Gianni Rijavec se pospešeno pripravlja na vrnitev na glasbeno sceno

Gianni Rijavec se pospešeno pripravlja na vrnitev na glasbeno sceno (foto: arhiv revije lea) arhiv revije lea
Vir: Lea
6. 2. 2017

Glasbenik Gianni Rijavec že nekaj let pospešeno širi ideologijo fundacije Beli golob, ki svetu prinaša poslanico miru. Ob poslanstvu, ki ga je našel, pa v zadnjem času pospešeno pripravlja tudi vrnitev na glasbene odre. In v ta namen se je združil z godalnim kvartetom.

Točno 1. januarja je Gianni širil poslanstvo fundacije o miru v svetu z veliko odpravo na Kredarico, kjer so prenesli sporočilo tudi v svet. To je bila že peta poslanica za mir v okviru svetovnega dneva miru.

"Takrat pošljemo Sloveniji poslanico za mir iz simbolnega kraja slovenstva Triglava – Kredarice. Pri tem nam vsako leto stoji ob strani helikopterska enota Slovenske vojske, ki ob rednem poletu na Kredarico (ob zamenjavi meteorologov) pomaga uresničiti projekt," pove Gianni. Na Kredarico se je odpravil skupaj s helikoptersko ekipo Slovenske vojske, ki tam opravi redno menjavo meteorologov. Je pa letošnja pot bila za vso ekipo precej otežena. "Res ni bilo lahko. K sreči je bil to moj že peti polet in sem helikopterja že kar navajen. Res pa je, da se razmere na takšni višini, kot je Triglav, močno spremenijo. Na Brniku je bila skoraj pomlad, ko smo prileteli pod vznožje Triglava, pa se je začela prava drama. Helikopter je premetavalo, močni sunki vetra so naredili svoje. Izkušenost pilotov je zelo pomembna in seveda teža helikopterja. Tudi izstop iz helikopterja pri delujočem motorju rotorju, sunkih vetra in poledenelem terenu je pustolovščina v pravem pomenu besede. Samo majhna nepazljivost je lahko usodna in že lahko 'letiš' prek skal v globino," je svojo izkušnjo opisal Gianni.

Poslanstvo

Na Kredarici je Gianni odprl tudi nekaj vprašanj in kot vodja mednarodne mirovniške fundacije Beli golob povedal svoje sporočilo. "V ospredju tokratne poslanice je bilo domoljubje. Pravica in dolžnost vsakega posameznika je, da izrazi, izraža pripadnost svojemu narodu, domovini. Vsi narodi na svetu to s ponosom počnejo. Poglejmo samo k sosedom in lahko vidimo, kako je s tem. Zdi se, da se mi še nismo pozicionirali kot narod, ki ima svojo državo. Imamo torej svojo državo, ki ima ime Slovenija. Ve se, kakšni sta slovenska zgodovina, kultura ... Na tem bi morala temeljiti država Slovenija. Država Slovenija v tem trenutku ni tudi domovina Slovenija. To ne pomeni, da ne smemo spoštovati in ceniti drugih, nasprotno, da bi lahko cenili in spoštovali druge, moramo najprej ceniti in spoštovati svoje, domače. Prišli smo tako daleč, da je domoljubje postalo osovraženo, če si domoljub, narodnjak si nazadnjak, nekateri to enačijo celo s fašizmom ali nacizmom, kar je grozno!!! Kot zaveden Primorec in Slovenec vem, kaj je to fašizem in nacizem!!! Moji predniki so se borili proti fašizmu in nacizmu, borili so se za slovenski narod, za Slovenijo – domovino," doda Gianni.

Glasba

Ob vsem tem pa je glasbenik zdaj znova našel nekaj časa in se lotil zanimivega projekta v sodelovanju z odličnimi glasbeniki. "Imam odličen godalni kvartet, ki ga sestavljajo akademske glasbenice: Špela Tavčar, Kristina Markovic, Polona Praček Petra Tavčar, ter odlično pop spremljevalno zasedbo: Matjaž Švagelj in Mitja Tavčar. Res odlično zvenimo in komaj čakam, da začnemo prave koncerte za dušo in srce. To bodo romantični koncerti, za prave glasbene sladokusce, ki pri slovenski glasbi to pogrešajo," nam še zaupa Gianni, ki je svoje sodelovanje razširil tudi s priznanim glasbenikom Patrikom Greblom. "Ko sem razmišljal, kdo bi naredil priredbe za godalni kvartet, sem se obrnil na prijatelja, kot ste sami dejali, glasbenega virtuoza Patrika Grebla. Odlično je te moje pesmi, kot rečemo glasbeniki, 'zapakiral', da imajo sedaj pridih tudi klasične glasbe. Ostajam torej pri lepih melodijah s slovenskim melosom, ki mu dodamo moderno pop priredbo in godalni kvartet." Seveda pa ga ob vsem tem podpira tudi njegova srčna izbranka, umetnica, slikarka in kiparka Patricija Simonič. "Oba sva tudi zelo dejavna v Mednarodni mirovniški fundaciji Beli golob. Kipec Deček miru, ki je eden od simbolov fundacije, je njeno umetniško delo."

Priporočamo