaj?

V Slovenijo vse pride z nekoliko zamika. Lahko rečem, da ima Slovenija nekatere posameznike, ki vodijo modno industrijo in sledijo modnim trendom. Ko ljudje opazijo, kaj v tujini trend, se začne razvijati tudi pri nas.

► Seveda ob tem ne moreva mimo potovanj, ki so enkrat prepletena s poslom, drugič pa gre le za užitek. Katero potovanje si boste najbolj zapomnili, tako po dobrem kot tudi po slabem?

Do zdaj sem veliko potoval, vendar so bila vsa potovanja povezana s poslom. Res je, da sem bil v veliko lepih krajih, ampak samo zato, ker sem tja šel delat. Najlepše spomine imam na Milano in Hongkong. Ti mesti sta me prevzeli, sam utrip in njihova kultura. Obe mesti sem lahko tudi bolj doživel, saj sem tam preživel pol leta. Res slabih izkušenj nisem imel še nikjer.

► Če dava za konec posel na stran, kaj najraje počne Gašper v prostem času?

Prostega časa imam zelo malo. Sicer pa ga rad preživim s starši in bratoma. Ob vikendih rad igram nogomet ali grem na pohod v planine in naravo, kjer vsaj za malo odmislim vse stvari v zvezi s poslom.

Pri nas bi vsi vse le kompenzirali

“V Sloveniji manekenstva nihče nima za resen posel. Stranke želijo največkrat le kompenzirati delo manekena ali pa plačajo zelo zelo slabo. V tujini je stvar drugačna. Že od avdicije pa vse do snemalnega dne in honorarja. Vse je bolj profesionalno, tudi honorarji so občutno višji kot v Sloveniji,” je oster Gašper.

Besedilo: Alesh Maatko // Fotografije: Helena Kermelj, Tibor Golob, Tasos Anestis

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri