Gianni Rijavec priznava: Soproga Patricija je moj navdih

"Drug drugemu sva si v podporo in mislim, da skupno življenje tudi tako dobiva smisel.” (foto: Foto: Primož Predalič) Foto: Primož Predalič
Vir: Story
5. 9. 2020

Glasbenik Gianni Rijavec med karanteno ni počival, napisal je nekaj pesmi, pripravlja pa tudi koncert, ki bo pod domačo lipo na družinski domačiji. Najbolj ponosen pa je prav na pesem Lipa od moje none ...

Karantena ni ustavila vaše ustvarjalnosti. Še več, bili ste izjemno dejavni, kaj vse ste počeli?

Res je, karantena mi je dala še dodatni zagon, ustvarjal sem nove skladbe in imel koncert od doma, ki ga je predvajala televizija TV3. Predvsem pa sem ponosen na nove skladbe in ena od njih je zagotovo Lipa od none.

Vam je ta najbolj pri srcu in zakaj?

Tako je. Mislim, da je zdaj v ospredju Lipa od none, nekako je 'ratala', kot se temu reče. Govori o naši lipi doma na dvorišču.

Verjetno bi lahko ta lipa povedala veliko zgodb. Povejte nam kaj več o njej.

Lipa, ki že skoraj 200 let stoji pred našo hišo, je resnično prekrasna. Od nekdaj smo se zbirali pod tem mogočnim drevesom, se družili, pod lipo so nastajali življenjski načrti naše družine. Stara mama je pripovedovala, da je bila lipa, ko je ona kot nevesta prišla k hiši, že kar debela, saj jo je le s težavo objela. Lipa, ki je simbol slovenstva, nam daje navdih, navdih je tudi za moje glasbeno ustvarjanje in mislim, da tudi za likovno ustvarjanje moje žene Patricije.

Kolikor vem, sta s soprogo Patricijo obnovila hišo vaše none. Kaj vaju je spodbudilo?

Domačijo počasi obnavljava, ker to ni enostavno. Gre namreč za veliko kraško domačijo, ki ima bogato zgodovino. Poizkušava ohraniti zgodovino in ji dati pečat sedanjosti in prihodnosti.

V hiši bo tudi galerija, namenjena različnim prireditvam …

Tako nekako. Zdaj je nad portalom, ki je vhod v domačijo, sedež Mednarodne mirovniške fundacije Beli golob. Kjer sta bila nekoč hlev in senik, je še veliko prostora. V tem delu želiva s Patricijo urediti galerijo in koncertni prostor, to naj bi bil nekakšen protokolarni objekt.

Tu bo torej vaš koncert?

Tako je, koncert bo na kamnitem dvorišču pod mogočno lipo in imenoval se bo Koncert pod lipo od none. Bo zagotovo nekaj posebnega, že zaradi idiličnega okolja. O takšnem koncertu sem pravzaprav že dolgo sanjal. Beli klavir pod lipo na kamnitem dvorišču, osvetljeni kamniti vodnjaki .... Si kar predstavljam.

Se vam zdi, da ste, odkar imate Patricijo, bolj kreativni? Drug drugega zelo podpirata, ona vas pri glasbi, vi njo pri slikanju.

Zagotovo, Patricija je moj navdih in me podpira. In obratno. Drug drugemu dajeva podporo in mislim, da skupno življenje tudi tako dobiva smisel.

Vaju je karantena, ko sta bila vseskozi skupaj, še bolj povezala ali sta si šla kdaj tudi na živce?

Veliko ljudi pravi, da je bila karantena naporna, ker je bilo treba biti skupaj. Midva sva se imela lepo in lahko rečem, da se z velikim veseljem spomnim tednov, ko sva bila dobesedno 24 ur na dan skupaj. Lepo je bilo in zelo ustvarjalno.

Napisala: Sandra Bratuša/Foto: Adriana Pisk

Nova Story že v prodaji

Story

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri